Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 61

Column
Geplaatst op: 30 aug 2015 door Mevr. A. Veldhuis
Met een beetje geluk kunt u in de acta/handelingen van de synodes leuke dingen vinden over een ontspoorde of juist erg vrome voorouder. Op de site van de Protestantse Kerk, pkn-acta.digibron.nl/overview, kunt u erin zoeken, de bestanden doorbladeren en downloaden. De acta van de synodes van de Gereformeerde Kerken in Nederland lopen van 1892 tot 2003, de handelingen van de synode van de Nederlands Hervormde Kerk beginnen in 1816 en zijn tot 1996 gedigitaliseerd. Die van de gezamelijke vergaderingen Hervormd, Gereformeerd en Evangelisch-Luthers starten in 1973 en gaan tot 2003.

Op deze site van de PKN kunt u, na het intikken van uw zoekterm, de resultaten verfijnen door bij Verfijn resultaten, Jaar, het jaartal te selecteren. Bij Relevantie kunt u Oudste/Nieuwste bovenaan zetten. Onder Categorie kunt u zien waarin de treffers staan.Als u op bovengenoemde site een predikant gevonden heeft, dan kunt u mogelijk meer over hem/haar te weten komen op dominees.nl. Ik tikte Borgesius in en vond 17 resultaten in diverse gemeentes. Het aanklikken van een plaatsnaam geeft de datum van het beroep en herkomst. Bij sommige namen staat wanneer en waarheen ze vertrokken. U kunt ook zoeken via een kaart, die vindt u onder Gemeentes. Een uitgebreide beschrijving (pdf) van een tiental predikanten staat onder Alle beroepen van. Onder Overleden staan per jaar de predikanten met jaar van geboorte en overlijden. Vanaf het zoekjaar 2011 is de informatie uitgebreid met meer gegevens.

In een Album Studiosorum kunt u vinden wanneer bovengenoemde predikant (of medicus, of jurist) heeft gestudeerd. U vindt deze boeken (per universiteit) op de archieven. Ik vond er twee die online te bekijken zijn. Het Album studiosorum Academiae Groninganae op de site van de Rijkuniversiteit Groningen op de tiny url tinyurl.com/new3cjq en de studenten van de universiteit van Franeker. De laatste loopt van 1380 tot 1650, de link is mpaginae.googlepages.com/006std_av.htm (underscore tussen std en av). Van de universiteit van Leiden zijn ze van 1575-1812 verzameld door Martine Zoeteman-van Pelt. Haar bestand bevat ruim 60.000 inschrijvingen. Ze staan op stamboomnederland.nl, te vinden via de tiny url tinyurl.com/osq3xv2.
De doorontwikkeling van Stamboomnederland zal in de komende jaren hopenlijk wat betere zoekmogelijheden geven. Voor eventuele toelagen van deze studenten 'moet' u ook op de archieven zijn. Die van Groningen staan in het Staten Archief. Mijn Lijphart krijgt bijvoorbeeld een stipendium in 1669, dit staat in inventarisnummer 14.
Een cd-rom van de alba studiosorum en promotorum van meerdere universiteiten is te verkrijgen bij het Centraal Bureau voor Genealogie.
Robyn: 'Mogelijk vindt u aanvullende gegevens, zoals adressen, in de studentenalmanakken en jaarboeken van de verschillende universiteiten. Niet iedereen is tenslotte afgestudeerd of gepromoveerd.'

De website brievenalsbuit.nl bevat de vertaling van ruim duizend brieven uit de 17de en 18de eeuw, die zich in de National Archives (Kew, UK) bevinden. Deze Nederlandse brieven dateren uit woelige oorlogstijden en zijn afkomstig uit schepen op de grote vaart die tijdens hun tocht werden buitgemaakt door Engelse kapers. Het zijn brieven van zeevarenden en Nederlanders in den vreemde aan het thuisfront en omgekeerd ook van de achterblijvers aan hun geliefden. Brieven van mensen uit alle lagen van de bevolking zijn vertegenwoordigd: u krijgt zo een kijkje in het alledaagse taalgebruik en verleden van de gewone man/vrouw. Er zijn moderne lemmaís toegevoegd, dat wil zeggen dat bij het zoeken op bijvoorbeeld het woord Ďkapiteiní alle teksten tevoorschijn komen waarin het woord voorkomt, ook in de verouderde spellingen (zoals kaptyn of cappeteijn). De brieven van Brieven als Buit bevinden zich overigens niet in de collectie Gekaapte Brieven, die bevat ongeveer vierduizend exemplaren.Mocht u bij uw zoektocht bepaalde woorden tegenkomen die u niet kent, dan kunt u de betekenis daarvan mogelijk vinden op de site inl.nl, het Instituut voor Nederlandse Lexicologie, oftewel de Schatkamer van de Nederlandse taal. Het instituut verzamelt en beschrijft de Nederlandse taal- en woordenschat van de 6e eeuw tot heden. Ook nieuwe woorden staan in deze kennisbank. Onder Producten staan diverse woordenboeken, u kunt daarin zoeken via de onderstreepte items.

De site liederenbank.nl is leuk als u voorouders hebt zoals bijvoorbeeld Celitje Cornelis, een zeemansvrouw uit Amsterdam. Ze vermoordde in 1706 haar buurvrouw Jannetje Kuijper, omdat die het aan haar geleende geld terug wilde hebben. De in dichtvorm opgestelde verhalen 'O Wereld! wereld vol arglistigheyd', 'Kristen mensen blijft wat staen' en 'Myn bloed is aen het kooken' vertellen uitgebreid hoe Celitje tot haar daad is gekomen en hoe het voor haar afliep.
Ruim 170.000 Nederlandstalige liederen staan in deze database over de periode van de middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw. U kunt zoeken door de hele website, maar ook binnen een bepaalde periode (Middeleeuwen, 17e, 18e, 19e of 20e eeuw) selecteren. Sommige liedjes zijn voorzien van bladmuziek (aangegeven door een muzieknoot), anderen zijn te beluisteren (audio) of te downloaden. Grasduinen geeft een uitleg over de diverse genres, een literaire canon met de door hun geselecteerde liedjes en een top-30 van populaire straatliederen.Voor beginnende genealogen die nog geen programma hebben voor de verwerking van hun gegevens is de site gratissoftware.nu/gratis-stamboom-software.php
mogelijk interessant. Zes programma's worden besproken, elk met een link naar de website van de aanbieder en naar de download. Eenmaal ingeklopt kunt u met deze software genealogieŽn, grafieken, statistieken, werklijsten, stambomen enz. maken. Op deze website staat ook andere freeware, zoals fotobewerkingsprogramma's, browsers en virusscanners.
Veel plezier met deze Column. Tips blijven welkom.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 30 aug 2015 11.35 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 01 sep 2015 09.38


Aantal malen gelezen: 2931


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden