Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr.53

Column
Geplaatst op: 29 dec 2014 door Mevr. A. Veldhuis


Robyn en ik sluiten ons bij bovenstaande wensen aan. Ergo: folle lok en seine! Een nieuw jaar, een nieuw begin. Deze keer een Column speciaal om startende genealogen/familieonderzoekers op weg te helpen. 'Onze' site ngv.nl (Nederlandse Genealogische Vereniging) is een mooi uitgangspunt om uw onderzoek te beginnen. In de linker kolom staat (onder In de schijnwerper), Beginners. Aanklikken daarvan geeft een pagina vol met nuttige tips voor beginners en een gratis te downloaden folder in pdf-formaat bij Klik hier.
Doorgewinterde genealogen kunnen deze Column doorsturen aan beginners of geprint doorgeven. Of misschien staat er, ook voor hen, nog een eye-opener in.

Nadat u op bovenstaande website aangeraden wordt gegevens te noteren uit trouwboekjes, paspoorten, albums enz. volgt er een uitleg over documenten die u kunt tegenkomen, hoe u onderzoek kunt doen en er volgt een verklaring van genealogische termen. Daarna is er aandacht voor stamboomprogramma's en de waarschuwing dat niet alles op internet te vinden is en dat er altijd controle geboden is.
Omdat u uiteraard wel (verder) op internet wilt zoeken verwijs ik u naar het artikel Suggesties voor het zoeken op internet door een genealoog. Ik schreef het voor Gens Nostra, het eerste deel verscheen in 2014 in het april/mei nummer, het vervolg kwam in juni. Het slot verschijnt februari 2015. Hierin noem ik betrouwbare sites.Een aardige pagina voor de beginnende genealoog is voorouders.net waar in 7 stappen de genealogie wordt uitgelegd, incl. informatie over genealogische computer programma’s. De 7 stappen: 1 begin bij uzelf, 2 kies een onderzoeksdoel, 3 kies een computerprogramma, 4 raadpleeg de Burgerlijke Stand, 5 raadpleeg de doop-, trouw- en begraafboeken (DTB), 6 zoek achtergrondinformatie en 7 presenteer uw onderzoeksresultaten. Dit alles is te vinden in het menu onder Stap voor stap (groene balk bovenin). Rechts op de startpagina Vaak gestelde vragen (Faq, frequently asked questions) zoals: Hoe begin ik met het uitzoeken van mijn stamboom? Hoe komt mijn familie aan haar naam? Heeft mijn familie een wapen? enz. Stap 3 indrukken verbindt u door met een site waarop beschreven staat waarop u moet letten bij de aanschaf van een computerprogramma, met links naar gratis programma’s en naar betaalversies. De knop Links (ook groene balk bovenin) verbindt u door met andere relevante websites.

Voor informatie over stamreeks, kwartierstaat, genealogie en parenteel kijkt u nog even op home.hccnet.nl/p.molema/delfland.htm.
Bij het Centraal Bureau voor Genealogie (cbg.nl, Den Haag) en in de boekenserie Genealogisch repertorium (2 delen, 3 supplementen) van E.A. van Beresteyn kunt u zien of er over uw naam al gepubliceerd is (in te zien in archief en bibliotheek). Verder zijn diverse genealogische tijdschriften op CD-rom gezet, dit zijn onder andere Gens Nostra 1946-1005, Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie 1947-1996, Nederlandsche Leeuw 1883-2008, Nederlands Patriciaat 1910-1997, Nederlands Adelsboek 1903-1987 en Bronnen voor Indisch genealogisch onderzoek.
Dit moet bagage genoeg zijn om verder op internet (of in een archief) te gaan zoeken.Op stamboomzoeker.nl een naam intikken bij Achternaam (en eventueel een voornaam) geeft (na Zoeken geven) een lijst namen met symbooltjes en periode. Het indammen van de zoekresultaten kan door Methode en/of een periode in te vullen. Op het moment van schrijven kon er worden gezocht in een bestand met 37.161.899 personen verdeeld over 11.577 stambomen.
Ook op genealogieonoline.nl kunt u zoeken in sites van meer dan 6.000 genealogen.
Op geneaknowhow.net kunt u zien wat er digitaal te doorzoeken is. Per provincie staan de plaatsen alfabetisch gerangschikt. Ook kan het lonend zijn op vpnd.nl te zoeken. Hier staan heel veel scans en bronbewerkingen.

Op wiewaswie.nl staan geboorte-, trouw- en overlijdensgegevens uit de burgerlijke stand, doop-, trouw- en begraafboeken (DTB, voor 1811) en gegevens uit bevolkingsregisters uit het hele land. De gegevens worden voortdurend aangevuld.
Na het intikken van een naam bij Personen zoeken krijgt u treffers, die u kunt verfijnen via Uitgebreid zoeken. Daar kunt u ook een zoekperiode aangeven. Het is mogelijk met wildcards (* i.p.v. een letter) te werken en op twee personen tegelijk zoeken. Voor sommige onderdelen (scans) moet worden betaald.
Dit kunt u omzeilen door de afbeelding op te zoeken op zoekakten.nl.
Https://familysearch.org/search is ook een goed startpunt voor uw zoektocht.
Een onmisbare bron voor genealogisch en historisch onderzoek is de krant. Op delpher.nl kunnen tijdschriften, kranten en boeken worden doorzocht. U kunt daar ook zoeken met wildcards en een naam tussen aanhalingstekens zetten waardoor de zoekmachine dit als één woord ziet, bv. "Antonia Veldhuis". Lees ook Digitaal zoeken in kranten in Gens Nostra november 2014.Wilt u naar een archief, dan helpt de website onsdna.nl (De Nederlandse Archieven). De site vertelt, onder Archieven, hoe een archief is georganiseerd, hoe u daarin kunt zoeken, waar de archieven te vinden zijn (kaart met locaties en adresgegevens) en dat iedereen archiefmateriaal in huis heeft (zie illustratie boven).
Verder vertellen ze dat ook elders uw gegevens worden bewaard. Denk hierbij aan koopaktes huis (notaris, kadaster), geboorteakten (gemeente) en personele gegevens (werkgever).
Onder DNA Plein vindt u o.a. Archieven in de media over tv-programma’s waarin stamboomonderzoek en verleden een hoofdrol spelen, zoals Andere tijden, Verborgen Verleden en Brieven boven water.
In deze Column kan ik niet alle bronnen noemen die u kunt gebruiken, maar het helpt u ongetwijfeld op weg. Samen met de door mij genoemde artikelen en de hulp van doorgewinterde genealogen moet het onderzoek lukken. Veel succes op het genealogische pad.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 29 dec 2014 12.20 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 29 dec 2014 12.22


Aantal malen gelezen: 3457


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden