Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Sranan Rutu; Wie is je vader, wie is je moeder

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 30 okt 2017 door Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks


In Stadsarchief Almere is vanaf dinsdag de tentoonstelling 'Sranan Rutu; Wie is je vader, wie is je moeder?' te zien. Onderzoekers hebben de familiegeschiedenis en stambomen van Surinamers uitgeplozen. Er zijn 14 stambomen uitgewerkt en op panelen te zien.

Timmerman

Almeerder Huub van Helvoort van Stichting voor Suninaamse Genealogie heeft er als vrijwilliger heel wat uren inzitten. Het is allemaal begonnen omdat hij de stamboom van zijn kleinzoon wilde uitzoeken, die een Surinaamse vader heeft. Hij vond bijzondere verhalen. "EÚn grootvader bleek timmerman te zijn geweest en een andere voorouder is vermoord. Mijn kleinzoon is trouwens nog niet erg ge´nteresseerd, die heeft nu andere voorkeuren zoals voetbal", zegt Van Helvoort. Toch denkt hij dat het zinvol werk is.

Verzetsstrijder

Naast persoonlijke familieverhalen zijn er ook bekendere voorbeelden, zoals de stamboom van Anton de Kom. Hij was verzetsstrijder in Nederland en kwam noodlottig aan zijn einde. De tentoonstelling is niet zomaar in Almere te zien. Voor de stad is gekozen omdat hier een relatief grote groep Surinamers woont. Elf procent van de inwoners heeft Surinaamse voorouders.

Websites

Wie zelf zijn stamboom willen uitzoeken, kan daarover ook informatie vinden op de tentoonstelling. Veel informatie is tegenwoordig digitaal beschikbaar. Belangrijke websites zijn WiewasWie en gahetNA. Huub van Helvoort is in Almere ook de komende maanden elke woensdag aanwezig voor advies en informatie.

Opmerking

bron: persbericht omroep flevoland

Geplaatst door Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op 30 okt 2017 18.18
Aantal malen gelezen: 790


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden