Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Overeenkomst ‘Ons Voorgeslacht’ en Nederlandse Genealogische Vereniging over wapenregistratie

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 12 okt 2016 door Dhr. A.W.J.M. van Gestel


De Hollandse Vereniging voor Genealogie ‘Ons Voorgeslacht’ (OV) en de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) registreerden onafhankelijk van elkaar wapens, zoals ook het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) dat deed.

Het CBG is daar al enige tijd geleden mee gestopt; OV en NGV bundelen nu hun activiteiten. Hedenmiddag (12.10.2016) is een overeenkomst daartoe getekend bij ‘Boerke Mutsaers’ in Tilburg.Vlnr:
Jaap Vervloet (secr. OV), Aad Verouden (voorz. OV), Willem van Zon (Heraldisch College NGV), Toon van Gestel (voorz. NGV-HB) en Arie van Herk (secr. NGV-HB)


De registratie wordt uitgevoerd door het 'Nederlands College voor Heraldiek', een onderdeel van Heraldiek NGV. De werkwijze van dit college is vastgelegd in een protocol, dat eveneens vanmiddag is ondertekend. Beide verenigingen nodigen derde partijen uit zich bij deze overeenkomst aan te sluiten. Zij vinden het tegengaan van versnippering bij het registreren van wapens een goede zaak. Het draagt bij om op een verantwoorde wijze een oude traditie op een moderne wijze in stand te houden. Het zal allen, die een wapen voeren, alleen maar ten goede komen.

NB
1: Wapens van adellijke geslachten en van overheidsinstanties vallen onder de Hoge Raad van Adel, zie link

2: Het publiceren van een wapen is iets anders dan registreren; bij het registreren hoort advies en begeleiding en wordt het ingediende wapen getoetst aan heraldische normen en vereisten.

Geplaatst door Dhr. A.W.J.M. van Gestel op 12 okt 2016 17.36 Laatste aanpassing door: Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee op: 16 okt 2016 14.49


Aantal malen gelezen: 6297


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden