Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Nieuws over Sjoa Drenthe

Een bericht van afdeling Drenthe en Noordwest-Overijssel en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 04 feb 2017 door Dhr. H. Hillinga


Mogelijk hebt u zelf al via de media iets vernomen over de na 30 jaar in Leeuwarden in een koffer op zolder opgedoken huwelijksfilm van Mimi Dwinger en Barend Boers.
Als dat niet het geval is, dan is hier dat bijzondere verhaal: Unieke film van Joodse bruiloft 1939.

Dat raakte mijn 2 zussen en mij bovendien persoonlijk,doordat wij onder de bruiloftsgasten in een flits het gezicht herkenden van Vroukje Zaligman-Dwinger, die destijds bij ons ondergedoken was.
Haar naam verbasterden wij als kleine kinderen tot Tante Buny naar de naam Cornelia Buning in haar vervalste persoonsbewijs (zie over haar 'het verhaal van Tante Buny' op de website).
Zij was een nicht van Mimi en voor de huidige kinderen André, Yvette en Marion Boers van de 2e generatie, die niets wisten van die onderduik, was zij hun Tante Vrouke met wie wij daarna diverse herinneringen aan ons beider tante konden delen.

André Boers verwoordt in dit interview met Omroep Fryslan hoe door deze publiciteit als het ware een deur openging naar dat traumatische verleden, waarover de 1e generatie meestal niet kon praten.
Niet onderling, maar ook Joodse kinderen groeiden veelal op in de wetenschap dat over dat gevoelige onderwerp niet gepraat kon worden.

Dat is nu precies de drijfveer achter ons project Sjoa Drenthe.
Dat verhaal mag bij ons niet verworden tot een feit als de kruistochten in de 12e en 13e eeuw, wat je emotieloos leerde op school, zoals André zegt.
Dit wrange en gruwelijke verhaal uit onze jonge geschiedenis moeten wij als 2e generatie doorvertellen, omdat het ons ook vandaag veel te zeggen heeft in de ontwikkelingen om ons heen.

Ik kon niet nalaten u over dit recente bijzondere gebeuren te berichten.

Henk van den Beukel
webmaster Sjoa Drenthe

Geplaatst door Dhr. H. Hillinga op 04 feb 2017 00.00 Laatste aanpassing door: Dhr. H. Hillinga op: 04 feb 2017 15.58


Aantal malen gelezen: 1199


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden