Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

1340 2015 nr 2

Een bericht van afdeling Rotterdam en omstreken en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 02 jul 2015 door Dhr. J-W. Koten


Enkele korte maar wel aardige verhalen

Lezing over Aldfaer en MyHeritage door Fred Janssen, een IT consultant. (zoals bekend is het programma Aldaer gered door MyHeritage, een goede zaak stelt de spreker. Men heeft nu een vorm van samenwerking gevonden, die nuttig is voor beiden. Fred heeft proef genomen of gegevens van Aldfaer zonder meer bij MyHeritage worden opgenomen en dat was niet het geval. Hij heeft een toelichting gegeven over de mogelijke koppelingen met MyHeritage, deze kan men afzetten. Dan werd het verschil besproken van record matches en smart matches. Smart matches geven toegang tot personen in andere stambomen die op MyHeritage staan. Zoals ook bij geneanet en genealogie online. Record matches geven toegang tot bronnen buiten MyHeritage. Dat kunnen een groot aantal bronnen zijn zoals DTB boeken, websites data, zoals begraafplaatsen familysearch wikitree etc MyHeritage heeft miljarden aan data. Als kosten van MyHeritage noemt Fred 90 euro per jaar. Conclusie, er zijn in Nederland weinig bronnen in Nederland beschikbaar en dan kan een buitenlands abonnement nuttig zijn. Maar je hoeft niet ieder jaar je abonnement te verlengen. Wat betreft de uitwisseling van gegevens is Fred enthousiast. Wat er met de traditionele verenigingen gaat gebeuren is onzeker. Men zal zich snel naar de wensen van de gebruiker moeten gaan aan passen, de consument heeft het laatste woord

Waar komt het gebruik van de ridderslag vandaan. De ridderslag bestaat tegenwoordig uit het tikken op beide schouders met een zwaard dat daarna aan de ridder wordt over gegeven. Tegenwoordig is er wel de schouderklop. Het is een overblijfsel van de Romeinse traditie dat bij het vrijlaten van een slaaf gebeurde na een kaakslag van zijn heer. Bij het vormsel gaf de bisschop de vormeling ook een kaakslag.

Vergeten Bronnen: master class van Els de Kloek (vrouwen zijn in de geschiedenis vaak een vergeten groep. Zij krijgen de laatste tijd meer aandacht Een groot aantal uitgaven zijn recent verschenen, zij verwijst naar www.vrouwenlexicon.nl en www.10011vrouwen.nl)

De maakbare mensen in de genealogie van de toekomst. Bespiegelend verhaal van Roelof Vennik waarbij DNA-onderzoek wordt betrokken. De genealogische vragen in de toekomst zullen anders gaan worden, wanneer de moderne gynaecologische technieken bij de bezwangering worden toegepast. Leuk verhaal, the sky is the limit)

Geplaatst door Dhr. J-W. Koten op 02 jul 2015 13.22 Laatste aanpassing door: 0 op: 23 aug 2015 13.38


Aantal malen gelezen: 2632


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden