Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Onwettige kinderen in Tilburg

Een bericht van afdeling West Noord-Brabant en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 24 jan 2017 door Dhr. F.H.M. Roelvink


Op de site van het Regionaal archief Tilburg trof ik onderstaand bericht aan.

Veel onderzoekers komen minimaal een keer tijdens hun stamboomonderzoek een kind zonder vader tegen. Nu weten we allemaal dat het toch wel zeer onwaarschijnlijk is dat er totaal geen vader in het spel is geweest, maar deze werd in ieder geval niet officieel genoteerd in de doop- of geboorteakte. Deze kinderen worden buitenechtelijk, onecht, bastaarden of illegitiem genoemd. Vaak is het lastig om meer informatie te vinden over de mogelijke vader en lopen sommige onderzoeken daardoor vast.

Tijdens het onderzoeken van zijn eigen stamboom kwam Indie van Lieshout in de doopboeken van de parochie 't Goirke een hoop illegitieme kinderen tegen. Hij besloot deze te verzamelen en per jaar in een overzicht te plaatsen. Bijzonder is dat er bij veel doopakten toch iets werd gezegd over de vader en ook dat is in het overzicht verwerkt. En omdat je elkaar als onderzoekers toch graag een handje wil helpen heeft Indie al deze gegevens in onze wiki gezet. Op de pagina staat een overzicht van de dopen van illegitieme kinderen van parochie 't Goirke in Tilburg over de periode 1821 tot en met 1874.

Hier ga je meteen naar de wiki-pagina.
link

Aanvulling door Frans Roelvink:
Interessant is het te zien, dat in de periode 1830-1839 veel vaders onbekend dan wel soldaat waren. Tilburg was in die tijd vanwege de Belgische opstand een garnizoensstad, waar veel soldaten waren geleverd.

Geplaatst door Dhr. F.H.M. Roelvink op 24 jan 2017 16.56 Laatste aanpassing door: Dhr. F.H.M. Roelvink op: 24 jan 2017 16.59


Aantal malen gelezen: 951


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden