Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 60

Column
Geplaatst op: 31 jul 2015 door Mevr. A. Veldhuis
De meesten van u zullen (binnenkort) vakantie hebben. Tijd om te dwalen, surfen, wandelen, musea bezoeken en/of lezen. Alles 'lijfelijk' of op de pc. Of beide.
Af en toe dwaal ik op internet door in een zoekmachine (ik gebruik google) zo maar wat willekeurige, genealogie gerelateerde, woorden in het zoekscherm te tikken. De hierdoor verkregen websites, met de daarop genoemde links, kunnen voor uren surfplezier zorgen. Door de buurt van uw voorouders wandelen, over ze lezen en een digitaal museum bezoeken om te zien hoe ze leefden. Een paar sites die ik op die manier tegenkwam noem ik hieronder.

gemeentegeschiedenis.nl helpt u mogelijk een onbekende/oude gemeentenaam (1812-1997) te localiseren. Momenteel zijn er in Nederland 408 gemeenten, in 1812 waren het er meer dan 1100. In twee eeuwen vol herindelingen, annexaties en fusies heeft ons land bijna 1700 gemeenten gekend. Deze website maakt deze en andere historische gegevens per gemeente toegankelijk. U kunt zoeken op gemeentenaam, amsterdamse code of cbs code. Er is een indeling per provincie en per departement, u kunt ook zoeken op een kaart/jaar. Aanklikken van een gemeente op de kaart geeft info.Onderstaande illustratie geeft Noord Nederland weer in 1812 en 1997.

Surinaamse Genealogie is een forum dat is opgezet voor mensen die vragen of opmerkingen hebben over Suriname en haar bewoners. Het adres van de site is network54.com/Forum/133847.
Meer over dit land kunt u lezen op bukubooks.wordpress.com: Bibliotheca Surinamice. U vindt hier een blog over boeken over Suriname & meer. Enige tientallen onderwerpen: postcards, Chinezen, een begrafenis, literatuur, vrouwen,
voedsel enz. Sommige items zijn onderverdeeld.

Enige tijd geleden stuurde Menno Bennema Geerlings me een twintigtal adressen van sites die mogelijk van belang kunnen zijn bij uw onderzoek naar uw Duitse familie/voorouders. Informatie over digitale bestanden of gegevens over de betreffende archieven.
Een deel ervan bleek al op onze eigen website (ngv.nl) te staan, een paar van de door hem genoemde sites zijn toegevoegd. U kunt de ruim 300 websites vinden onder Links (bovenin), Links per land/provincie, Duitsland.
Intussen staan er 2589 links naar sites die betrekking hebben op genealogie.
Terug naar Menno. Een paar door hem genoemde websites: onder matricula-online.eu vindt u het online portaal kerkboeken van Oostenrijk, Polen en Duitsland. metager.de is een Duitse zoekmachine, vergelijkbaar met onze google en bing. kirchenbuchportal.de is het portaal van Duitse kerkarchieven. Op dit moment voor het merendeel informatie over de toegankelijkheid van de archieven en wat er te vinden is.'Het mooiste uit Rijksstudio' New for Now, Els Verhaak, conservator mode-prenten' staat in de nieuwsbrief van het Rijksmuseum in Amsterdam. Dit moois is te vinden op rijksmuseum.nl: via Collectie, Rijksstudio bereikt u dit item na het intikken van de woorden New for Now in het zoekscherm. U krijgt over dit onderwerp vijf plaatjes. Mode uit diverse tijdvakken, favorieten van diverse mensen. Als u het woord mode in het zoekscherm intikt krijgt u nog meer afbeeldingen over dit onderwerp. In mijn Column nummer 13, september 2011, schreef ik ook al over deze site, toen lag de nadruk op accessoires. Onder Ontdek de collectie vindt u Hoogtepunten, Blader door de collectie, Verhalen en Nu in Rijksstudio's. Ik zocht nog even op deze site en vond een alleraardigst portret van mijn bet-(tig keer) overgrootvader Augustijn van Teijlingen uit Alkmaar. Afbeeldingen van hun website mag men vrij gebruiken, uiteraard met vermelding van de bron. Ze leveren zelfs (gratis) hoge resolutie scans. Bij deze dus: de afbeelding van 'opa' van de site van het Rijksmuseum.Census records van Engeland, Wales, de Kanaaleilanden en het Isle of Man van 1841 tot 1911 kunt u vinden op nationalarchives.gov.uk onder Online collections. Volkstellingen van diverse jaren met onder andere zoekmogelijkheid op voor- en/of achternaam en plaats. De tellingen werden om de tien jaar gehouden, de zoekresultaten geven de gegevens. Er zijn 49 'guides' beschikbaar, hieronder staat (census records) genoemde telling. Na de instructie staan diverse jaren.
Verder dwalen op de website geeft 50.000 afbeeldingen, blogpost, podcasts en video's, Heeft u geen zin om Engels te lezen, tik dan het adres in op google.nl en klik dan op Vertaal deze pagina.

We brengen tot slot nog even een bezoekje aan de Koninklijke Bibliotheek (KB) via Thema's op kb.nl/themas. Bezoek de middeleeuwen, reis door de roerige moderne geschiedenis of bekijk oude prenten. Een paar items zijn: Middeleeuwen, Atlassen, Boekgeschiedenis, Nederlandse geschiedenis en cultuur. Het laatste is weer verdeeld in tijdvakken, waaronder Koloniaal verleden. En ook hier weer een keur van artikelen. Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht over en door de KB, meldt u dan aan via Blijf op de hoogte met de KB Nieuwsbrief, onderaan de bladzijde. Ook Collecties (kb.nl/bronnen-zoekwijzers/kb-collecties) zorgt voor uren lezen en surfen. Onder de opsomming van wat hier te vinden is staat een alfabetische index.

Waardeloos, staat niet eens op de site, hoor ik regelmatig. Ja, dat klopt soms. Ik heb het al eerder genoemd, maar veel sites zijn nog in opbouw. Het is vrijwilligerswerk, er is geen geld voor of men wil (nog) niet meedoen. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval met allefriezen.nl. Bijna geheel gevuld, maar drie gemeentes doen nog niet mee. Pech als daarin nu net uw voorouders woonden. Wellicht dat uw teleurgestelde reactie hierover naar de betreffende gemeente helpt. Ook wiewaswie.nl wordt nog steeds aangevuld. Woont u ver van het archief, of wilt u na sluitingstijd onderzoek doen, dan kunt u natuurlijk via de tienjarentafels zoeken op zoekakten.nl.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 31 jul 2015 11.21 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 31 jul 2015 12.43


Aantal malen gelezen: 3072


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden