Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Het open joodse huizen project Gouda

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 17 apr 2017 door Dhr. J-W. Koten


Open Joodse Huizen zijn kleinschalige, besloten herdenkingen waar verteld wordt over het leven van Joodse Gouwenaren in en om de Tweede Wereldoorlog. Op 3 mei worden er op acht locaties een tiental verhalen verteld door bewoners, onderzoekers en nazaten. Het project Open Joodse Huizen is ontstaan in 2012 in Amsterdam.
Gouda is één van de 14 steden die dit jaar Open Joodse Huizen organiseert.

In Gouda vond vorig jaar de eerste editie plaats, georganiseerd door Streekarchief Midden-Holland en het Gouds Metaheerhuis.De persoonlijke manier van herdenken en het doorgeven van verhalen, spreekt veel mensen aan. ‘Op 4 en 5 mei zijn er veel herdenkingen en worden er ook persoonlijke verhalen verteld, maar het intieme karakter van Open Joodse Huizen is uniek’, vertelt Cristel Stolk van het streekarchief. ‘De combinatie van geschiedenis, herinneringen, de locatie en de dialoog die tussen de vertellers en luisteraars ontstaat, brengt bij de deelnemers betrokkenheid en emotie teweeg. Het gaat bij Open Joodse Huizen om het leven van gewone Gouwenaren, die voor de oorlog net als iedereen hun leven leefden. Door hun verhalen op de locatie te vertellen waar zij hebben gewoond, gewerkt of geleefd, worden ze toegankelijk en bijna tastbaar.’ Op 3 mei opent een vijftal woonhuizen haar deur voor een herdenking. Daarnaast zijn het voormalige Joodse Bejaardentehuis (nu inloophuis Domino) en de voormalige Joodse Synagoge (nu Vrije Evangelische Gemeente) open met herdenkingen en een korte documentaire. Het verhaal van de Joodse Jeugdfarm, dat eens gevestigd was aan de Ridder van Catsweg maar niet meer bestaat, wordt verteld in de GSG Leo Vroman aan de Willem de Zwijgersingel.

Besloten
Bij elke locatie vindt twee maal een herdenking plaats. Het programma is gratis toegankelijk en bezoekers kunnen zelf kiezen welke ze bezoeken. Wel moet rekening gehouden worden met een beperkt aantal plaatsen in de meeste huizen. Bij aanvang gaat de deur dicht; de bijeenkomsten hebben een besloten karakter. De eerste herdenking begint om 09:30 uur in de Koekoekstraat. De dag wordt afgesloten om 16:30 uur met een persoonlijk verhaal in de voormalige synagoge aan de Turfmarkt. Dan is er ook gelegenheid tot napraten. Het programma vindt u op de website van www.openjoodsehuizen.nl, of bekijk de folder (deze is binnenkort op diverse locaties, onder andere in de Chocoladefabriek, verkrijgbaar).


met dank aan Cathelijne Timmermann

Geplaatst door Dhr. J-W. Koten op 17 apr 2017 11.27
Aantal malen gelezen: 532


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden