Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Gaenovium: innovatie in genealogie

Een algemeen bericht
Geplaatst op: 12 okt 2014 door Dhr. J. van Zweeden


Op het Gaenovium in Leiden kwam een internationaal gezelschap bijeen voor kennis uitwisseling van technische en wetenschappelijke ontwikkelingen in de genealogie. Dat was dinsdag 7 oktober 2014 op de dag voorafgaand aan het Famillement. Thema was ‘open data’.
gaenovium.com

Een bekende naam in de Nederlandse ‘genealogische wereld’ is Bob Coret. Hij gaf een overzicht van de snelle ontwikkelingen in de genealogie. Genealogisch onderzoek gaat de komende jaren nog sneller veranderen dan we de laatste jaren met de digitalisering hebben gezien. Zoekmachines die open data in archieven heel snel doorzoeken en de gegevens als informatie presenteren.

Door Martijn Schraagen van de Universiteit Leiden werd dit geïllustreerd door over de resultaten van zijn promotie onderzoek te vertellen: Algoritms for Historical Record Linkage. Het algoritme dat hij ontwikkelde kan in de enorme verzameling records van WieWasWie direct alle relaties vinden ongeacht de verschillende schrijfwijze van voor- en achternaam. De volgende dag op het Famillement demonstreerde hij het maken van kwartierstaten op basis van beide ouders. Bijna ongelooflijk maar direct klaar! Een nauwkeurigheid van 99%, dus verificatie blijft nodig, maar het is wel een vliegende start.
Software met dit algoritme is in ontwikkeling en nog niet beschikbaar.
Voor meer achtergrond lees de artikelen van Nies Huijsmans en van Gerrit Bloothooft in de september 2014 uitgave van GEN., het kwartaalblad van het CBG.

Michel Brinckman van Mindbus vertelde over de gestandaardiseerde gegevens uitwisseling tussen de archiefdiensten. Dit is de kern van de architectuur in WieWasWie. Verrassend om te horen hoe de ontwikkelingen in de informatie technologie zoveel invloed op de werk methoden hebben die wij gebruiken en zullen gaan ontwikkelen.

Namens de Verein für Computergenealogie vertelde Timo Kracke over de open database van plaatsnamen (Genealogische Orts-Verzeichnis). De database is toegankelijk voor iedereen en kan ook verder bijgewerkt worden door iedereen, alle hulp is welkom (crowd sourcing). Het bevat veel plaatsnamen uit centraal en west Europa. Doel is dit te vormen tot een wereldwijde standaard.

gov.genealogy.net

Reading wrong GEDCOM right.
Gegevens uitwisseling met GEDCOM lijkt wel duidelijk voor ervaren genealogen, maar zo eenvoudig is dat toch niet. Dat werd ons met voorbeelden duidelijk gemaakt door de Canadees Louis Kessler.

In de paneldiscussie gaven deskundigen hun opinie over de huidige en de toekomstige standaards voor ‘open data’. En natuurlijk zijn deskundigen het niet altijd met elkaar eens!
1 GEDCOM
2 GEDCOM X
3 FHISO
4 FamilySearch
5 Genealogy APIs
6 Sync
7 Market Forces

Het panel: v.l.n.r. Bob Coret, Louis Kessel, Sue Adams en Phil Moir.

Geplaatst door Dhr. J. van Zweeden op 12 okt 2014 18.37
Aantal malen gelezen: 2450


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |