Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Tip voor het printen van uw stamboom

Een bericht van afdeling Apeldoorn en omstreken en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 01 aug 2010 door * dhr. J.W.G. Netelbeek


Ook u zult wel eens bezig zijn geweest met het maken van een mooi (grafisch) overzicht van uw stamboom of kwartierstaat. Vaak moest u daar een aantal A4-velletjes voor afdrukken en die met wat plak en knipwerk tot een geheel maken. Niet ideaal, maar ja, als je niet groter dan A4 kunt printen ...
Toch is er een mogelijkheid groter formaat te printen.

Daarvoor maken we gebruik van een virtuele printer zoals we die al veel toepassen om een PDF-document (bestand) te creëren.
Er zijn veel softwareproducten die dit kunnen, o.a. FreePDF. (zie voor het installeren van zo’n pakket verderop in dit document). We zijn dan niet meer gebonden aan fysieke grenzen en kunnen ieder formaat (van A5 tot A0) ‘papier’ aan.
Dus op het moment van printen kiest u 'FreePDF XP' en vervolgens 'printerinstellingen'. Kies voor staand of liggend formaat. Daarna klikt u op “geavanceerd”. In deze geavanceerde instellingen heeft u de mogelijkheid het papierformaat in te stellen. Daarna geeft u de printopdracht.Het PDF-bestand dat dan wordt gemaakt kunt u op een USB-stick zetten en daaarmee gaat u op naar de copy-shop. Daar heeft men (meestal) de mogelijkheid deze PDF-bestanden te printen.
Voor A3-formaat betaal je circa 25 cent, grotere formaten kunnen duur uitvallen omdat dit kleurenprinters zijn met fotopapier (posters). In Apeldoorn bij Star Copy kost een A2 print € 9,95, een A1 print € 19,90 en A0 print bijna € 40.- (= ca 1 m2).
Mogelijk bieden andere copyshops goedkopere oplossingen. Tips zijn welkom!

Installatie FreePDF:


Ga naar de website: link
Hoewel de naam suggereert dat deze FreePDF alleen geschikt is voor XP-windows, is dit niet het geval; hij is dat ook voor Windows Vista en Windows 7.
Zoals de website daar ook al aan geeft, eerst Ghostscript installeren. Na succesvolle installatie FreePDF installeren. (op moment van schrijven – juli 2010 - versie 4.02)

Printen van uw kwartierstaat in Aldfaer


hieronder een beschrijving hoe dat in Aldfaer gaat. Ik ga er van uit dat dat in andere pakketten zoals GensDataPro ook kan worden gedaan.Zorg dat u eerst het aantal generaties dat per vel moet worden getoond, aanpast. Doe dat via het menu “Extra” en “instellingen”.

Geplaatst door * dhr. J.W.G. Netelbeek op 01 aug 2010 21.18 Laatste aanpassing door: * dhr. J.W.G. Netelbeek op: 28 aug 2010 15.42


Aantal malen gelezen: 5798


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Reactie van * dhr. J.W.G. Netelbeek

Aangemaakt op 27 okt 2010 13:37

Bij het printen via de Explorer worden de kleuren weggelaten.
Dit kan je voorkomen door op "Instellingen" te klikken en daar is een vinkje voor "achtergrondkleur weergeven". Zet dat aan en je krijgt een kleurenprint.

Einde lijst van reacties