Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 56

Column
Geplaatst op: 31 mrt 2015 door Mevr. A. Veldhuis
Op amateurfilmplatform.nl staan veel (oude) films, gemaakt tussen (ongeveer) 1910 en 2010. Heel Nederland is vertegenwoordigd. U kunt - via films - selecteren op locaties, periodes, onderwerpen en collecties. De laatste geeft het aantal films per categorie: Community uploads (691), Drents Archief (160), het Fries Film Archief (174), het Gronings AudioVisueel Archief (795), Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (1667) en Stadsarchief Rotterdam (137). Zomaar een paar voorbeelden uit het jaar 1920: RTM, zomertaferelen Scheveningen, Bloemendaal, recreatie op zondag en de Kagerplassen.Onderwerpen geeft onder meer: vakantie, straatbeelden, stranden, stadsbeelden, markten en havens. Een paar willekeurige: de strenge winter van 1929, Amsterdam 1934, fietstocht door Nederland 1940, Zandvoort 1940, Muiden 1946 en winter 1947.
Ook Batavia en Nederlands-IndiŽ komen voor op de films op bovengenoemde website, evenals familiefilms. Elke periode is onderverdeeld in een streek of gebied. U kunt dus meteen zien of er iets van uw gading bij is.

Mathieu Hendriks gaf de tip symbaloo.nl. Een manier om, in gekleurde blokjes, uw favorieten overzichtelijk bij elkaar te hebben. Vooral in het onderwijs schijnt het veel gebruikt te worden, maar ook diverse stamboomonderzoekers zijn er enthousiast over. Dat kunnen we lezen op stamboomforum.nl. Op youtube.nl staan een paar promotiefilms over deze site, u krijgt ze na het intikken van de woorden: symbaloo nederlands. De Symbaloo introductie video biedt duidelijke uitleg. U kunt uw favorieten aanpassen zoals u zelf wilt, wel dient u zich eerst te registeren.Op nederlandsevuurtorens.nl zult u niet veel informatie over eigenaren /vuurtorenwachters tegenkomen, maar wel erg veel gegevens over de vuurtorens. Positie, monument, bouwer, ontwerper, hoogte enz. en foto's van de objecten zijn volop vertegenwoordigd. U krijgt deze gegevens na selectie (dubbelklikken) van een vuurtoren.

In mijn vorige Column noemde ik beeldbanken. Na plaatsing van die Webdigit@@l vond ik nog beeldbanken.besteoverzicht.nl. Op deze website staan circa 250 links naar sites met afbeeldingen. Ze staan alfabetisch per plaats, per provincie. Verder kunt u onder andere zoeken via diverse musea, Nederlands IndiŽ, bussen en trams, kamparchieven en luchtfotografie.
Ik opende een paar voor u. Den Haag (2e vermelding) geeft Foto's van HTM materieel en Den Haag. Hierop ook Scheveningen en Loosduinen en foto's van personeelsleden van de HTM. Onder Waar de trams zijn verdwenen geeft oude afbeeldingen over dit onderwerp. De link Schoorl geeft ansichten van Oud Schoorl, waarop ook Heiloo, Bergen en Egmond. Verder ziet u oude advertenties en het telefoonboek van Schoorl en Bergen uit 1949. Aanklikken van Koudum (plaats in zuidwest Frysl‚n) verbindt door met nostalgisch.koudum.nl met heel veel dorpsgezichten en artikelen over Koudum en zijn vroegere bewoners. Op deze site staan enige voorouders van me.

Een Historische Steekproef Nederland (HSN) staat op socialhistory.org/en/node/1716). Over ongeveer 78.000 personen, geboren tussen 1812-1922, bevat dit levensgeschiedenissen die een 'uniek instrument vormen' voor onderzoek van de Nederlandse geschiedenis. Deze site is onderdeel van iisg.nl. De IISG collecties omvatten archief-, bibliotheek- en audiovisueel materiaal met de nadruk op sociale en emancipatorische bewegingen. Het Instituut beheert meer dan 4.000 archieven, bezit meer dan een miljoen boeken en tijdschriften en ongeveer evenveel items in de afdeling Beeld en Geluid, waaronder posters.
Op deze site staat ook de verwijzing naar een demo-applicatie die de mogelijkheid biedt om te zoeken naar personen in de huwelijksakten van Groningen en Drenthe uit de 19e en vroege 20e eeuw. Vooral voor beginnende genealogen is dit een snel en handig programma. U vult een naam in, het programma gaat op zoek naar hun ouders en grootouders, voor zover de akten zijn ingevoerd. De resultaten worden weergegeven in de vorm van een stamboom. Het downloaden (via iisg.nl/hsn/data/links-demo.html) gaat snel. Daarna krijgt u de mededeling dat het programma niet vaak wordt gedownload, het kan mogelijk gevaarlijk zijn. Maar voor de dappere onderzoekers die het aandurven: het is een leuk speeltje.In de Nieuwsbrief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) stond dat Ewoud Sanders een nieuwe handleiding schreef voor wie zoekt naar bronnen in de KB. Het boekje Digitaal gouddelven in de KB is op de website te downloaden als pdf en als bladerboek, u kunt een gedrukt exemplaar afhalen bij de ontvangstbalie van de KB. Deze versie bevat nog meer informatie over het zoeken via Delpher (met meer dan een miljoen Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften uit de periode 1618-1995). Het is een toegankelijke gids door verschillende webdiensten van de KB met aansprekende voorbeelden. De link is
kb.nl/nieuws/2015/digitaal-gouddelven-bij-de-kb. De tip stond ook in de NGV-nieuwsbrief van maart. Verkorte link: tinyurl.com/lmfvybh.opencultuurdata.nl maakt zich sterk voor het openstellen van data uit de culturele sector. Het omvat digitale representaties van collectiestukken en informatie hierover. Het op het moment van dit schrijven behaalde resultaat is: 39 datasets van 22 instellingen, waaronder het Rijksmuseum, het Regionaal Archief Leiden en het Visserijmuseum Zoutkamp, 40 apps zijn gerealiseerd en er is een zusterinitiatief in BelgiŽ ontstaan.
Wilt u schutters uit 1529 zien bewegen, vissersboten op de Zuiderzee zien varen en Willem de Eerste zijn hoofd zien bewegen? Kijk dan even op Breng afbeeldingen tot leven met Wiggle onder Apps. Het vraagteken rechtsboven legt uit dat dit een nieuwe dimensie geeft aan culturele data. Afbeeldingen van het Rijksmuseum en het Nationaal Archief worden op deze manier wat levendiger. Het is ook mogelijk uw eigen 3D creatie te maken. Andere, mogelijk voor de genealoog interessante, applicaties op deze site zijn de tijdbalk, Map the war en Histagram.
Wiggle ze, surf ze en stuur links.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 31 mrt 2015 14.25 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 31 mrt 2015 14.34


Aantal malen gelezen: 1932


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden