Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr 3

Column
Geplaatst op: 31 okt 2010 door Mevr. A. Veldhuis
Van Bernard Russel kreeg ik de volgende mail: “Geachte mevrouw Antonia Veldhuis. Graag maak ik u attent op de Franse website voor genealogie, te vinden onder: genealogie.com. Hier staan ruim 90.000.000 namen genoteerd. Ik vond er mijn vermiste Franse familietak. Dank voor uw inzet voor het maken van overzichten. Met vriendelijke groet H.B. Russel.”
Ik heb meteen gezien of mijn Jean Baptiste Somers en Marie Rosalie le Noble op de pagina voorkomen. Helaas, geen treffers. Uitdaging c.q. bijkomend probleem met deze site is dat hij Franstalig is. De strekking is wel te begrijpen, en zoeken lukte ook (Retrouvez vos Ancętres en un instant!), maar de details ontgingen me wat. Mijn oplossing: op google.nl de woorden genealogie .com intikken, wat diverse treffers geeft. Naast het adres van bovengenoemde link staat in blauw de tekst [Vertaal deze pagina] of [Translate this page]. Als u deze aanklikt krijgt u de site vertaald. Niet echt in abn (het is een soort kindertjes Nederlands), maar nu in ieder geval, voor mij, duidelijker te volgen. Ik had u hier het rechtstreekse adres van de vertaalde site willen geven, helaas is die drie regels lang. Zelf dus even zoeken.


In mijn favorietenmap heb ik een honderdtal sites die ik voor deze rubriek kan gebruiken. Maar ook bladen en nieuwsbrieven kunnen een inspiratiebron zijn. Zo staat in het septembernummer van het blad Genealogie (kwartaalblad van het Centraal Bureau voor Genealogie, dat in de maand september gratis beschikbaar was bij diverse archieven), een schat aan informatie. Een selectie: De aankondiging van een naslagwerk fotografen (een boek met ruim 800 pagina’s), het noemen van de ingebruikstelling van een database over Gevangenen in Noord-Holland (zie noord-hollandsarchief.nl, tik voor de criminelen /ik-zoek/3/418 achter het adres), een artikel over Verborgen verleden, een nieuw televisieprogramma over familiegeschiedenissen van bekende Nederlanders stamboomnederland.nl/start, bijbehorend boek Stamboomboek – Verborgen verleden (ook genoemd in Nieuwsbrief nr. 10) en een artikel van Eric Hennekam over zoeken op internet. Daarover een volgende keer meer.Voor het eerstgenoemde item kon ik terugvallen op mijn Favorietenmap, waar een pagina zit over het globaal dateren van foto’s: nies.liacs.nl:1860/. Een Engelstalige site met veel info over 19e eeuwse portretfotografie van 1860-1914. Ik zocht n.a.v. een foto van mijn overgrootouders Willem Beintema & Bouwina Kamer (resp. uit Friesland en Groningen) naar fotograaf De Jong uit Leeuwarden. Hij stond erbij. Gevonden via Studio en (begin) van de naam (Jon) in kolom name range from. Aanklikken en Show Studios on selected name range geven. In de lijst met namen de fotograaf selecteren, Show info on selected Studio geven en de gegevens verschijnen, met voorbeelden en voor- en achterkant. Mijn plaatje was er niet bij. Bovengenoemd trucje over vertalen lukte ook nu. Door googelen vond ik nog een andere site met inventarisatie van Noordelijke fotografen, met verantwoording en literatuur: frgen.andrysstienstra.nl/fot/literatuur.php. Wilt u meer persoonsgegevens, kijk dan eens op fotografen.nl, de online encyclopedie met basisgegevens van zo’n 40.000 fotografen vanaf 1839. Alle nationaliteiten zijn vertegenwoordigd, in het bestand zitten 10.000 Nederlanders. Achter de naam en periode staat het land. Helaas niet de plaatsnamen. Proberen dus.
Mensen die foto’s van Duitse voorouders hebben kunnen zien op de Lexikon der Fotografen: fotostudios.genealogy.net en fotorevers.eu/de. Op eerstgenoemde o.a. Historische Fotostudios und Fotografen, een databank met 2575 vermeldingen, op de laatste een inventarisatie van 4454 fotografen tussen 1850 en 1914. Beide uiteraard in het Duits.Heeft u de link(s) in de vorige nieuwsbrieven (column 2 via link en column 1 via link) geprobeerd? Via die onder het kopje Familysearch (700 miljoen records) in Nieuwsbrief nr. 10 vond ik het overlijden van Wybe Veldhuis in Spokane, Washington (Amerika). De link is beta.familysearch.org. De moeite van het proberen waard dus. Dat is ook zo met de tip van Bert Heidmeijer: “Ik kwam in de nieuwsgroep soc.genealogy.computing een melding tegen van Brian Leverich over hun site linkpendium.com met 9.212.001 genealogische links, een site waarop je per streek/land naar namen kunt zoeken. Of door het hele bestand en de ontwikkel-variant (zonder www) laboratory.linkpendium.com”. Bert heeft verre familie in de US, testte hem en vond de resultaten reden genoeg om de tip aan mij door te geven.Nog een Amerikaanse link kwam van Peter Miebies, die schreef: “Misschien hebt u iets aan deze link: calvin.edu/hh/family_history_resources/vrieslan_church.htm, met drie underscores.
Het is geen groot namenbestand maar het geeft sommige mensen met emigranten in de familie misschien toch een zetje in de goede richting. Ik kwam de link tegen op een Yahoo-forum”. Voor de mensen die hem misten, ik noemde die site in Gens Nostra in het novembernummer van 2009 in Digit@@l naar Amerika.

Met deze links kunt u waarschijnlijk wel even vooruit. Komt u internetadressen tegen waarvan u denkt dat ze mogelijk ook voor anderen interessant kunnen zijn: mail me!

[Met dank aan Robyn Steensma].

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 31 okt 2010 15.10 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 31 okt 2010 19.12


Aantal malen gelezen: 27469


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden