Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr 2

Column
Geplaatst op: 01 okt 2010 door Mevr. A. Veldhuis
Op mijn werk hadden we vroeger een kunstwerk hangen van gekleurde blokken. Mooi, maar wat het voorstelde wist niemand. De kunstenaar kon het ons haarfijn uitleggen. Laat mij dat met bovenstaand logo ook eens doen. Het world wide web is een wirwar van draden/sites waarin je je weg in of uit moet vinden. De schots en scheve letters zijn in navolging van het vakje cijfers/letters dat je op sommige pagina’s ter controle moet natikken. Het plaatje vond ik gewoon mooi (passend). Gevonden via google.nl door intikken van het woord web en aanklikken van Afbeeldingen. Dit staat naast het Internet, waar de gemiddelde genealoog het vaakst zal zien. Probeer ook eens Documenten, Boeken en Discussiegroepen. Onder meer en nog veel meer zit nog een schat aan items. Daarover een volgende keer.

We blijven deze keer nog even dicht bij huis en gaan de website van de NGV eens even verkennen. Als u de column in de Nieuwsbrief leest dient u voor de volgende beschrijving eerst even de link ngv.nl aan te klikken c.q. in te tikken. De andere lezers zitten al op de site. Ik wou u even de mensen achter deze Nieuwsbrief en Website voorstellen. Ze zijn te vinden via Over de NGV (groene balk bovenin, 1e item) en het kopje Organisatie (links, tweede blok), onder Webredactie. Wie doet wat, met afbeeldingen van deze noeste werkers. Als u deze link ngv.nl/NGVinfo/WebRed.php aanklikt krijgt u ze ook. Ook het hoofdbestuur is met naam, functie en foto te vinden onder (ja, inderdaad) Hoofdbestuur.En om nog maar even bij kennis (maken) te blijven: ook bij de leden en lezers van de NGV zit veel kennis. Klikken op Kenniscentrum (groene balk bovenin) geeft in de linker kolom als vierde item Andere Bronnen. Onder Kennis Leden een lijst met namen (alfabetisch) en de specialiteiten. Deens, militairen, doopsgezinden, vervenersfamilies, Joodse namen enz. Contacten zijn te leggen door middel van mail, hiervoor moet men wel ingelogd zijn.
Zoeken op deze bladzijde: ctrl f opent het zoekscherm.
Ik heb onmiddellijk familiearchieven.nl - de site van Carla van Beers - vastgezet onder mijn Favorieten. Als u op genoemde link gaat staan opent er een fris gele pagina met als kop gelukkig hebben we de foto’s nog ……. met de verwijzing (zonder foto’s) naar een congres over dit onderwerp op 11 november aanstaande. In de rechterkolom staat brieven, fotografie, egodocumenten, reisverhalen en dagboeken. Deze geeft een aantal voorbeelden van Nederlands erfgoed.
Ze zijn allen onderverdeeld in de 18e tot en met de 21e eeuw. Datzelfde geldt voor zoeken, bewaarplaats, diverse bronnen, naslagwerken, genealogie en eigenaar & erfgenaam. Een hulpmiddel voor mensen die zelf aan het zoeken zijn of willen.
Alle items bekijken kost u uren, maar hier en daar wat aanklikken geeft een mooi beeld van deze veelzijdige site. Een fraai voorbeeld is de rubriek Diverse bronnen. Dit geeft: portretten, kranten, stenen archief, sociale geschiedenis (een online catalogus), egodocumenten, oorlog, militairen, politie, vrouwen, universiteiten, verenigingen, bedrijven, levensbeschouwing enz.. Onder portretten staat het Rijksbureau voor Kunsthistorie waar men zoeken kan (zoek online, rode button eronder) op portretten boeken, collecties. Ik vond bijgaande afbeelding van mijn voorouder Joachim Borgesius (1625-1666). Het cijfer voor de naam geeft meer informatie over de persoon, maker van het portret, eigenaar enz. Een volgende keer licht ik graag andere onderwerpen toe uit deze pagina van mevr. van Beers.

Hoewel u deze keer slechts één homepage van me kreeg, zijn het door de vele verwijzingen en ‘doorlinkingen’ naar andere websites eigenlijk tientallen, misschien zelfs honderd(en). Ik wens u veel surfplezier. En mocht u leuke sites tegenkomen: ik noem ze graag.
[Met dank aan Robyn Steensma].

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 01 okt 2010 09.41 Laatste aanpassing door: * dhr. J.W.G. Netelbeek op: 31 okt 2010 19.25


Aantal malen gelezen: 17118


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Reactie van * dhr. M.M.L. Boers

Aangemaakt op 31 okt 2010 13:39

Dag mevrouw Veldhuis,

Een erg goede tip om naar familiearchieven.nl te kijken. Ook een leuke blog van Carla van Beers.

Waarom staat er link op de website van het NGV naar vorige columns van u. Zijn die meegegaan met de krant van gisteren, of is dat een vergissinkje van de webmaster?

Michaël Boers
Reactie van * dhr. J.W.G. Netelbeek

Aangemaakt op 31 okt 2010 18:54

De vraag van de heer Boers is eigenlijk een aardige suggestie. We hadden niet voorzien dat de oude colums oproepbaar zouden blijven.
Dit is vrij eenvoudig te realiseren. Ik heb dat inmiddels gemaakt en het overzicht van de oude colums bij het overzicht van de (oude) nieuwsbrieven geplaatst, dus op
ngv.nl/Nieuwsbrieven/Nieuwsbrieven.php?site=NGV&frams=n

Einde lijst van reacties