Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Prikbordmeldingen van de NGV

Startpagina prikbordmeldingen - Bladeren (40 titels p.p.) - Bladeren (4 prikbordmeldingen p.p.)
Archief / Zoeken

 

Gerrit Hendrik Houtsager, agent van politie Eindhoven (2)

Geplaatst op: 26 mei 2015 09:00 door Dhr. R.W.S.D. Houtzager op de webstek van NGV

Naar aanleiding van mijn eerste melding (dank voor de reacties!) en eigen onderzoek ben ik al veel verder gekomen. Samen met Peter vd Wal, beheerder website gemeentepolitieeindhoven.nl, ben ik tot de (voorzichtige) conclusie gekomen dat Gerrit Hendrik Houtsager een 'vergeten' verzetsman is. Hij is samen met 2 andere wachtmeesters van de zog. Staatspolitie in 1943 door de SD gearresteerd na verduistering van persoonsbewijzen. Houtsager is uiteindelijk overleden in Bergen-Belsen. Over de 2 anderen was e.e.a. gedocumenteerd, over hem niet(s). Wat ontbreekt is een foto en een eventuele biografische ondersteuning.


Aantal reacties: 2 (reacties alleen via e-mail worden meegeteld) Aantal malen gelezen: 930


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Reactie van Dhr. C.A. Scharten


Aangemaakt op 27 mei 2015 19:46

Indien plaats en datum van overlijden nauwkeurig bekend zijn, is het volgende niet nodig. Maar als die feiten minder nauwkeurig bekend zijn, bijvoorbeeld wel de plaats, maar alleen het jaar van overlijden, dan zou het kunnen dat het gerecht voor Bijzondere Rechtspleging in Amsterdam op verzoek van een belanghebbende het rechtsvermoeden van overlijden aangaande Houtsager heeft uitgesproken. In de betreffende beslissing kunnen onbekende details staan.
Verzoeker kan bijvoorbeeld Houtsagers echtgenote zijn, omdat zij na jaren van weduweschap wil hertrouwen, maar zeker wil weten of dat mag.
Ik zie in dat u die bron misschien al kent en heeft doorzocht.
Reactie van Dhr. C.A. Scharten


Aangemaakt op 27 mei 2015 20:39


Het ligt u misschien niet zo, maar contact zoeken met een eventuele nabestaande, zou bij een laag aantal naamdragers, misschien per voorzichtige brief tegenwoordig wel kunnen, denk ik. Ik zocht naar naamdragers onder www.detelefoongids.nl.
Onder www.meertens-knaw.nl/nfb typte ik Houtsager in.
Deze naam kwam tijdens de Volkstelling van 1947 9x voor: 1 in Overijssel en 8 in Zuid-Holland (4 in Den Haag, 2 in Rotterdam, 2 in overig Zuid-Holland).
Tijdens de geautomatiseerde telling van 2007 kwam de naam minder dan 5x voor. Dat is het getal waar beneden men verder geen moeite doet.
De aantallen van 1947 zijn van kort na de oorlog. In dat jaar woonde dus ongeveer de helft van de Houtsagers in Den Haag.
Daarom zocht ik onder www.detelefoongids.nl of de naam Houtsager nu nog in het telefoonboek van Den Haag voorkomt en daarna hetzelfde in het telefoonboek van Rotterdam. In geen van deze plaatsen stond er een Houtsager in het telefoonboek.
In mijn woonplaats Rotterdam staan de omgekomen mensen van het verzet in een boekje. Misschien heeft de Gemeentebibliotheek in Eindhoven ook een dergelijk boekje, als het tenminste ooit is uitgegeven.
Einde lijst van reacties

 

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |