Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr.50

Column
Geplaatst op: 29 sep 2014 door Mevr. A. Veldhuis
Vaak kunt u bij een nieuw onderzoek wel wat hulp gebruiken. Bij de meeste grote archiefbeherende instellingen zijn daarom gelukkig onderzoeksgidsen beschikbaar. Ook de Groninger Archieven heeft zo'n gids, hij is gratis te downloaden van de website groningerarchieven.nl via Onderzoek, Hulp bij onderzoek, Onderzoekgidsen. Er is sinds kort (1 oktober) een herziene uitgave. Het boekwerk is verdeeld in Familie, Schepen en schippers, Middenstand, Panden, Boerderijen en Militairen en gaat in op persoonsgegevens, memories van successie, notariŽle akten, boedelinventarissen en kadastrale gegevens. Hoewel het boekje is geschreven voor onderzoek in Groningen, zal erg veel informatie ook nuttig zijn bij onderzoek elders in den lande. Hij ligt ook in papieren vorm op het Archief.

Anny Kšyser-van der Zee maakte me erop attent dat dit een gouden Webdigit@@l is. Een jubileum dus, een speciaal exemplaar. Daar horen natuurlijk bijzondere mensen bij. Voor een paar artikelen zocht ik bepaalde datums. Tijdens dit onderzoek kwam ik tegen dat de soldaten de dag na pinksteren 1811 waren vertrokken, in een processtuk stond dat ene Aaltje van baan veranderde op allerheiligen. Ik wilde de exacte datums weten. Tijdens het zoeken kwam ik op de site heiligen.net, waarop meer dan 5428 heiligen staan, 4221 voornamen en 7305 afbeeldingen. Mensen met een gouden aureool. Bij de verklaring van voornamen staat ook de mijne.Zelf heb ik, voorzover ik weet, geen heiligen in mijn familie.
Wel mensen die ernaar vernoemd zijn en enige tientallen predikanten, maar daarvan was een deel corrupt (diefstal, heling, onechte kinderen, overspel). Ook kom ik (zijdelings) in mijn familie een paar klopjes en begijntjes tegen.

Een klopje was een ongehuwde katholieke vrouw die een kuisheidsgelofte had afgelegd, een begijn maakte deel uit van een soort vrije katholieke lekengemeenschap.
Heeft u ook begijntjes en wel in Amsterdam, dan zit u gebakken. Op link staat een overzicht van personen die tussen 1400 en 1971 verbonden waren aan het Begijnhof. Of die iets ervoor betekend hebben, zoals architecten, kunstschilders enz. In de database staan 6.683 personen, waarvan 912 begijntjes.

Vond u in bovenstaande links nog niets, maar heeft u wel katholieken in uw familiebestand, dan leveren de 889.068 bidprentjes (stand 17-9) op de NGV-site u mogelijk iets op. Een bidprentje is een klein prentje dat binnen de Katholieke Kerk als herinnering aan bepaalde gebeurtenissen zoals doopsel, eerste communie, vormsel, huwelijk, priesterschap en in het bijzonder bij een overlijden wordt uitgegeven (bron wikipedia). Het adres is ngv.nl/Verenigingscentrum/homepageBidprentjes.php. De getoonde informatie geeft familienaam, plaats en datum van overlijden en de naam van de partner. Wel dient u ingelogd te zijn. Nog eens 126.750 prentjes voegt roost.nu/bidprentjes hier aan toe. Links op de site staat de alfabetische namenindex. Minder prentjes (61.649), maar meer informatie geeft de site bidprentjesarchief.nl. Het intikken van de naam van een mij bekende katholiek leverde mij 9 hits op met plaatje en info zoals volledige naam, geslacht, plaats en datum van geboorte, plaats en datum van overlijden. Aanklikken geeft naam partner en afbeelding.
Wilt u nog meer websites met bidprentjes zien, kijk dan eens op bidprentjes.startpagina.nl. Verzamelingen zijn gerangschikt per provincie. Gewoon een kwestie van proberen.Bij de meeste stamboomprogramma's kunt u bij een gebeurtenis instellen op welke dag die valt. Voor het geval u het programma niet open hebt of wilt weten of 28 febuari 1950 een maandag of een dinsdag is, dan kunt u dat snel zien op stamboomsurfpagina.nl onder kalender.
Ook timeanddate.com/calendar/?year=1811&country=25 laat per jaar de dagen zien, eronder staan de feestdagen.Van Mathieu Hendriks kreeg ik de tip redmeralma.nl, waarop de complete inhoud van het in 1977 uitgegeven boek Groninger Gedenkwaardigheden van A. Pathuis staat, met alle teksten, wapens en huismerken in de provincie Groningen tot 1814. Via de menuknop Grafschriften komt u bij de verschillende onderdelen van het boek. Alle beschreven wapens in de bijlage (onder de knop Wapens) zijn als plaatje toegevoegd. Het is de bedoeling om naast het volledige boek ook de nieuwe vondsten, aanvullingen en verbeteringen op te nemen die na het verschijnen van het boek aan het licht zijn gekomen. Ook zullen op termijn afbeeldingen toegevoegd worden. Uiteraard zijn alle aanvullingen en verbeteringen e.d. die u vond welkom op het mailadres redmer.alma@hetnet.nl.

Frysl‚n heeft sinds 2007 soortgelijk werk: Friezen uit vroeger eeuwen, Opschriften uit Friesland, 1280-1811. In dit boek van Hessel de Walle vindt u een overzicht van ruim 9170 opschriften van grafstenen, rouwborden, muurstenen, klokken, gevelstenen, naamplaatjes, kerkbanken, kerkorgels, zilverwerk, ramen, geboortelepels enzovoorts uit Friesland van voor 1811 met 2802 afbeeldingen. Op walmar.nl/inscripties.asp kunt u zoeken in het boek op onder andere gemeente, plaats, naam en foto. Klikken op het pijltje achter de Achternaam geeft de volledige lijst namen waardoor u kunt scrollen. Om alle afbeeldingen te kunnen zien moet u aangemeld zijn bij Hessel zijn google profiel. Ze leveren een schat aan informatie over personen. Schrijver H. de Walle stelde het boek samen in dezelfde stijl als zijn Groninger voorloper.
Of andere provincies soortgelijk boek hebben kon ik niet ontdekken. Tips hierover zijn uiteraard welkom.

Nog een paar algemene tips: Arbeider Eelke Murks heeft in 1788 geen bezit. Toch staat hij in de krant (delpher.nl) vermeld. De eigenaar van de woning die hij huurt, wil in dat jaar het pand verkopen. Hij zet een advertentie in de courant, waarin Eelke genoemd wordt als 'bewoond door' en 'in gebruik'. Ik kreeg drie (identieke) advertenties. Omdat zoekmachines wel eens woorden missen heb ik in dat jaar ook gezocht op zoektermen die in de annonce werden gebruikt. Dat leverde nog eens 5 op. Ook dezelfde, maar toch.
Is uw voorouder niet te vinden? Zoek dan op de website eens op de naam van de partner of van de ouders.
Haalde u uit mijn Columns websites die u regelmatig gebruikt? Mail het me voor de top-10. Surf ze, stuur ze!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 29 sep 2014 18.37 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 01 okt 2014 17.11


Aantal malen gelezen: 4925


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Reactie van Mevr. A.P.J. Kšyser-van der Zee

Aangemaakt op 30 sep 2014 14:06

Hallo Antonia
Proficiat met je 50e Webdigitaal, een column met een gouden randje!
Ben benieuwd wat de 'Top-10' gaat worden.
Groeten van Anny
Reactie van Dhr. F.H.M. Roelvink

Aangemaakt op 01 okt 2014 13:00

Over de Begijnen van Amsterdam. Helaas werkt de uitgebreide link niet! Je komt terecht op het beginscherm van Genealogie On Line. Een andere link hiervoor is:
link
Reactie van * dhr. M.M.L. Boers

Aangemaakt op 11 okt 2014 14:39

Dag Antonia,
Dank je voor de link naar het overzicht van Amsterdamse Begijnen. Zo kan een Amsterdammer nog een boel leren van een Vriezin.

Nog een toevoeging over feestdagen in genealogische software:
Het programma Aldfaer kent uitbreidingen onder de naam "invoegtoepassingen". Deze kan een gebruiker zelf installeren. Eťn van deze invoegtoepassingen heet "feestdagen". Als je deze installeert zal Aldfaer in overzichten aangeven of de gemelde gebeurtenissen op een van de volgende feestdagen plaatsvond:
nieuwjaarsdag
Goede Vrijdag, paaszondag en -maandag, Hemelvaartsdag, pinksterzondag en -maandag (alle vanaf 326 n. Chr.)
eerste en tweede kerstdag (na Chr.)
De invoegtoepassing is geschreven door Paul Kallenberg. Iemand anders zal de door jouw gemelde 5428 heiligendagen moeten programmeren . . .

Einde lijst van reacties