Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

BHIC heeft álle Brabantse autobezitters tussen 1898 en 1951 in kaart gebracht

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 11 sep 2017 door * dhr. J.W. KotenTussen 1906 en 1951 zijn er ruim 99.000 “Brabantse” kentekens op naam uitgegeven en daarvan heeft het BHIC in 2015 op de site ‘De auto van m’n opa’ een database gemaakt op naam en woonplaats van de eigenaar. Met de nieuwe aanvulling van bijna 60.000 kentekens zijn de gegevens van Brabantse auto- en motorbezitters nu compleet.
Ga naar 'De auto van m'n opa'De eerste automobilisten
Ook vóór 1906 waren er al Brabanders die rondreden in een gemotoriseerd voertuig. Neem de Tilburgse wolfabrikant Jos Bogaers, die al in 1895 (als eerste in Nederland!) een heuse automobiel importeerde. Of de gepensioneerde militair Emile Valckenaer die zich na veel omzwervingen op het einde van zijn leven vestigde in Teteringen en zich in 1899 een 3,5 pk Cottereau aanschafte. Welke Brabanders zich in die tijd ook een auto konden permitteren en alle verhalen en beelden die daarbij horen, ontdek je in het item ‘Automobilisten vóór 1906’.
Doe mee!
Zo kun je nu dus kennismaken met alle gemotoriseerde Brabanders tussen 1898 en 1951. Het wordt allemaal nog leuker als we van alle Brabantse kentekens ook illustraties hebben en die oude auto of motor ook echt in beeld is. Er zijn in het verleden heel veel foto’s gemaakt van die voertuigen, want mensen waren gewoon trots op hun nieuwe vervoermiddel en wilden dat ook wel laten zien! Op ‘De auto van m’n opa’ staan nu al bijna 3.000 kentekens waar we één of meer illustraties van hebben.
Er zijn vast nog heel veel ‘schatten’ te ontdekken in particuliere fotoalbums. Dus duik in je eigen familiealbums en kijk of daar foto’s van auto’s of motoren in zitten van vóór 1951. Stuur ze op, mét het verhaal van de auto van je opa (of oom of tante…)! Dat kan via de website ‘De auto van m’n opa’.
Bedankt
Dankzij de royale medewerking van de historische bibliotheek van de ANWB hebben we ‘De auto van m’n opa’ kunnen uitbouwen tot een volledig overzicht. Ook de Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie (CONAM) zijn we dank verschuldigd. Dankzij hun medewerking hebben we gebruik mogen maken van hun bron- en beeldmateriaal en daarmee de geschiedenis van automobilisten voor 1906 in Brabant goed in kaart kunnen brengen.

Geplaatst door * dhr. J.W. Koten op 11 sep 2017 10.53
Aantal malen gelezen: 491


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden