Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr.51

Column
Geplaatst op: 31 okt 2014 door Mevr. A. Veldhuis

Oktober was - dit jaar voor de 11e keer - Maand van de Geschiedenis. Het thema was Vriend & Vijand. Alom in den lande werden evenementen georganiseerd. Voor jong en oud, voor de geschiedenisliefhebber en -leek. En natuurlijk voor de genealoog. Op 4 oktober ging ik naar de Dag van de Groninger Geschiedenis, op 8 oktober bezocht ik het Famillement in Leiden. Op de laatste waren ook Belgische en Duitse stands aanwezig. Op beide dagen stonden tientallen standhouders, die graag hun vereniging wilden promoten. Samen met twee nieuwsbrieven die ik kreeg leverde dit weer volop sites en nieuwtjes op voor deze rubriek. Een selectie:Van het Famillement was Geneanet de hoofdsponser. Maak uw stamboom, Vind uw familiegeschiedenis staat op hun flyer. Op hun site geneanet.org kunt u uw voorouder zoeken in 19 miljard personen in de index in 600.000 stambomen. Invullen van naam en gemeente geeft (mogelijk) enige treffers. Invullen bij Geavanceerd geeft indammen van het aantal personen. Bij het boompje staat info over de maker. Onder de knop Gemeenschap staat Forums, misschien leuk om eens even wat rond te dwalen.

Op het Famillement hoorde ik de informatie die ik de dag ervoor al via een persbericht las. Het had als kop "Unieke samenwerking maakt militaire voorouders vindbaar via WieWasWie". "Een samenwerkingsverband tussen Zoekakten.nl, Familysearch en het Centraal Bureau voor Genealogie zorgt ervoor dat een deel van de militaire stamboeken van het Nationaal archief vanaf nu via wiewaswie.nl te doorzoeken zijn.

Stamboeken zijn interessant omdat ze vaak een beschrijving geven van de dienstplichtige mannen." Zo kunt u zich een (globaal) beeld vormen hoe uw voorvader eruitzag, zonder dat u er een afbeelding van heeft." De serie stamboeken beslaat de periode 1813-1830 en geeft (momenteel) 257.902 zoekresultaten (namen). Op het platform militieregisters.nl zijn dankzij de inzet van vrijwilligers militieregisters uit heel Nederland over de periode 1813-1940 online te doorzoeken en te raadplegen. WieWasWie biedt sinds kort een extra toegang op een deel van de Noord-Hollandse militieregisters aldaar. Meer informatie volgt binnenkort." (Einde nieuwsbulletin).
In de database van WasWasWie zitten momenteel ruim 104 miljoen personen, in april waren dat 87.572.847 persoonsvermeldingen in 28.226.727 documenten. Er wordt voortdurend aangevuld.Ik noemde in mijn Column nummer 48 (augustus 2014) de site openarch.nl. Bob Coret wees me op een leuk aardigheidje dat ik toen verzuimde te vermelden. Als u als treffer (bijvoorbeeld) een huwelijksakte krijgt, dan staat er soms een soort driehoekje naast. Het aanklikken ervan geeft een schema over zijn/haar familie c.q. voorouders.

LEVENDE HERALDIEK staat op de folder die ik in Leiden bij de stand van de Afdeling Heraldiek van de Nederlandse Genealogische Vereniging kreeg. De letter N is outline, wat een (vind ik) leuke woordspeling geeft: leve de heraldiek / levende heraldiek. Uit een wapen kan men kenmerkende elementen van de familiegeschiedenis halen. De afdeling helpt u graag. Op de website heraldiek-ngv.nl (voor mensen die geïnteresseerd zijn in wapens) vindt u adressen, onder Wapenkaarten (via Inhoud) staan de tussen 1953 en 1964 door A.R. Kleyn.samengestelde 34 wapenkaarten. De knop Zegels geeft 135 pagina's met op elk 30 zegels. Hier kunt u via de voorletters ook zoeken op familienaam.
Ook op de site van het Centraal Bureau voor Genealogie (uiteraard ook op de 8e aanwezig) kunt u zien of uw familie een wapen had. Een naam intikken bij zoeken in catalogus, geeft mogelijk treffers in het blok heraldische database.In de NTR-uitzendingen Verborgen Verleden kunt u nog drie afleveringen zien van bekende Nederlanders die in hun familiegeschiedenis duiken. Jan des Bouvrie, Anna Drijver en Herman Pleij komen op 1, 8 en 15 november op televisie om te vertellen over hun zoektocht naar hun roots. Misschien brengt het u op een idee en ziet u onverwachte bronnen, die u ook eens kunt raadplegen. Op gemistgemist.nl/verborgen-verleden kunt u de vijf personen zien die al zijn geweest: Jack van Gelder, Aaf Brandt Corstius, Cornald Maas, Ruben Nicolai en Paulien Cornelisse.
Aanvulling van Robyn: Beginnende genealogen moeten niet teleurgesteld raken als ze bij een bezoek aan een archiefinstelling iets anders worden begeleid dan de televisieserie doet vermoeden.

Ik kwam op beide oktoberdagen diverse oproepen tegen om te helpen met het indexeren van onze geschiedenis. Zo zoeken onder andere Vele Handen (velehanden.nl), Familysearch (familysearch.org) en Het bewaren waard (hetbewarenwaard.nl) vrijwilligers.
De eerstgenoemde indexeerde met uw hulp onder meer de militieregisters en AlleFriezen.nl, bij hetbewarenwaard gaat het meer om de invoer van uw eigen archiefmateriaal, zoals foto's, films, diploma's enz. Alle werkzaamheden kunt u vanuit huis doen. Natuurlijk kunt u ook bij uw plaatselijke archief terecht voor dit soort werkzaamheden.

Ook in het kader van Maand van de Geschiedenis was de verkiezing van Stuk van het jaar 2014. Er waren 49 inzendingen van archieven van mooiste, meest bijzondere of vreemdste archiefstuk uit de Nederlandse collecties waarop iedereen kon stemmen. Het publiek koos tot winnaar Tresoar met de ontroerende brief die soldaat Romke Eelkes Zandstra in 1811 vanuit Frankrijk aan zijn verloofde schreef, tweede werd Gemeentearchief Kampen met de gravure van de overstroming van de Koekoekspolder in 1775 en als derde eindigde Gemeentearchief Schiedam met de getuigenis van de laatste ter dood veroordeelde in Schiedam. Romke zit in mijn familie, ik schreef een artikel over hem naar aanleiding van de oproep voor kopij over de tijd van Napoleon. Mogelijk leest u het in Gens Nostra.
Werkt (ondanks controle van ons) een link die in deze (en vorige) Columns wordt genoemd niet? Tik dan in het zoekscherm van google.nl een deel van het adres in. Tikfoutjes zijn gemakkelijk gemaakt. De volgende keer komen nog wat sites en tips aan de beurt die ik op bovengenoemde dagen hoorde. Voor nu: zoek ze! Surf ze! En Fryslân: gefeliciteerd!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 31 okt 2014 12.05 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 31 okt 2014 12.16


Aantal malen gelezen: 5028


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden