Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr 87

Column
Geplaatst op: 02 nov 2017 door Mevr. A. Veldhuis
Oktober was de Maand van de Geschiedenis met dit jaar als thema geluk.
Wat dat kan zijn is te zien op het adres maandvandegeschiedenis.nl/geluk. De site geeft diverse voorbeelden, waarbij ik het item Canonvensters even aanklikte. Het betreft vijftig punten uit de geschiedenis die voor een (gelukkige) omwenteling zorgden.
Bij genealogie komt geluk vaak/soms ook om de hoek kijken. Het geluk eindelijk die ene doop of dat overlijden tegen te komen waar je al tijden naar op zoek was. Het geluk een vermelding te vinden zonder dat je erom zocht en die voor een doorbraak in je onderzoek kan zorgen. En het geluk dat het me weer is gelukt om interessante websites te vinden voor deze Column, waardoor u misschien ook weer wat gelukkiger wordt.

Onder de titel ‘Denk niet dat ik slecht ben’ verscheen in 2016 (red. Lourens Oldersma) een boek met daarin transcripties en afbeeldingen van 49 brieven die Tresoar in Leeuwarden in 2014 had verworven over Margaretha Zelle, alias Mata Hari. Brieven van en aan haar. Ook 13 vroege foto’s van Margaretha, vermoedelijk gemaakt in januari 1904, staan in het boek afgebeeld. In het kader van de Mata Hari-herdenkingen rondom haar 100ste sterfdag zet Tresoar vanaf 15 oktober de scans van de foto’s en de brieven online. Margaretha was sinds 1902 gescheiden van haar man Rudolph MacLeod. De brieven en foto’s geven een intiem inkijkje in deze belangrijke periode in Margaretha Zelles leven. De inleiding op de collectie en de inventaris zijn vanaf 15 oktober op archieven.nl beschikbaar. Op de foto’s rust geen auteursrecht meer; ze vallen in het Publiek Domein. Dit geldt met enkele uitzonderingen ook voor de brieven.
De foto’s zijn in lage resolutie beschikbaar via friesfotoarchief.nl en de brieven via de Digitale Bibliotheek. Een deel van de originele brieven is te zien in de tentoonstelling 'Mata Hari, de mythe en het meisje' in het Fries Museum in Leeuwarden.
De rechtstreekse links zijn [url]friesfotoarchief.nl (intikken bij Zoeken: Mata Hari) en collections.tresoar.nl/cdm/ref/collection/TRLdb/id/2725.
(Illustratie Tresoar).MDCCLXXV staat voorin het boek "Nederlandsch geslacht-stam wapen-boek, waarin voorkomen de voornaamste adelyke en aanzienlyke familien in de zeven verenigde provincien enz." Ze zijn bijeengebracht door Abraham Ferwerda, het register werd gemaakt door Jacobus Kok. Dit 417 bladzijden dik boek kon ik via books.google.nl gratis in pdf binnenhalen. Hierin staan een paar families waarnaar ik onderzoek doe. Vanaf bladzijde 378 vindt u tekeningen van wapens van de in het boek genoemde families. Voor het omrekenen van het in Romeinse cijfers geschreven jaartal kon ik dankbaar gebruik maken van de website romeinsecijfer.nl. In één van de twee zoekvakjes Nederlands of Roman een jaar intikken en razendsnel verschijnt (wel even op Start drukken) in het ander vak de "vertaling". "Mijn" boek is het tweede deel, de letter C-E. Er zijn dus meerdere delen. Een paar namen die in dit boek voorkomen zijn: Eysinga, Evensdyk, Van Egmond, Van der Dussen, Corput, Diemen, Van Dam, Collot d'Escury, Le Clerc, Van der Capellen, Camminga, Beyma, Van der Burg, Van Brienen. Het jaar is 1775.Op dbnl.org/thema/bibliografie.php kunt u zoeken wat er zoal over bepaalde personen geschreven is. Zoeken op Glinstra (voor nieuw artikel) leverde diverse treffers op. Het aanklikken van de naam geeft meer verwijzingen. Zo verbindt het blok Glinstra, J. , geboren in 1612 en overleden in 1678, een levensbeschrijving van hem in het Biographisch woordenboek der Nederlanden, deel 7 (van A.J. van der Aa) en Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek deel 9 van J.J. Blok en P.C. Molhysen.

In aanvulling op mijn stukje over Latijnse namen, en mijn vraag aan Robyn wat Smit met Faber te maken had, kreeg ik van hem nog het volgende stukje: "Het latijnse woord voor Smid is Faber. De achternaam Faber is bedacht door mensen die de achternaam Smid te gewoon vonden. Hetzelfde geldt voor mensen die de achternaam Boer of De Boer te gewoontjes vonden. Zij namen de latijnse vertaling over, nl. Agricola. Iets anders betreft de achternaam Hilarides. Dat klinkt heel latijns, maar betekent gewoon van Hylaard. Het ligt overigens heel dicht bij het Friese gebruik om achternamen te verbinden aan de plaats van herkomst. Bijv. Troelstra is van Ter Oele, Henstra is van Terherne, Rienstra van Rien etc."

Had u al gezien dat op zoekakten.nl op sommige sites het vakje Notarieel is toegevoegd? Helaas is het (nog?) niet mogelijk direct te zien van welke plaatsen ze op deze site online te zien zijn, maar Leiden, Alkmaar en Delft zijn rijkelijk vertegenwoordigd.In Verborgen Verleden van 30 september jongstleden zagen we hoe Jörgen Raymann terug ging naar zijn Roots die onder andere in Suriname lagen. Hij bleek een afstammeling te zijn van slaven en van slavenhandelaren. Over digit@@l onderzoek in Suriname schreef ik in de Gens Nostra van december 2012 in het artikel "Digit@@l naar Suriname".
Voor wie zich nog iets meer wil verdiepen in dat land zou het boek "Surinaams contrast Roofbouw en overleven in een Caraïbische plantagekolonie 1750-1863" van Alex van Stipriaan kunnen lezen. Het is gratis te downloaden op oapen.org/search?identifier=374613. Het boek telt ruim 500 bladzijden en geeft onder andere informatie over de opbouw van een plantage, slaven als kapitaalgoed en de koffie-, suiker- en katoensector. Voor degenen die op zoek zijn naar gegevens van specifieke Surinaamse plantages, achterin het boek zit een handige bijlage met archiefverwijzingen voor meer dan 200 plantages.Tip: Soms heeft u een website met veel gegevens waarvan u slechts een deel wilt printen. Selecteer de gewenste tekst (linker muisknip ingedrukt houden), daarna rechter muisknop indrukken en Afdrukken geven.
Tot slot: Bent u zelf in uw zoektochten een verrassende betekenis van een voor- of achternaam tegen gekomen dan vermeld ik dat graag in een volgende Column.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 02 nov 2017 10.17 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 02 nov 2017 10.32


Aantal malen gelezen: 1647


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden