Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 44

Column
Geplaatst op: 29 mrt 2014 door Mevr. A. Veldhuis
Bij een compliment over mijn Column (ik ben dol op complimenten) geeft Nelly Oostrik een tip over paleografie. Oftewel het lezen van (oude) handschriften. Hier zijn cursussen voor. Nelly schreef: "Over paleografie: Onderstaande link met duidelijke uitleg (Engels) en mooie, goed te printen voorbeeldletters vond ik via de NGV en is van de Mormonen", waarna de link volgde. De mail vervolgt: "Verder zoekend kwam ik de Duitse schrijfcursus Kurrente tegen: kurrent-lernen-muecke.de. Een cursus van 30 pag. als afdrukbare pdf en leesoefeningen. Dit bevalt mij erg goed: door de uitleg hoe je de letters vormt en door ze daadwerkelijk te schrijven, wordt het lezen veel gemakkelijker. Zelfs mijn kleindochter van negen wilde dit 'geheimschrift' leren toen ze mij zag oefenen." (einde e-mail).De eerstgenoemde site over paleografie staat op https://familysearch.org/learningcenter. U gaat via Netherlands (3) (links op pagina) naar de lessen, verdeeld over drie blokken. Heeft u geen zin in Engels of Duits, dan is er .geneaknowhow.net/genea/lokaal.html.

Hier vindt u elektronische cursussen Paleografie en Middeleeuws Latijn (voor de moeilijke woorden in aktes). Dat laatste hebt u mogelijk nodig als u het ontcijferen van een akte onder de knie hebt, maar tot de ontdekking komt dat wat er staat soms (voor u) nog niet te lezen is. Wat denkt u bijvoorbeeld van deze stukjes tekst: 'ter fournatie voerbrengend dat bij versteck', 'overgegeven libel binnen 8 dagen sub poena contumacie candt woerden' en 'gefuechlijcker weder uuth der hechte op vrijen beenen gerhaden, deswegen'.
Een woordenboek is dan best nuttig. Ze staan ook onder (bijvoorbeeld) bovengenoemde site (geneaknowhow) onder Hulp (bijna onderaan), plaats en taal en Taal. Verder geven uiteraard diverse archieven cursussen in deze materie.
Tip van Robyn: Er is ook een handige website voor de oude Nederlandse woorden zoals hierboven genoemde voorbeelden. De website heet: mijnwoordenboek.nl/dialect/Middelnederlands.
Op deze site kunt u ook woorden vertalen en er staan symbolen en ALT-codes voor tekstverwerkingsprogramma's.

Via de huwelijksbijlagen van Derk Jans Peezen en bladeren door de scans van genver.nl vond ik de bladzijde uit zijn stamboek. Mannen moesten als bijlage onder andere een bewijs overleggen dat hij in dienst was (geweest), dit document geeft nummer, jaar en soms een persoonsbeschrijving. Ik had het stamboek achteraf eenvoudiger kunnen vinden door in de Militaire Stamboeken en aanverwante militaire bronnen in het Nationaal Archief te zoeken. Het adres: genver.nl/nl/zoekmil.htm. Waarschijnlijk staan niet alle namen er (nog) in en ook is niet van alle vermeldingen een afbeelding toegevoegd. Als er onder Reg. nummer Nat. Arch. staat, dan moet die worden besteld. Als er onder FS-image en Reg. nummer cijfers staan, dan kunt u gewoon het nummer aanklikken en u wordt rechtstreeks doorverbonden met de pagina van het stamboek.Bent u naar aanleiding van de oproep in de nieuwsbrief van februari 2014 al begonnen met het schrijven van een artikel over de 1e wereldoorlog? Voor de mensen die het misten: "Oproep artikelen voor een Themanummer van Gens Nostra over De Eerste Wereldoorlog. Deze artikelen worden aan het eind van het jaar gebundeld, u kunt uw inzendingen insturen tot uiterlijk 1 juni aanstaande."
Als u nog inspiratie over dit onderwerp behoeft, dan kunt u op wereldoorlog1418.nl (de eerste wereldoorlog 1914-1918) nieuws vinden over boeken, films, verhalen, alsmede reisverslagen, fotoreportages, artikelen over de kampen waarin vluchtelingen (veel Belgen) werden ondergebracht, organisaties en links naar WO1. Een selectie: Oorzaken van de oorlog (Oostenrijk in juli 1914), Het Engelse Kamp 1914-1918, Vluchtelingen in Nederland 1914-1918, De hulp aan vluchtelingen, De slag aan de Leie, Oorlog op Schiermonnikoog, Brieven van het Westelijk Front 1916, De 1e WO in een notendop, Oorlogskookboek 1918 en Ansichten. Totaal een tiental webpagina's vol met doorverwijzingen.Ook over de eerste wereldoorlog gaat Europeana1914-1918.eu/nl. Deze site wordt genoemd in de laatste nieuwsbrief (maart) van de Koninklijke Bibliotheek. Ze schrijven: "Europeana is een unieke online verzameling van materiaal uit de Eerste Wereldoorlog en combineert persoonlijke verhalen met collecties van bibliotheken, musea, galeries en archieven uit de hele wereld. Bent u in het bezit van bijzondere documenten, objecten, foto’s of verhalen uit de Eerste Wereldoorlog? Zorg dat uw familiegeschiedenis bewaard blijft. U kunt uw bijdrage insturen via de website."Kun je uit archieven halen wat de smaak van iemand is? Waar zijn of haar voorkeur naar uitgaat? Soms wel, denk ik. Op de persoonskaart van Janna van der Leij (1866-1947)(de kaarten zijn 2 jaar na het overlijden van iemand op te vragen bij het Centraal Bureau voor Genealogie) vond ik drie adressen waar ze met haar eega heeft gewoond. Ik heb ze even opgezocht op maps.google.nl, waarna ik wist wat voor type huis ze leuk vonden. Ik zag drie wit geverfde huisjes die erg op elkaar lijken. Het doel waarom ik de kaart aanvroeg (de overlijdensdatum vinden van haar echtgenoot Henri Corneille Pierre Kouwenhoven, geb. A'dam 22-4-1866) had ik hiermee trouwens niet bereikt. Zelden heb ik een kaart gezien waarop zo weinig gegevens stonden als op die van Janna. Die van hem was niet aanwezig.

Ik ben me ervan bewust dat de ene keer de Column mogelijk interessanter voor u is dan een andere keer. Graag hoor ik van u waar u meer over wilt weten. Blijf intussen vooral lezen, de volgende keer staan uw sites hier mogelijk (tips voor sites zijn welkom) en/of websites waar u veel (meer) aan heeft.
Lees ze, stuur ze en zoek ze!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 29 mrt 2014 18.34 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 29 mrt 2014 18.40


Aantal malen gelezen: 2253


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden