Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr.52

Column
Geplaatst op: 30 nov 2014 door Mevr. A. Veldhuis
In de bijlage van een criminele sententie las ik dat de van diefstal verdachte Claas Claasen een lichaamslengte had van vijf hout voeten groot en ruim negende half duim. Hij kon dus gemakkelijk door de ruit klimmen die op een hoogte van vier hout voeten en drie en een half duim was. De afmeting van de ruit was negen duim (hoog) bij zeven en half duim (breed).
De site meertens.knaw.nl geeft onder Collecties, Databanken (middelste kolom onderaan) Databank Oude Nederlandse Maten en Gewichten. Hoe groot Claas precies was heb ik nog niet echt kunnen ontdekken, het 'negende half duim' bracht me in verwarring.Deze databank bevat historische metrologische gegevens uit het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw.
U kunt zoeken per plaats, provincie, type (b.v. lengte-, olie-, turf-, vlaktemaat) en er is een verwijzing naar literatuur. Via Friesland, lengtemaat kwam ik bij (voet) hout: 29,6 centimeter. Waardoor ik nu weet dat Claas ongeveer 1 meter 50 centimeter was, waarbij de negende half duim nog moet worden bijgeteld (een duim is 2,46 centimeter).
In deze database zit ook informatie over (voor)namen, dialecten, 3000 boedelinventarissen, volksverhalen en nog veel meer.

Ik beloofde nog een paar deelnemers van het Famillement in Leiden te noemen. Heeft u iets met die stad, kijk dan eens op de website oudleiden.nl met wetenswaardigheden, laatste nieuws en afbeeldingen. Ze geven ook elk jaar het Leids Jaarboekje uit, de exemplaren van 1904 tot 1990 zijn te downloaden via Publicaties, Leids Jaarboekje, Jaarboekjes Index. Via Beeldbank, Bladeren kunt u afbeeldingen van Leiden en omgeving zoeken en bekijken.

Er waren verder o.a. het CBG, de NGV (diverse afdelingen), het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde (ze heeft een nieuwe CD-rom uitgebracht van het tijdschrijft De Nederlandsche Leeuw, jaren 1883-2008), de HCC genealogie (genealogie.hcc.nl en stamboom.nl). Daarnaast waren er verenigingen/particulieren die schilderijen maken van uw foto's, uw afbeeldingen kunnen verbeteren, foto's, dia's en films scannen, workshops geven en onderzoek voor u kunnen doen. De laatste groep doet dat bijvoorbeeld ook t.b.v. nalatenschappen, een paar namen: Molussus, Sandra Klerks en An Stofferis.
Er was ook info over RDK, ik noemde hem in Column 43, maart 2014. Anderhalve kilometer kunsthistorisch archieven kunt u doorzoeken op hun site (rkd.nl). Hier kunt u ook meer gegevens vinden over de 7 miljoen reproducties, de 450.00 banden in de bibliotheek en de 150.000 veilingcatalogi.

Ook het buitenland was vertegenwoordigd. Familiekunde Vlaanderen kunt u onder andere bezoeken op vcgh.be. Hun zeer rijke verzameling Bronnen voor Familiekunde is helaas niet digtiaal. Dat is wel het geval met de Verein für Computergenealogie met o.a. online-ofb.de. Zie hiervoor Column Webdigit@@l nummer 19, maart 2012. De Werkgroep Genealogisch Onderzoek Duitsland (link) gaf eveneens acte de precense. In de Carthoteek (onder Downloads) kunt u zoeken naar familienamen die door leden worden onderzocht en er staat een namenindex op hun blad Gens Germana.Last but not least stond FamilySearch op bovengenoemd evenement. De zeer vriendelijke mevrouw deed me voor hoe ik diverse bestanden op hun site familysearch.org gratis kan bekijken. Ik maakte ijverig notities, maar bij thuiskomst raakte ik toch het spoor bijster. Bij Find For Free (rechtsboven) 'moet' u enige gegevens invullen, zoals naam, mailadres, telefoonnummer en wachtwoord (aanmaken). Dit zou moeten werken en het grote zoeken zou dan kunnen beginnen. Er is vast wel een lezer die dit even probeert. En me er misschien een stukje over stuurt.

Als allerlaatste geef ik u nog wat gegevens die ik op de in de vorige Column genoemde Dag van de Groninger Geschiedenis kreeg over de Sound Toll Registers. Tol die geheven werd op schepen die de Sont passeerden. Van de 1,8 miljoen namen staan er 1,5 miljoen online (periode 1633-1857). Dat is nog 0,3 miljoen te gaan, hiervoor vraagt men vrijwilligers. Het gaat om de periode 1497-1634. Ik heb even gekeken of mijn varende Keun/Kuen voorvaders er al in stonden. Op soundtoll.nl klikte ik Hier zoeken in de Sonttol database aan (eerst wel rechtsboven taal selecteren) en daarna Ik wil doorgaan naar de database (beide met hoofdletters). Op de site die ik toen kreeg selecteerde ik Shipmaster names, List of names / seach a name / download result. Daar koos ik bij Names starting with voor de letter K. Scrollen door de naamlijst met de 8439 achternamen die daar staan leverde me op: Keun geeft 11 treffers, Kuin 4, Kuen 43. Mijn keus viel op J.A. Keun in 1851. Het i-tje ervoor geeft meer gegevens en toegang tot de afbeelding (Images), Download scan. Van de meeste nog niet gedigitaliseerde jaren is ook een scan aanwezig.

In een paar Columns alle ruim 70 standhouders noemen kan niet, derhalve bewaar ik de deelnemerslijst en noem in volgende Webdigit@@ls af en toe nog één.Tot slot nog een paar tips die ik kreeg. Frans Nelis vond via tjaart-egge.nl een prachtig overzicht van belastingbetalingen over de periode 1750-1760 waar hij de overlijdensjaren van zijn voorouders uit kon afleiden. Hij is van plan vaker op deze site te kijken, want voor hem is veel interessants te vinden op deze site van de voormalige gemeentes Wonseradeel en Wymbritseradeel
Joke Andriessen vindt het forum stamboomvragenforum.nl erg prettig. Dit is inderdaad een site waarop u uren/dagen kunt vertoeven. U vindt onder andere: Algemene vragen, nieuwsflitsen, boeken, zoekvragen en mededelingen (117 onderwerpen), FamilySearch en zoekakten (577) en zoektips digitale bronnen.

Nederlandse namen en de aantallen daarvan kunt u zien op meertens.nl. België heeft een soortgelijke bron: familienaam.be. Deze site is onlangs vernieuwd, naast de namen uit 1998 zijn nu ook die van 2008 toegevoegd.
U kunt kiezen uit absolute en relatieve frequentie. Het intikken van een naam bij/op Zoek je familienaam geeft het aantal naamdragers. De site is hoofdlettergevoelig.

Als u een tip stuurde en u zag hem nog niet geplaatst, mail me dan even. Soms gaat er iets mis. Robyn en ik wensen u prettige feestdagen. En surf ze!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 30 nov 2014 13.12 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 04 dec 2014 18.49


Aantal malen gelezen: 2469


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden