Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Streekarchief Langstraat Heusden Altena

Een bericht van afdeling 's-Hertogenbosch en Tilburg en van lokale betekenis.
Geplaatst op: 10 dec 2016 door Dhr. H.J.B.M. Brocken


Persbericht 1 december 2016

Meer zicht op gezinssamenstellingen, beroepen en personen door bevolkingsregisters
Maar liefst 97.000 akten zijn ingevoerd
Na drie jaar hard werken door zo’n 20 vrijwilligers van Streekarchief Langstraat Heusden Altena zijn inmiddels alle bevolkingsregisters ingevoerd van de gemeenten Waalwijk, Werkendam, Heusden, Aalburg en Woudrichem. Door de invoering van maar liefst 691 bevolkingsregisters met meer dan 97.000 akten is het voor iedereen mogelijk om vanuit huis te zoeken naar onder meer ingekomen en vertrokken personen uit de gemeenten, gezinssamenstellingen en beroepen.
Mutsenwasser en peeënagenten
Eerst was het alleen mogelijk om de akten door te bladeren. Door het enorme werk dat is verzet door vrijwilligers, kan iedereen voortaan ook zoeken op naam, plaatsnaam, geboortedatum en beroep. Caroline de Hart (archiefinspecteur): “Je komt veel landbouwers in deze regio tegen in de registers, maar je neemt ook regionale verschillen waar. In Waalwijk en Drunen vind je bijvoorbeeld relatief veel schoenmakers terug en in Werkendam relatief veel arbeiders en schippers.” Bijzondere en verdwenen beroepen zijn ook te vinden in de registers, zoals mutsenwassers, steenbakkers en een peeënagent voor een beetwortelsuikerfabriek. Door middel van de gezinskaarten kan een beeld gevormd worden van de grootte van de gezinnen en wie er woonden op een adres. De Hart: “Ook inwonende grootouders en dienstmeisjes werden op een gezinskaart genoteerd.”
Bevolkingsregisters geven zicht over langere tijd
Bevolkingsregisters geven zicht op het wel en wee van mensen over een langere tijd. In deze registers is de hele ontwikkeling van een gezin of familie te zien. Officieel werden de bevolkingsregisters ingevoerd in 1850, maar in de meeste gemeenten werden al eerder vergelijkbare registers bijgehouden. Alle bevolkingsregisters die het Streekarchief beheert, zijn gedigitaliseerd en gratis in te zien en te doorzoeken op www.salha.nl via ‘Voorouders’. Tot 1940 zijn bevolkingsregisters en gezinskaarten bij gemeenten in gebruik geweest.

Nieuw project
Vanaf januari gaan de vrijwilligers van het Streekarchief aan de slag met een nieuw project; het verder toegankelijk maken van de doop-, trouw- en begraafregisters en de akten van de burgerlijke stand.

______________________________________________________________________
Einde persbericht

Het Streekarchief Langstraat Heusden Altena is de archiefdienst van de gemeenten Aalburg, Heusden, Waalwijk, Werkendam en Woudrichem. Eveneens worden de archieven van het Waterschap Rivierenland uit deze regio en een groot aantal particuliere archieven en collecties door het Streekarchief beheerd. Daarnaast is het Streekarchief actief betrokken bij cultuurhistorische evenementen en cultuur- en erfgoededucatie.

______________________________________________________________________

Het gezin van schoenmaker Johannes Rollenbergh uit het bevolkingsregister van Waspik (1910-1913).

Geplaatst door Dhr. H.J.B.M. Brocken op 10 dec 2016 12.22 Laatste aanpassing door: Dhr. H.J.B.M. Brocken op: 22 dec 2016 16.57


Aantal malen gelezen: 973


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden