Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr.49

Column
Geplaatst op: 29 aug 2014 door Mevr. A. Veldhuis
Voor een artikel over een brand in het Tuchthuis in Leeuwarden kon ik de Leeuwarder Courant op (delpher.nl en dekrantvantoen.nl) gebruiken. Hierin stond, een paar dagen na het afbranden van het gebouw, een uitgebreid verslag. Ook in de Opregte Groninger Courant wordt erover geschreven. Vreemd genoeg nemen andere landelijke bladen dit nieuws niet over.
Ook jaren later werd er in kranten nog over bijzondere gebeurtenissen geschreven, zoals ik ontdekte. Dit leverde mij waardevolle gegevens op over bovengenoemde ramp.
Tip: Het verdient dus aanbeveling om in kranten niet alleen in het betreffende jaar te zoeken, maar om uw zoekperiode uit te breiden.

Nog meer details over het afbranden van het gebouw kon ik vinden in de boekenreeks Nederlandsche jaerboeken inhoudende een Verhael van de merkwaerdigste geschiedenissen... enz . Ze zijn er vanaf 1747 en voorvallen uit geheel Nederland passeren de revue. En het mooiste: ze zijn door Google ingescand en digitaal te lezen/downloaden.
Deze boeken kunt u vinden door de woorden nederlandsche jaerboeken in te tikken op books.google.nl. Wilt u een specifiek jaar, dan "moet" u dit er even achter zetten. Onder de URL staat Meer edities. Aanklikken daarvan geeft alle gedigitaliseerde exemplaren. De boeken lopen tot 1766, daarna hebben ze de naam Nieuwe Nederlandsche jaerboeken of vervolg .... enz.(1)

Er is een apart register (boek) over de periode 1747-1766, over latere jaren vond ik dat niet. Aan de orde komen: plaatselijk nieuws, namen van mensen die weigerden belasting te betalen, conflicten, beschrijvingen van inpolderingen, brand(stichting), het weer, misdaden, benoemingen, heel veel personen enz. U vindt informatie over de gewone man/vrouw, uit alle delen van Nederland, gerangschikt per maand. In de marge staat het onderwerp.Gert-Jan Zandstra gaf een tip over faillissementsdossiers. Ze worden genoemd op de site historischnieuwsblad.nl, een website die ik al eens noemde.
Bovengenoemde vermelding had ik toen echter gemist. Het is dus raadzaam ook onderliggende sites en links van websites te bekijken. Het betreffende artikel verwijst naar diverse vindplaatsen van deze dossiers en vertelt wat ze u kunnen vertellen over de boekhouding, boedel, schuldeisers enz. Het artikel is te lezen via de Tiny URL tinyurl.com/pzj4u28.

Op nationalarchives.gov.uk kunt u uw Engelse voorouders vinden. Online Collection geeft Medals, Wills, Royal Navy service records, Raf combat reports, Royal Marines' service records en View more collections. Ongeveer 5% van de collectie is gedigitaliseerd, maar er wordt nog aangevuld. Nog leuker wordt het als u een voorouder hebt die in 1872 of 1873 iets crimineels deed. Onder Crime is, over die periode, een album in te zien met foto's van in die tijd veroordeelde personen uit de Wandsworth gevangenis. Het doel was, evenals in Nederland is gebeurd, om de gevangenen later te kunnen herkennen. Via het plaatje met het schattige/aandoenlijke jongetje-gevangene (slechts 12 jaar oud) kunt u in het bestand zoeken. De periode ervoor en erna geven ook een schat aan informatie.
Voor geboorte-, huwelijks en overlijdensakten dient u andere pagina's te raadplegen.
Wilt u meer weten over onderzoek in het Britse Nationaal Archief, dan kunt u de guides lezen, te verkrijgen via de button Research guides op de website en via Help and advice.In mijn Column van juli 2014 (nr. 46) schreef ik over de historie van Ameland, helaas zijn in de door mij genoemde link een paar letters weggevallen, de e en de r. Het juiste adres om dit moois te zien is amelanderhistorie.nl.

Voor de mensen die de vorige Nieuwsbrief misten en/of (nog) niet lazen: De televisieserie Verborgen Verleden start op 27 september met een nieuwe serie zoektochten naar de roots van bekende personen. We kunnen weer verrassende verhalen verwachten, soms teruggaand tot een heel ver verleden. Misschien brengt het u wel op een idee waarmee u een vastgelopen onderzoek weer vlot kunt trekken.
Het nieuwe tijdschrift Familie in Beeld komt niet langer op papier uit. Voor de maker natuurlijk erg spijtig, maar voor ons mogelijk prettig. Het blad gaat verder als een (gratis) Nieuwsbrief magazine met volop ideen en toepassingen voor familie-geschiedenis en stamboomonderzoek. U kunt u voor de nieuwsbrief aanmelden op de website familieinbeeld.nl.Soms kunt u iets niet vinden op een site, terwijl u zeker weet dat het er zou moeten zijn.
De oplossing: waarschijnlijk zit het nog niet in de database, is die nog niet compleet. Wat er ingevoerd is kunt u (meestal) vinden in de inleiding.
Het kan ook zijn dat er in de akte een schrijffout zit, of misschien is er tijdens het invoeren iets mis gegaan. Werk dan, indien mogelijk, met wildcards (* i.p.v. een letter) of zoek op de naam van de partner en/of ouders.

Voor de mensen die mijn oproep van de vorige Column nog niet lazen of die over het hoofd zagen: ik schreef 48 digitale schrijfsels met naar schatting 300 websites/tips. De Redactie wil daar graag n (of meer) top-10 van hebben. Hierbij nogmaals de vraag/het verzoek: Ik hoor graag van u welke door mij genoemde websites u regelmatig bezoekt, waar u wat aan had of die u gewoon leuk vond. Stuur dus deze keer niet alleen links voor mijn rubriek, maar mail welke site(s) uw voorkeur had(den). Een beschrijving hoeft niet, vermelding kan met of zonder uw naam. Mijn top-10 zou zijn: het knipprogramma, GenVer, kranten.kb, allefriezen, allegroningers, geneaknowhow, waybackmachine, gahetna, voc, gekaaptebrieven. Wat zijn uw favorieten?

Veel plezier met deze digi en stuur!

Opmerking

1) De volledige titel van de boekenserie is: Nederlandsche jaerboeken, inhoudende een Verhael van de merkwaerdigste geschiedenissen, die dagelyks voorvallen binnen den omtrek der vereenigde provintien.

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 29 aug 2014 17.47 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 29 aug 2014 17.50


Aantal malen gelezen: 2023


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden