Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 55

Column
Geplaatst op: 27 feb 2015 door Mevr. A. Veldhuis
Een bijeenkomst in het kader van het computerprogramma HazaData had als onderwerp het plaatsen van afbeeldingen in het stamboomprogramma. En van de aanwezigen zei dat er in zijn familie bijna geen foto's zijn, dit bracht mij op het thema beeldbanken. Dit zijn verzamelingen waarop plaatjes van ansichten, schilderijen, gevangenissen, kerken, huizen, kastelen, tekeningen, graven, straten enz. staan. Plaatsen waar uw familie kwam, leefde, werkte, woonde. Met wat geluk staat er zelfs nog een voorouder van u op. U kunt beginnen met beeldbanken.startpagina.nl. Na de opsomming van diverse beeldbanken in Nederland volgt er een opsomming van verzamelingen per provincie.Op deze startsite staan onder andere Het Nationaal Archief (meer dan een miljoen foto's en ruim 9000 kaarten), het Geheugen van Nederland (833.928 beelden), Het Verleden in Beeld (beroepen en schepen), een heleboel Polygoon journaals en Erfgoedfoto.nl. Bij laatstgenoemde site krijgt u na het aanklikken van Fotobank op de linkerkant van de website de provincies, die weer een lijst met plaatsnamen geven. De blauwe plaatsen geven de afbeeldingen, die variren van molens, gebouwen, kerken, havens en dorpsgezichten tot detailfoto's. De grotere plaatsen zijn voor uw zoekgemak onderverdeeld. Ook de door mij in Column 43 genoemde website rkd.nl (het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) levert u mogelijk een afbeelding op. Ook de 'gewone man/vrouw' komt hierin voor.

Op bovengenoemde beeldbanken.startpagina komt u, via het filmpje Opbouw Amsterdam (2e kolom van links), op youtube.nl, waar een Engels gesproken filmpje u vertelt hoe Amsterdam is ontstaan. Hier is (op de rechterkant van de site) nog veel meer over deze plaats te vinden, zoals de groei van de Grachtengordel en de tweede gouden eeuw. Eveneens rechts staan (onder andere) films over het ontstaan van Harlingen, Rotterdam, Gouda en de Zuiderzee. Ook over andere plaatsen en onderwerpen, die mogelijk interessant zijn voor uw voorouderonderzoek, staan hier items. U kunt zoeken op het woord geschiedenis met toevoeging van een plaatsnaam. Ik zag de kaart van Sems (Leeuwarden 1603), historische beelden van Haarlem, Maastricht, Groningen en Assen en de geschiedenis van de spoorwegen, tram en het gevangeniswezen. Gewoon een kwestie van proberen.En natuurlijk kunt u ook krantenstukjes gebruiken om uw gegevens aan te kleden, op te zoeken op delpher.nl. Grafstenen staan op graftombe.nl, afbeeldingen zijn daar gratis op te vragen. Veel plaatselijke archieven hebben ook een eigen fotocollectie die te doorzoeken is, evenals historische verenigingen en/of nostalgische sites. Het adres van een website met 113.340 oude ansichten in Nederland is inoudeansichten.nl/ansichten. Ze staan per provincie en (daarna) op alfabetische volgorde. Zoekplaatjes (registeren verplicht) vraagt uw hulp bij het identificeren van een plaatje.

Commercieel, maar heel erg aardig is postcardsfrom.nl.
Ansichten die te koop zijn en waarvan ook de achterkant te zien is door er met de muis boven te gaan staan. Uren kunt u zoeken of u een afbeelding en handschrift van een voorouder vindt. Een paar afzenders: Ans Noordanus uit Wijk aan Zee (1926), zus Dieleman (1929), Bientje uit Appingedam (1923) en M. Mulder (1910).
Zo maar wat geadresseerden: Mej. Marie Swarte in Amsterdam (afz. haar broer Henri, 1908), de heer Geluk, leraar in Zwolle (1913), mej. Cor Daams in Utrecht (1908), mej. H. Veele in Goes (1903), Kaastra in Leeuwarden (1905), Isabella Ditvoorst in Oudenbosch (1901), mej. Thomas in Cleve (1902) en fam. A. Kool in Moordrecht (1906). Uitgebreide informatie krijgt (om er maar een paar te noemen) Rinskje van der Zee uit Slappeterp in 1917 van nicht en neef Hinke en Folkert, ze hopen dat ze gauw weer beter is. Zoon Theo schrijft in 1911 een kaart aan zijn lieve ouders Camerichs in Geulem, veel liefs van Jo krijgen de dames Ditvoort uit Oudenbosch in 1912 en Dorine schrijft aan de fam. Dercksen dat ze goed is aangekomen, ondanks de tegenwind.
De kaarten zijn gerangschikt per provincie, adressen en afzenders lopen door alle afbeeldingen heen.Een andere mogelijkheid om plaatjes te krijgen is via google.nl na het selecteren van Afbeeldingen. Ik vond op deze manier een getuigschrift over mijn betovergrootvader. Helaas was de site niet meer in de lucht, maar via de Waybackmachine (archive.org/web, met 435 biljoen websites in zijn geheugen) kon ik de brief toch te pakken krijgen. Belangrijk is daarbij dat u het exacte adres van de site weet. Denk wel bij al dit moois dat u geen plaatjes mag gebruiken zonder toestemming van de rechthebbende, er kunnen rechten op zitten/kosten aan verbonden zijn.

Misschien vindt u op watwaswaar.nl waar uw voorouder woonde, bijvoorbeeld op de minuutplans uit 1832 met gedetailleerd het grondbezit op perceelniveau. Zo kunt u na selectie over de plaats lopen, terwijl hij de eigenaren van de percelen laat zien.Misschien ziet u op de luchtfoto's, gemaakt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, het huis van uw familie. Of op de kaart van Bleau of de militaire stamkaarten. De informatie is heel divers en komt uit de collecties van plaatselijke, regionale en landelijke archiefinstellingen in Nederland. Verder zijn er op WatWasWaar oude kaarten van waterschappen, foto's en tekeningen te vinden.
Bij Ga naar vult u een plaatsnaam of postcode in, waarna u een kaart krijgt van die omgeving. Te specificeren of te veranderen bij het vakje waar, linksboven. Onder Over de site, bovenin beeld, staat meer informatie over de werking. Schatkamer en nieuws spreken voor zich.

Als u onderzoek doet naar het heden/korte verleden, dan zijn de persoonskaarten en persoonslijsten van het Centraal Bureau voor Genealogie(link) erg handig. Ze zijn beschikbaar vanaf 1939. Hierop staan naam, partner, ouders, huwelijksdatum enz. U kunt schriftelijk, tegen betaling, een uittreksel opvragen van personen die meer dan twee jaar geleden zijn overleden.
Iedereen laat sporen na. Ergens is ooit iets te vinden. Het is gewoon een kwestie van zoeken, surfen en informeren. Succes!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 27 feb 2015 19.05 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 27 feb 2015 19.17


Aantal malen gelezen: 3601


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden