Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 58

Column
Geplaatst op: 30 mei 2015 door Mevr. A. Veldhuis
In Column 42 (februari 2014) schreef ik over het zoeken op onze eigen website: ngv.nl. Over de bestanden die door de jaren heen door mensen zijn ingebracht: Bidprentjes, advertenties, knipsels enz. Op deze bestanden is een index gemaakt die doorzoekbaar is. Sommige gegevens van dit deel van de website zijn alleen toegankelijk voor leden van de NGV. Intussen is men gestart met een rouwkaartenproject, waarbij leden creditpunten moesten betalen voor de bijbehorende scans. Een afbeelding kostte 2 punten, als NGV-lid kreeg u 200 punten per jaar. Afbeeldingen indexeren leverde weer punten op.

Op de Algemene Vergadering is besloten het puntensysteem los te laten. NGV-leden kunnen nu vrij afbeeldingen downloaden.

Het aantal te doorzoeken items in Zoeken in VC verzameling (kolom links) dat door iedereen in te zien/te doorzoeken is (stand 24 mei): Bibliotheek Boeken (16.476 stuks), de Bibliotheek Heraldiek (1529 titels) en Index Microfiches (160.725 namen). Alleen voor NGV-leden zijn, na inloggen: 909.811 Bidprentjes, 68.074 records in de Index Bibliotheek, Tijdschriften (2036 records) en 1.210.334 Knipsels. De database van de rouwkaarten kunt u vinden onder Zoeken in Bronnen, Nieuwe database(+ scans) (onderaan lijst).
Er wordt voortdurend informatie toegevoegd. Ook u kunt hieraan meehelpen.

Net toen ik dacht een schrijversblok te hebben (hoewel, iemand zei me eens dat mijn digitale schrijfsels niet echte artikelen waren), ontdekte ik een nieuwtje over WieWasWie (2.999.773 beschrijvingen). Tot voor kort kon men aktes van veel archieven op die site alleen bekijken na inloggen (c.q. betalen) of via de site zoekakten.nl. Het is nu mogelijk op wiewaswie.nl afbeeldingen meteen na aanklikken van de treffer te bekijken. Sommige akten krijgt u niet echt groot in beeld, bij die scans paste ik het trucje van percentage vergroten toe (zie Column 42, februari 2014) en kreeg daardoor meer beeld in beeld. Scans downloaden lukte me niet (daarvoor dient men ingelogd te zijn), wel kon ik ze afdrukken. In een klein aantal gevallen moet men voor het bekijken van de akte betalen, dit wordt duidelijk aangegeven. Staat er geen afbeelding bij de gegevens, dan kunt u die op de site van genoemd archief vinden. De Familieadvertenties geven slechts naam en datum en verbinden u door met de Digitale studiezaal van het Centraal Bureau voor Genealogie. Ik haalde deze tip van de site van HCC genealogie, Actualiteiten. Hier kunt u (op bladzijde 2) ook vinden wat er in WieWasWie zit en wat er onlangs is toegevoegd.57 exemplaren van Boekzaal der geleerde wereld kunt u lezen en downloaden op de site van American Libraries. De volledige titel van de serie is Maandelyke uittreksels, of Boekzaal der geleerde waerelt. In deze boekenserie, die begon in 1715, staan literatuuroverzichten en was er een rubriek voor academie-, school- en kerknieuws. Berichten over nieuwe en vertrekkende hoogleraren, vacante predikantsplaatsen, beroepingen, afscheidsdiensten, levensbeschrijvingen enz. uit het gehele land. Oftewel: 'den lezer bezigh te houden door verscheidenheit van uitgeleze stoffe'. Iedereen die iets heeft 'mede te deelen, het geen aen ons werk eenigen luister of sieraet magh byzetten' kan hiervan melding maken, 'wy zullen het dankbaerlyk ontfangen met eerlyke meldinge'.
Op het adres archive.org/details/americana&tab=collection, kunt u ze vinden, samen met 2.159.482 andere boeken. Sommige exemplaren zitten er dubbel in, ze zijn verdeeld over diverse onderwerpen (topics) en talen (languages). Dutch geeft 11.398 treffers. Zoeken op het trefwoord genealogy levert 76.492 op, genealogie 94 stuks. Na aanklikken van een boek(titel) krijgt u de download opties, waaronder epub en pdf. Het laden duurde bij mij even, daarna kreeg ik de mededeling dat het exemplaar door Google was gedigitaliseerd.
Met de cursor boven het boek staan geeft de volledige titel.
Bij Libraries staan ze overzichtelijk bij elkaar, zie afbeelding hieronder. Zoeken moet op exacte (deel van) titel of op de zoekterm in het engels. Dus niet Fries, maar Frisian.Bovengenoemde Boekzaal had u dus ook via books.google.nl (zie Column nummer 35) kunnen krijgen. Wel dan even een vinkje zetten bij Gratis eBooks via Google (via Zoekhulpmiddelen). Ook zijn de teksten van veel jaargangen van Boekzaal gedigitaliseerd en te doorzoeken op de website dbnl.nl.

Karel Tamboer mailde me enige tijd geleden de suggestie: "Kijk eens op mijn site kareltamboer.nl, daar heb ik, onder links, een hele verzameling genealogische links staan". Veel moois voor mensen met voorouders in Gelderland, met name in Apeldoorn. Verder vindt u daar gegevens over kaarten, begraafplaatsen, militairen, DNA en buitenlandse bronnen.
Tineke van der Wege gaf sites door voor de vervolg top-10. Ze schreef verder dat ze voor eigen onderzoek regelmatig op arendarends.nl kijkt. Op deze website staat veel informatie over families uit de kop van Drenthe. Onder de inhoud Peize staan onder andere doopboeken vanaf 1771, haardstedenregister 1742 en naamsaanneming 1811. Op Genealogie├źn Eelde staat een doorverwijzing Index waarmee u kunt zien of er voor u bekende namen op de site staan. Kijk ook even onder Links. Hier vindt u sites over Drenthe, Groningen en Duitsland.

Heeft u uw favorieten ook al vastgezet? Loop er dan eens doorheen en mail me de link van de site waarvan u denkt dat meer mensen hem leuk/de moeite waard vinden.
Ook kan ik nog tips voor de vervolg top-10 gebruiken. Welke van de door mij in de Webdigit@@ls genoemde websites bekijkt u regelmatig? Waar had u wat aan?
Stuur links en tops!!!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 30 mei 2015 17.57 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 30 mei 2015 18.10


Aantal malen gelezen: 1668


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden