Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Laten wij onze nationale software koesteren

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 26 nov 2016 door Dhr. J-W. Koten


Denkt U over het upgraden naar een nieuwe computer, eventueel met inbegrip van een upgrade naar een nieuw besturingssysteem? U hebt dan een groot probleem, omdat alle tekenen er op wijzen dat de gebruikelijk genealogische software op het punt staat te verdwijnen. In de loop der jaren zijn een aantal populaire genealogische programma reeds verdwenen. Herinnert u zich Personal Ancestral File, The Master genealogist, CommSoft's Roots 5, Carl York's The Family Edge, Family Roots Quinsept's familytree Ultimate of SierraHome's Generations 8.0? Deze en een aantal andere, minder bekende genealogische programma zijn alle over de jaren geleidelijk de natuurlijke dood gestorven. Mogen zij allemaal in vergetelheid in vrede rusten.

De redenen voor de ondergang is vooral een economische, veelal is dit een gebrek aan klanten-gebruikers. Het ontwikkelen van software, het marketen en distribueren en het ondersteunen met een customer service afdeling is kostbaar. Wil deze exercitie profijtelijk zijn dan moet men van een programma moet een heleboel exemplaren. Van sommige programma’s worden doodsimpel niet genoeg exemplaren verkocht om de winstgevendheid te zijn.

Een andere enorme kostenpost is het updaten van de software om nieuwe functies toe te voegen en om de software up to date te houden met de snel veranderende technologieën. Zo werden verschillende genealogische programma in programmeertalen met behulp van dBase en FoxPro databases geprogrammeerd. Veel van deze software producten zijn al jaren geleden al door hun ontwikkelaars gestopt. De genealogie programmeurs hebben nog zo goed mogelijk met behulp van de oude database-technologie zo lang hun genealogische software functioneel proberen te houden. Uiteindelijk zijn de problemen door verandering van de sturingssoftware zo groot geworden dat dit niet meer mogelijk is. Het meest voorkomende probleem is de compatibiliteit met Windows. Het belangrijkste probleem is hier vooral het printen zijn met de laatste Windows-versies. Bij de vroegere versies gaf dit zelden problemen, maar bij de nieuwere versie van Windows zijn wijzigingen aangebracht in de grafische functies die niet compatibel zijn met die van de vroegere genealogie programma. Het herschrijven van bestaande software naar nieuwe besturingssoftware om deze oude versies compatibel met de nieuwste versie van een besturingssysteem te maken is te duur. Veel kleine software producenten met kleine klantenbestanden kan zich niet veroorloven om deze opwerking door te voeren. Als een bedrijf software verkoopt voor € 30 en men heeft slechts een paar duizend klanten, dan wordt dit herschrijven naar nieuwe besturingssoftware veel te duur.
Een ander probleem is subtieler, maar net zo dodelijk: de uitvoering van de moderne gebruikersinterface. In de loop der tijden is de interface zodanig gewijzigd dat men de oude interface als te ouderwets gaat beschouwen, met veel minder mogelijkheden. Kijk naar het vroegere GensData/D90 en vergelijkt dit met GensDataPro dan is de interface een wereld van verschil. Het nieuwere programma heeft een moderne "look and feel" in vergelijking met oudere programma's. Dit geldt ook voor andere oudere genealogische software.
Een ander probleem is de toevoeging van apps voor handheld apparaten. De hele wereld lijkt te zijn gecharmeerd van mobiele apps in de afgelopen jaren. Veel van genealogen van vandaag willen hun databases overal in een mobiel apparaat dat een paar ons weegt, niet in ringbanden en niet in een zware laptop te dragen. Genealogische programma's die niet beschikken over bijpassende apps voor iPad en/of Android mobiele apparaten verliezen de strijd.

Uiteraard heeft dit alles een enorme impact op alle computer genealogen Het is nog niet duidelijk wat je moet doen als je verneemt dat je favoriete genealogie programma binnenkort wordt stopgezet? Ik vrees dat niet veel mogelijkheden overblijven, dan gebruik te maken van genealogische software in de cloud. Cloud-genealogische programma’s rukken nu snel op en hebben al een groot deel van de markt opgeslokt. Vaak zijn deze cloud-programma’s nogal internationaal georiënteerd. Niet ieder is daar gelukkig mee. Laten we daarom onze nationale software koesteren.

Geplaatst door Dhr. J-W. Koten op 26 nov 2016 12.43 Laatste aanpassing door: Dhr. P.P. Kolber op: 30 nov 2016 14.10


Aantal malen gelezen: 2960


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Reactie van Dhr. F.H.M. Roelvink

Aangemaakt op 28 nov 2016 14:28

Misschien is het een idee, om deze tekst in alle afdelingsbladen en in Gens Nostra te plaatsen. Er mag best wat meer reclame gemaakt worden voor GensDataPro.
Misschien ook iets om te plaatsen op de Facebookpagina's?
Frans Roelvink
Reactie van * dhr. J.C. Bliek

Aangemaakt op 01 dec 2016 13:32

Als we GensDataPro moeten blijven koesteren dan zullen de makers ook rekening moeten houden met nieuwe ontwikkelingen. Onlangs stapte ik over van Microsoft naar een Macbook van Apple en kreeg ik van de helpdesk te horen dat GDP daar niet op werkt en dat men ook niet van plan is om daar iets aan te doen.
Als men daar zo over denkt dan gaat GDP misschien wel dezelfde weg op als die andere programma's die zijn verdwenen. De laatste jaren kiezen steeds meer mensen - vooral jongeren - voor nieuwe ontwikkelingen.
De makers van GDP moeten zich daar goed van bewust zijn, zeker als men jongeren wil aantrekken met belangstelling voor online-genealogie.
Reactie van Dhr. J-W. Koten

Aangemaakt op 01 dec 2016 17:35

Geachte heer Koten,

Ik begrijp niet wat u met dit artikel wilt bereiken.
U legt eerst omstandig uit waarom de software het moeilijk heeft.
Afsluitend vraagt de lezer de nationale software te koesteren.

Maar waarom en hoe wilt u dat wij die software koesteren? U heeft
juist uitgelegd waarom de software enorm te kort komt. Waarom zou ik
een inferieur product koesteren?
Ik kies dan liever voor een product dat wel up-to-date is.

En dat hoeft echt niet alleen in de cloud, ik geef 2 voorbeelden:
(1) Het programma Family Tree Builder van MyHeritage is Nederlands,
modern, gratis, veilig en geheel los van de betaalde MyHeritage
omgeving te gebruiken waardoor ook de privacy gewaarborgd is.
(2) Daarnaast hebben we natuurlijk GenDataPro; weliswaar iets minder
modern maar nog altijd een stuk beter dan vele andere producten.


Groet,
Fred Janssen
Reactie van Dhr. J-W. Koten

Aangemaakt op 01 dec 2016 17:38

Ik hoop dat dat GensDataPro (niet RED) gaat verdwijnen. Maar mocht het onverhoopt
toch gebeuren dan is het misschien wel goed om de registratiecode er
uit te halen. Je kunt anders niet meer bij een crash of een nieuwe
computer gebruik maken van het programma.
Met vriendelijke groet, Bé Langenburg

Deze e-mail is verzonden via uw profiel op de NGV website.
Afzender: Dhr Bé Langenburg
Reactie van Dhr. J-W. Koten

Aangemaakt op 02 dec 2016 08:56

U noemde in uw artikel een app. Zijn er eigenlijk plannen om voor
Gensdatapro een app voor bv. Android te maken? Ik zou het prettig
vinden om een app voor mijn smartphone c.q. tablet te hebben die bv.
een gdz bestand kan inlezen zodat ik mijn gegevens altijd ter
beschikking heb als ik in een archief ben zonder mijn laptop mee te
zeulen.

Deze e-mail is verzonden via uw profiel op de NGV website.
Afzender: Dhr Pieter Schelling
Reactie van Dhr. J-W. Koten

Aangemaakt op 02 dec 2016 08:57

Buiten de gebruikelijke gangbare software, gebruik ik ook nog steeds
Personal Ancestral File werkt nog prima zelfs met Windows 10, oke geen
updates meer, zie het probleem niet!

Deze e-mail is verzonden via uw profiel op de NGV website.
Afzender: bernard.dijkmans@gmail.com
Reactie van Dhr. J.C.E.D. de Rooij

Aangemaakt op 02 dec 2016 11:31

Hierbij een aanvulling op de reactie van dhr. Langenburg.

Iedere computer heeft zijn eigen unieke registratiecode voor GensDataPro. De sleutel die u bij registratie terugontvangt past dus alleen op de computer met deze registratiecode.
Bij een installatie op een nieuwe computer of laptop, of bij het formatteren van uw harde schijf, zult u ook een nieuwe registratie moeten uitvoeren en dient u een nieuwe activeringssleutel aan te vragen.
Informatie hierover vindt u op de GensDataPro website bij 'Veelgestelde vragen - Registreren van GensDataPro'.

Serviceteam GensData
Reactie van 0

Aangemaakt op 02 dec 2016 12:03

Als alternatief zou ik eerder Gramps dan My Heritage aanbevelen. Gramps heeft namelijk volledige ondersteuning voor tussenvoegsels en zo, en zelfs voor namen die uit meer delen bestaan, zoals die in Spaanstalige culturen gebruikelijk zijn. Voeg daarbij dat bronbeheer in Gramps veel beter is dan bijvoorbeeld in Aldfaer, of Pro-Gen, en dat Gramps open source is en bijna net zoveel talen spreekt als My Heritage, en dan lijkt er geen beter alternatief te zijn, zeker bij een overstap naar Linux of Mac.

GensDataPro staat qua technische en genealogische mogelijkheden op dezelfde hoogte, maar was voor mij qua user interface te ingewikkeld (te veel vensters). Als genoeg leden aan dit programma hechten, denk ik dat de NGV het zonodig moet adopteren, met de broncode erbij, en moeten zorgen dat de registratie ook werkt als een lid over een paar jaar een nieuwe computer koopt. Alleen maar koesteren als een vorm van monumentenzorg is niet genoeg. Mensen gebruiken namelijk ook vaker tablets en zo, waarop de software van Ancestry en My Heritage al heel goed draait, en die van FamilySearch ook.
Reactie van Dhr. J-W. Koten

Aangemaakt op 02 dec 2016 20:57

Ja, al die hoe mooie programmetjes veelal ontstaan uit hobbyisme,
worden op den duur door het wegvallen van de gangmakers ten dode
opgeschreven.
Er moet toch een organisatie achter zitten en meestal kost dat ook
geld.
Ik gebruik Legacy 8 , ook Myheritage family Tree Builder en Family
Tree Maker van Ancestry .Deze e-mail is verzonden via uw profiel op de NGV website.
Afzender: M. Blokker
Reactie van Dhr. H.J. Timmers

Aangemaakt op 03 dec 2016 16:54

Denk dat GensDataPro ook op een Mac zou kunnen draaien. Installeer Wine (Windows emulatie) dan Windows en GensDataPro.
Zelf heb ik Prog-Gen draaien op een Mac en dat werkt prima !
Op mijn Ipad heb ik MobileFamilyTree van Synium Software (niet gratis !).
Gedcom import en naast opzoeken ook de mogelijkheid om te updaten.
Reactie van 0

Aangemaakt op 03 dec 2016 18:55

Voor de heer Schelling: Ik ken geen apps die het GDP-formaat kunnen lezen, maar er zijn wel gratis apps die GEDCOM-bestanden kunnen tonen op een tablet of telefoon. ezGED is daar een voorbeeld van.

Ik gebruik zelf een omweg via Ancestry. Ik upload een GEDCOM daarheen, en bekijk die dan via de gratis Ancestry app. Dit kan ook met een gratis account, en ik neem de groene blaadjes met (betaalde) hints dan voor lief. De stamboom wordt bij synchronisatie compleet naar de app gedownload, en kan dus ook worden bekeken zonder internetkosten te maken, als er geen gratis wifi is.

Iets dergelijks kan ook via My Heritage, maar een gratis account daar laat alleen kleine stambomen toe. Ancestry stelt daar geen grenzen voor. En GeneaNet heeft ook een app, maar die heeft reclame.

Einde lijst van reacties