Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Reconstructie ´Gezinnen in Blerick 1575-1819´ meer dan 2100 gezinnen

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 08 sep 2017 door Dhr. A.J. Coopmans


Een fragment uit het Trouwboek Blerick in 1784


Rond 1800 werd in Nederland de burgerlijke stand ingevoerd en dat is voor de genealoog een belangrijke grens. Onderzoek voor die tijd is aanzienlijk moeilijker. Door de pastoor van de parochie werd het een en ander genoteerd. Maar deze schreef alles in het Latijn en het handschrift is vaak uiterst moeilijk leesbaar.
Meestal worden er maar weinig gegevens vermeld en bovendien hebben gezinnen vaak nog geen vaste familienamen. Ervaren genealogen houden zich wel bezig met het oplossen van deze problemen. Zo hebben Ger van den Beuken uit Lottum en Chrit Klerken uit Blerick in 2005 alle Blerickse kerkregisters getranscribeerd en uit de verzamelde gegevens een gezinsklapper samengesteld.

Deze nieuwe “gezinsklapper” is een herziene, verbeterde en aangevulde uitgave; plus minus 5500 veranderingen. De gegevens komen uit verscheidene registers:
de doop-, trouw- en begraafregisters.

Deze Doop-, Trouw- en Begraafregisters gaan in Blerick terug tot het jaar 1575, wat uitzonderlijk vroeg is. Ze zijn jammer genoeg niet helemaal compleet.In 1800 ging het Noord-Limburgse Blerick, samen met de dorpen Baarlo en Bree, op in de gemeente Maasbree.
De invoering van de burgerlijke stand in de nieuwgevormde gemeente Maasbree is niet vlekkeloos verlopen. Zo werden er nogal wat kinderen wel gedoopt, maar niet bij de burgerlijke stand aangegeven. Controle van de gegevens van Doop-,Trouw- en Begraafregisters en burgerlijke stand over en weer, ook. op datum en spelling was en is daarom zonder meer noodzakelijk.

Genealoog Chrit Klerken is zich bezig blijven houden met de Blerickse gezinnen en publiceerde hierover in het Limburgs Tijdschrift voor Genealogie. Daarbij heeft hij geraadpleegd: de Doop-.Trouw-.Begraafregisters van Blerick en van andere parochies; verder het Schepenbankarchief Blerick en de burgerlijke stand van diverse omliggende gemeenten.

Gezien vanuit de eerste klapper uit 2005 leverde dat veel correcties en aanvullingen op. Het bestand, wordt als DVD gepresenteerd.


Op woensdag 20 september 2017 om 19.30 uur presenteert Heemkundekring “Blariacum” de DVD met gegevens van “Gezinnen Blerick 1575 – 1819” in het Activiteitencentrum “Zalserhaof” in Hout Blerick.

Route naar Activiteitencentrum “Zalzerhaof ” :
Zalzerskampweg 64, 5926 PL Hout Blerick (gem.Venlo)

Deze DVD is een herziene, verbeterde en uitgave van de Doop- Trouw- Begrafenisregisters van Blerick met plusminus 5.500 correcties, aanvullingen en vooral verwijzingen. Deze mutaties zijn door vier leden van de Heemkundekring Blariacum ingebracht in een nieuw bestand.

Verder zal op deze avond drs. M.J.J. Bergevoet , oud-medewerker van het Gemeentearchief Venlo, een inleiding verzorgen over de betekenis van Doop-Trouw- en Begrafenisregisters.

Chrit Klerken, transcribent van de kerkregisters, zal in een presentatie de toelichting geven op de gegevens van ´Gezinnen in Blerick 1575-1819´

De eerste DVD zal worden uitgereikt aan de Z.E.H. Jos van de Ven, Pastoor van Blerick.

U bent van harte welkom

Met vriendelijke groet,

HEEMKUNDEKRING “BLARIACUM”

Joep Duckers, voorzitter


De DVD is op woensdagavond 20 september 2017 te koop voor € 12,50.
Postadres secretariaat:
Heemkundekring Blariacum
Antoniuslaan 274
5921 KM Venlo/ Blerick

Lees meer op de website via de link : link


De DVD “Gezinnen in Blerick 1575 – 1819” kan vanaf 21 september 2017 besteld worden.
De kosten voor het bestellen van de DVD ( 12,50 Euro plus de verzendkosten van Euro 3,95 ) zijn totaal 16,45 Euro.

Bestellingen kunnen geplaatst worden via het E-mailadres : penningmeester@heemkundekringblariacum.nl
U krijgt dan bericht hoe u het bedrag kunt overmaken.

Geplaatst door Dhr. A.J. Coopmans op 08 sep 2017 17.33 Laatste aanpassing door: Dhr. A.J. Coopmans op: 08 sep 2017 18.37


Aantal malen gelezen: 596


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden