Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 62

Column
Geplaatst op: 01 okt 2015 door Mevr. A. Veldhuis
Pieter Jacobus Free (zie Column 59) was het zwarte schaap in een familie van Veenhuizen-bewoners en onechte kinderen. Of misschien waren zijn broer en moeder toch wel trots op hem omdat hij op 5 april 1832 het metalen kruis kreeg voor zijn deelname in de oorlog tegen BelgiŽ.
Veel mannen die in die oorlog vochten worden in het boek Het metalen kruis, naam-en ranglijst der leden en afdeelingen genoemd. De uitgever schrijft: 'Aan wien met meerder regt deez' blaad'ren toegewijd; Dan U! die, toen de Vorst U opriep tot den strijd, Gereed waart, om die stem belangeloos te volgen; Den driesten onrustgeest, verwaten en verbolgen!'

Het boek, gedrukt in 1856, is een aanzet tot het compleet verkrijgen van de namen van alle oud-strijders die vochten in de Tiendaagse Veldtocht in BelgiŽ in 1831. Het bevat, per afdeling, de namen voor zover de schrijver ze op dat moment kon achterhalen, hij vraagt om aanvullingen.
Hoewel ik het 'bewijs' heb dat Pieter de medaille kreeg, vond ik hem niet in het boek. Mogelijk weet u meer en/of uitgebreidere lijsten? U kunt het pdf-boek lezen via books.google.nl na het intikken van de woorden: naam en ranglijst "het metalen kruis". De tinyurl is tinyurl.com/nvrogx8.gevangenisveenhuizen.nl is een website met bajesverhalen van Veenhuizen, geschreven door Clemens Henricus Joseph van den Brink. SmeuÔge vertelsels uit de Veenhuizer nor.

Op de site staan een dertigtal verhalen over deze kolonie en zijn bewoners. De schrijver werd geboren in Veenhuizen. Door diverse gesprekken met en aantekeningen van gevangenen en ambtenaren komt hij tot boeiende verhalen. Ze gaan voornamelijk over de jaren 1940-1965. Heeft u er nog niet genoeg van, er verscheen van de hand van Clemens ook een boek over dit onderwerp, hij hield er op 2e pinksterdag (2015) in het gevangenismuseum een presentatie over. De titel is Bajesverhalen Veenhuizen, de uitgever is EZbook Blaricum.

Uit de Digitaalgids van vriend Thijs van de maand juli/augustus 2015 haalde ik weer enige tips. Thijs gaat helaas verhuizen, dus mocht er tussen de lezers iemand zijn die het blad heeft, dan wordt hij/zij verzocht de genealogie/historie gerelateerde sites die in dit blad staan aan me door te geven. In genoemd nummer (4) waren dat twee sites.
Het intikken van tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen geeft een site met honderd afbeeldingen van voorwerpen van uiteenlopende aard. Door met de muis erboven te staan krijgt u een verklaring over het voorwerp, aanklikken geeft nog meer informatie. Een afscheidsbrief, affiches, een Cromwel tank, razzia, noodkacheltje, vervalst persoonsbewijs en een foute typemachine zijn slechts een paar willekeurige voorbeelden.
De website wederopbouwrotterdam.nl geeft precies weer wat de titel belooft. Herbouw van de stad Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog, vooral de periode 1945 tot 1968. Deze is, aldus de introductie, het best zichtbaar in de (oostelijke) binnenstad. Er is een indeling gemaakt op basis van de deelgebieden Wereldhaven, Hoogkwartier en Laurenskwartier, de tijdlijn geeft 13 wederopbouw monumenten in de binnenstad per jaar. Onderaan de site staat Volg ons op social-media, dit zijn Facebook en Twitter. U kunt zich hier ook aanmelden voor de nieuwsbrief.

In navolging van de provincies Friesland (Frysl‚n), Groningen en Drenthe zijn nu ook Brabant en Zeeland begonnen met het opbouwen van een digitale database van kentekenregistratie van automobielen tussen 1906 en 1950. Hierin vindt u het nummer van het kenteken, de naam en het adres van de autobezitter en het jaar van afgifte. Het adres van de site van Brabant is deautovanmnopa.nl, voor Zeeland tikt u kentekenzeeland.nl in. Beide websites geven en vragen om foto's en verhalen. De Brabantse site geeft onder Achtergronden per provincie welke letter men daar had. De onderstreepte provincies linken door met de database.Bij een lezing van Wil Schackmann over de kolonie van Weldadigheid hoorde ik dat er scans van enige van hun archieven (1818-1888) beschikbaar zijn gekomen. Deze koloniŽn, waar naar schatting een 60.000 zielen (soms tijdelijk) hun verblijf hadden, heeft een archief van circa 400 strekkende meter. Dit berust in het archief van Drenthe in Assen. Velehanden is nu bezig met behulp van ons (genealogen, u bent welkom om in te voeren) ze digitaal te maken. In afwachting hiervan kunt u een deel al wel inzien.

Voordat u begint met zoeken is het nuttig op velehanden.nl eerst de zoekinstructie te lezen, want om de juiste scans te vinden is enig geduld en bladerwerk vereist. 'Het staat er allemaal wel, maar zoeken erin is niet simpel' aldus Wil. Derhalve schreef hij een duidelijke zoekinstructie. U kiest Projecten, Post van Weldadigheid en selecteer De schrijftelijke cursus bedelaars zoeken onder Mededelingen. Wil geeft een duidelijk voorbeeld, eerst lezen scheelt veel zoektijd.Wilt u toch meteen los, de inschrijving van bedelaars van 1834 tot 1860 staan alfabetisch (alleen op eerste letter) onder Rijkswerkinrichting in inv.nr. 289.
Op de site alledrenten.nl kunt u in deze afbeeldingen zoeken door links op de pagina Bladeren door overige scans te selecteren, daarna in de lijst Maatschappij van Weldadigheid aan te vinken voor de vrije koloniŽn (Frederiksoord, Willemsoord en Wilhelminaoord) of een vinkje te zetten bij Rijkswerkinrichting Veenhuizen/Ommerschans (bedelaarskolonie).
Bij Bron, maak uw keuze dient u dit nogmaals te bevestigen en zoeken te geven. U krijgt nu enige tientallen boeken.

Voor de lezers uit Nijmegen en omgeving: op dinsdagavond 13 oktober om 20:00 uur houd ik in wijkgebouw de Schakel in Nijmegen de lezing Familieonderzoek, een fascinerende hobby . Misschien ontmoet u met me Mensen uit het verleden. Zie de websites en het affiche hieronder.Voor de Column van januari 2016 gebruik ik een foto van mijn moeder met daarop gedrukt: Gelukkig Nieuwjaar. Als er lezers zijn die ook zo'n (soort) exemplaar hebben, ontvang ik die graag als illustratie. Natuurlijk zo spoedig mogelijk.
Lees ze, surf ze en stuur tips en websites.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma en Wil Schackmann

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 01 okt 2015 14.33 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 01 okt 2015 14.38


Aantal malen gelezen: 2032


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden