Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr.47

Column
Geplaatst op: 27 jun 2014 door Mevr. A. Veldhuis
U kent ongetwijfeld de site archieven.nl: 'Historisch onderzoek begint hier'.
Ze bestaan 12½ jaar, intussen heeft de website een nieuwe lay-out. De startpagina geeft nu de keus uit Doorzoek de gehele collectie en of wilt u uitgebreid zoeken? en u kunt kiezen uit Collectie, Personen, Adresboek, Kranten, Beeldbanken en Archiefvormers om de items apart te bekijken.
Ik ontdekte een soortgelijke webpagina, die - behalve van Nederland - ook toegang geeft tot het archiefmateriaal van verschillende andere landen.
archivesportaleurope.net/home heet u Welkom bij het Archieven Portaal Europa.Bovengenoemde Portaal Europa (Robyn: 'wordt ook wel APEx genoemd. Ze is gelinkt aan Europeana') geeft toegang tot informatie over het archiefmateriaal van verschillende Europese landen plus info over de archiefinstellingen. U kunt zoeken (stand 23 juni) in 39.832.175 beschrijvingen van archiefstukken en 141.000.000 digitale representaties van 415 archiefinstellingen. U kunt zoekopdrachten bewaren.
Archieven.nl zoekt in meer dan 96.000.000 archiefstukken, heeft ruim 50 miljoen personen in het bestand en er nemen 85 organisaties aan deel.
Aanvulling van Robyn: 'Er wordt overigens actief gezocht naar mogelijkheden om beide portalen in elkaar te schuiven. Tot die tijd hebt u nog twee zoekvelden'.

Ik vergeleek beide sites even door te zoeken op de naam Lijphart.
Portal geeft 48 hits, met het aantal verdeeld over de archieven: Groningen, Tresoar, NICD en Nationaal Archief met resp. 43, 3, 1 en 1 treffer(s). U vindt ze links op de site.
Archieven heeft 52 hits. Ik denk dat het verschil voor een deel zit in de vermeldingen van (onder andere) doopinschrijvingen, Robyn 'gooit' het op de techniek. APEx werkt meer met bijvoorbeeld EAD bestanden dan Archieven.nl.
Portal geeft in rood de naam en jaar of delict, erachter staat jaar/periode. Door met de muis boven de rode tekst te staan krijgt u meer uitgebreide info, aanklikken geeft nog meer details.
U kunt ook afzonderlijk zoeken in documenten waarvan een afbeelding is opgenomen.'Wij hebben het stokje overgenomen van GenVer' is te lezen als u het oude adres van GenVer intikt: 'DE link naar het grijze verleden'. De site waarop erg veel aktes in te zien zijn is voor het grootste deel overgenomen. Aanvullingen vanaf april zijn bijgevoegd. De nieuwe link is nu zoekakten.nl (geen www. nodig). Links op de site: Nieuw aanwinsten, Militaire Stamboeken, landverhuizers, Overzicht plaatsnamen, Meer over zoekakten.nl en Bijzondere collecties. Bovenin de verdeling Hoofpagina, de provincies en België.
Zoekakten.nl verwijst in principe alleen door naar de FamilySearch-scans van Nederland en België en is, net als GenVer was, een privé-initiatief. Gratis en voor niets toegankelijk. Hieronder staat het openingsscherm zoals ik het op mijn computer zie.Op statengeneraaldigitaal.nl kunt u de verslagen van de vergaderingen over de jaren 1814/1815 tot 1994/1995 digitaal doorzoeken. U kunt kiezen uit Eerste Kamer, Tweede Kamer, Verenigde Vergadering, UCV/OCV en op Documententype. Ik haalde er diverse verzoeken tot naturalisatie uit. Mensen die al lang in ons land woonden en graag Nederlands staatsburger wilden worden. De motivatie waarom men Nederlander wilde worden en wat men intussen had gedaan staat soms uitgebreid vermeld.
Uit de Digtiaalgids van mei/juni 2014 (m.d.a. vriend Thijs) haalde ik dat er een tijdlijn is met de hoogte- en dieptepunten die hebben geleid tot de Grondwet. Documenten, kaarten en hoofdrolspelers zijn te zien op google.com/culturalinstitute. Klikken op Historische momenten en op 200 jaar grondwet geeft interessante informatie.

In mijn vorige Column schreef ik dat zoeken naar lidmaten in Groningen in die site kon via google.nl door intikken: naam "ledematen groningen". Dit geeft mogelijk de vermelding per lidmatenboek. Dit moet, via google, zoals Teijo Doornkamp terecht opmerkte natuurlijk zijn: "Cyriacus Hoorn" site:link. Ik was iets te kort door de bocht geweest.
Wilt u zien of over een onderwerp dat uw interesse heeft in één van mijn Columns iets wordt vermeld, tik dan op google in: webdigitaal onderwerp site:www.ngv.nl en u krijgt de Columns waarin genoemd onderwerp voorkomt. Er wordt nagedacht over het maken van een soort index voor deze rubriek. Suggesties/hulp is welkom.
Voor onderzoek naar militairen en het schrijven van artikelen hierover (bijvoorbeeld n.a.v. oproepen in Gens Nostra) is het handig wat meer achtergrondinformatie te hebben. Jan Netelbeek tipte historischekringhoogeveen.nl en hoogeveen-historie.nl/nl/home. De militairen zijn op eerstgenoemde site te vinden onder Genealogien, Nationale Militie 1814-1923. Hier ook Redenen om afgekeurd te worden en bijlage uit het keuringsregister. Op de tweede website geven klikken op de teksten Nominatieve Staat, Schutterij, Burgerwacht en Nationale garde (enz.) meer informatie.
Zoeken naar militairen uit Hoogeveen en omgeving met heel veel algemene informatie hierover. Ook op onze eigen NGV-site is info over dit onderwerp te vinden.Robyn Steensma vindt de site amelandhistorie.nl de moeite van het vermelden waard. De website is voor mensen die meer over de historie van het eiland Ameland willen weten. Een zusje ervan is historieameland.webklik.nl met een link naar kaarten van het eiland over de periode 1524 tot heden.

Wist u dat u uw gegevens ook op onze eigen NGV-site kunt zetten. Momenteel staan daar 5.663.578 personen op. Informatie over invoeren is te vinden op ngv.nl/Stamboom. Zoeken in Stamboom kunt u via Zoeken in Bronnen (groene balk bovenin, 5e item), vinkje ervoor plaatsen. U kunt ook in meerdere bronnen tegelijk zoeken en op diverse zoektermen. Een deel van de bestanden is alleen toegankelijk voor NGV leden.Veel plezier met deze Column. Websites voor deze rubriek blijven welkom.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 27 jun 2014 17.35 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 09 jul 2014 09.03


Aantal malen gelezen: 1987


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden