Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 54

Column
Geplaatst op: 30 jan 2015 door Mevr. A. Veldhuis
In de nieuwsbrief van Delpher (delpher.nl) las ik: "Zoeken in Europese kranten. Delpher is met negen miljoen krantenpagina’s een enorme bron van ontdekking. Maar wist u dat u via The European Library in 18 miljoen Europese krantenpagina’s uit de 17e t/m de 20e eeuw in meer dan twintig talen kunt zoeken? Neem nu snel een kijkje."
Hetgeen ik dus onmiddellijk deed. Op theeuropeanlibrary.org kunt u zoeken in 48 bibliotheken van Europa, in meer dan 25.188.328 digitale items en 165.469.450 biografische records. Om in de kranten te zoeken 'moet' u even Historic Newspapers selecteren.

Via een kaart kunt u een land selecteren en datum van publicatie is aan te geven. Verder kunt u filteren op krantentitel, bibliotheek en taal. U ziet welke kranten te doorzoeken zijn en van welke jaren.
Onder Frequently asked questions krijgt u o.a. antwoord op de vraag hoe u beter kunt zoeken. Ik tikte even de naam Lijphart in en kreeg 617 treffers, veel Arend. Door - Arend achter het zoekwoord te tikken waren het aantal treffers nog 57. De link geeft meer gegevens.

Van Karel Honings kreeg ik de tip van de website Ariadne (ariadnedatabank.be), een genealogisch informatiesysteem met een ruime waaier van bronbestanden in België, zoals DTB-registers, akten burgerlijke stand, gezinsreconstructies, bidprentjes enz. Miljoenen gegevensblokken, die echter niet allemaal tegelijk zijn te doorzoeken. Linksonder op de site staat hoe u kunt werken met Ariadne, wat er in de database zit en hoe u kunt zoeken in gegevensblokken. U kunt met uw onderzoek beginnen via steek van wal (middenonder).
Mail van Karel: "Je komt dan in een keuzescherm. Vandaar kies je 'Genealogische bronnen' en dan weer een submenu op provincie. Als je daarna bijvoorbeeld Limburg-provincie kiest, krijg je de gemeentes waarvan gegevens beschikbaar zijn. Als die op de ariadneserver staan kun je ze met Doorzoek de gegevensblokken doorzoeken. Het is een beetje wennen als je er voor de eerste keer komt. Er zijn ook verwijzingen naar externe bronnen, dan staat er 'surf er naar toe'. Of je daarin kunt zoeken (en hoe) is natuurlijk afhankelijk van de server waarin die gegevens staan opgeslagen.Hoewel ik probeer sites te noemen die voor iedereen interessant zijn, maak ik even een uitzondering speciaal voor mensen met voorouders die in de mijnen van Limburg werkzaam waren: De Nederlandse mijnstreek in het heden. De site demijnen.nl geeft 7000 mijnfoto's, de uitzending van Verre Verwanten waarin men terugging naar de mijnen, expositie enz. Even doorscrollen naar recente artikelen levert onder andere op: Over de mijnbouw en Slepers en hun honden. Uit de fotocollectie aanklikken en vervolgens Collectie de staatsmijnen brengt u naar genoemde fotocollectie. Onder Uit de videocollectie staan interviews met oud mijnwerkers.Twee maal in korte tijd vond ik, na het invullen van een zoekterm op google.nl, een item dat lang geleden geplaatst was op de website Geschiedenisweb: gids in de geschiedenis.
Het ene artikel was over een uniek dagboek (aantekeningen van Christiaan Andriessen gemaakt tussen 1805 en 1808) dat het Stadsarchief Amsterdam online had gezet, te zien op hun website. Het tweede ging over kadasterkaarten van 1832, met een verwijzing naar WatWasWaar. Als u op geschiedenisweb.nl bij :zoeken de trefwoorden dagboek en/of kadasterkaarten invult krijgt u de door mij gevonden items. De site toont onder :blog de laatste geschiedenisnieuwtjes Onder van : A tot Z kunt u bladeren op geschiedenisweb, de database die meer dan 1000 website bevat over de geschiedenis van Nederland. Via het alfabet (beginletters) vindt u diverse onderwerpen, zo geeft de letter G: geld, gemalen, genealogie, gevelstenen, gilden, glas, goud en grafische vormgeving. Elk onderwerp verwijst weer door. Een site om uren op te dwalen en te gebruiken voor uw genealogie of voor de aankleding ervan.Als vervolg op mijn vorige Column hier nog een adres voor de starters:
leren.nl/rubriek/wetenschap/geschiedenis geeft als eerste Genealogie.
Hier staan nog een paar sites waar meer achtergrondinformatie voor de beginnende genealoog te vinden is. Dit is onder andere Cursussen voor genealogen over het lezen en begrijpen van handschriften en Middeleeuws Latijn. Het Genealogiewoordenboek geeft alles van a tot z op dit gebied en het Genealogisch Vademecum verklaart woorden en termen op het terrein van de genealogie.
Een duidelijke uitleg over wat precies stamboomonderzoek is, vindt u op
members.chello.nl/a.w.slager/html/start.html.

In een boek (waarvan hij de titel vergat te noteren) vond Jur Dekker de verklaring dat vijftiendehalf 14½ zou zijn. Bij Claas (zie Column december 2014), die 5 hout voet en negende half duim was, zou dus een lengte horen van (5 x 0,296 m. + 8,5 x 2,46 cm. =) 1,689 meter. Ik dacht dat alle meedenkers dit wel wilden weten.
Zoek ze, lees ze, surf ze! En stuur tips, ze blijven welkom!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 30 jan 2015 12.13 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 02 feb 2015 11.48


Aantal malen gelezen: 2126


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden