Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr.46

Column
Geplaatst op: 30 mei 2014 door Mevr. A. Veldhuis
In de Nieuwsbrief van de NGV van de maand mei stond dat de website genver.nl medio juli uit de lucht zal gaan. Ik had het een tijdje geleden al gelezen door het aanklikken van Belangrijke mededeling. Spijtig dat ik net een paar leuke bronnen op hun site ontdekt had: militairen en landverhuizers. Ik noemde ze in mijn vorige Columns.

Maar soms gaat dat zo, een hobby moet leuk blijven. Inmiddels staat er op de site dat deze begin juni door iemand anders overgenomen zal worden.Bij de site lidmaten Groningen is dat het geval geweest. De Groninger Archieven heeft hem overgenomen (lidmatengroningen.nl), helaas zit daar (nog) niet de uitgebreide zoekoptie op die coördinator Glas had gemaakt. Indertijd kon je door alle lidmatenboeken tegelijk zoeken, nu moet dat per plaats (beginletters van plaatsen alfabetisch bovenin site), waarna je in het 'boek' kunt zoeken met Ctrl f. Wel kunt u op google.nl intikken: naam "ledematen groningen". Dit geeft mogelijk de vermelding per lidmatenboek.
De site van Rian Derksen over militairen ging in 2012 uit de lucht, maar is (zie Column nr 40) inmiddels 'gered'.

Naar aanleiding van de oproep voor artikelen over de eerste wereldoorlog heb ik onderzoek gedaan in Oostenrijkse kranten. De periode die ik moest hebben is wel gescand, maar niet - zoals wij bij delpher.nl gewend zijn - digitaal te doorzoeken. Om u een indruk te geven hoe blij we met onze zoeksites moeten zijn laat ik u een stukje tekst zien van een Weense krant.
Het adres van deze Arbeiter Zeitung anno.onb.ac.at. Anno staat in dit geval voor AustriaN Newspapers Online.

Zoekt u ook (buitenlandse) kranten, kijk dan eens op kranten-historisch.startpagina.nl.Om inspiratie op te doen kijk ik af en toe naar (genealogische) Twitterberichten, bezoek een Forum of lees een blog. Een hele mooie blog vind ik die van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland: sneuperdokkum.blogspot.nl. De laatste keer dat ik de site bezocht stond er een beschrijving van enige nieuwe boeken en tijdschriften (onder andere GEN. van het CBG), nieuwe bronnen en artikelen op. Links op de site staat Blogarchief (vorige blogs), Fotogalerij, filmpjes, scans van boeken en verwijzing naar andere interessante blogs (o.a. blog Coret, cbg-methodiek, ColdCase, Andere relevante sites en Populaire berichten).
Op de site archive.feedblitz.com/518055/~4055000 staat het laatste archiefnieuws. Toen ik (eind mei) die site opende stonden er, naast verwijzing naar veel buitenlandse sites, twee items die me aanspraken: blog Post over de site Amersfoort op de kaart (amersfoortopdekaart.nl) die nu ook via een mobiele website en via Layer is ontsloten en het nieuws dat de Gazette uit Engeland digitaal te doorzoeken is.

Op de site Van Papier naar digitaal (vpnd.nl, ter bevordering van het online brengen van genealogisch bronmateriaal) staan 327.000 afbeeldingen. Per provincie zijn de bronnen alfabetisch gerangschikt op plaatsnaam. Van een deel van de items zijn transcripties beschikbaar. Voor mijn onderzoek in Giethoorn heb ik van deze bronnen dankbaar gebruik gemaakt. Uiteraard zet u bij publicatie de naam van de bewerker.
Ook de Overzeese gebiedsdelen zijn aanwezig (WIC hoofdparticipanten en personeel), evenals Nederland algemeen.
Via het logo linksboven gaat u naar geneaknowhow.net, de site waar u natuurlijk eerst kijkt of er digitale bronbewerkingen zijn van uw bron, voor u onderzoek gaat doen.Een website voor (heel veel) digitale genealogische brongegevens en overige items in de Achterhoek (en daarbuiten) bereikt u door het intikken van genealogiedomein.nl in uw adresbalk.
Er zijn diverse documenten aanwezig van kerkelijke en/of burgerlijke gemeenten. Het betreft o.a. transcripties van de originele registers van doopboeken - trouwboeken - lidmatenboeken - begraafboeken - etc. Ook van de burgerlijke stand (na 1811) en van de zogenaamde municipaliteitshuwelijken (periode 1796-1811) is een aantal documenten beschikbaar. Tevens zijn er gegevens te vinden van bewerkingen (en ook digitale foto's) van het Oud Rechterlijk Archief (ORA) van diverse plaatsen en regelmatig worden relevante digitale genealogische items toegevoegd.

Wat hebben mijn (betover enz.) overgrootouders Cyriacus Hoorn & Aafje Folckerts die beide op 15 maart 1668 overleden, de voorouder die in 1826 stierf en Johan Anthoni Keun die verdween in 1852/1853 gemeen? Allen zijn overleden ten gevolge van een ramp of ziekte. Rond 1665 heerste er pest, in 1826 was er grote sterfte door malaria en Keun is op zee gebleven ten gevolge van een scheepsramp.
De website nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse rampen geeft per eeuw gegevens over overstromingen, veenbranden, gezonken schepen, stadsbranden, stormvloeden, explosies, dijkdoorbraken enz. in geheel Nederland, waarbij mensen om het leven kwamen. Er is een bronvermelding onderaan de pagina, mogelijk geven die tips voor verdere zoektochten.
van-diemen-de-jel.nl/Genea/Disasters.html geeft historische rampen, zoals hongersnood, watersnood, overstromingen, pest en diverse ander ziekten. Van bovengenoemd echtpaar dat in 1668 overleed is trouwens niet zeker dat ze aan de pest stierven, wel dat ze op dezelfde dag overleden zijn.

Deze Column is bedoeld om u sites te geven die u inspiratie geven en waarop u snel kunt zoeken. Wilt u nog meer tips om het zoeken te versnellen, dan kunt u eens zien op de site ewoudsanders.nl/zoeken.html.
De heer Sanders schreef diverse boeken over dit onderwerp. Hij geeft op zijn site een overzicht van boeken die hij schreef, sommige ervan zijn gratis te downloaden. Ook tips om het zoeken op google en op bing te vergemakkelijken vindt u op de site.

In mijn artikel Suggesties voor het zoeken op het internet door een genealoog (Gens Nostra 2014 nr. 3/4) noemde ik websites voor het zoeken naar gegevens in de provincies Friesland (Fryslân), Groningen en Drenthe en ik vroeg lezers me sites te sturen van de rest van Nederland. Ik kreeg tips voor Limburg, Brabant en Zeeland, de inzender zal er zelf een stukje over schrijven. Wie stuurt me de rest van Nederland? Een kant en klaar stukje zou helemaal mooi zijn.
Veel plezier met zoeken!

Opmerking

Met medewerking van Robijn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 30 mei 2014 18.26 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 30 mei 2014 18.38


Aantal malen gelezen: 2165


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden