Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 43

Column
Geplaatst op: 27 feb 2014 door Mevr. A. Veldhuis
In mijn Webdigit@@l nummer 23 (juli 2012) vertelde ik hoe u kunt voorkomen dat u bij een zoekterm op google.nl steeds dezelfde sites krijgt door het beperken van de periode. Ineens was dat verdwenen. Een tip van Eric Hennekam (gekregen via Tineke Hartman-van der Meulen) zette me weer op het goede spoor.
Via Zoekhulpmiddelen (aanklikken) kunt u bij Elk land, Elke taal, Elke periode en Alle resultaten uw voorkeur aangeven. Bij Elke periode heeft u de keus uit Afgelopen: uur, 24 uur, week, maand en jaar.Onder Afbeeldingen kunt u, bij Zoekhulpmiddelen (aanklikken), Grootte, Kleur, Type,Tijd en Gebruiksrechten aangeven om de treffers te beperken. Bij Gebruiksrechten kunt u zien wat voor soort afbeeldingen u kunt zoeken en u ziet welke u vrij mag gebruiken of delen en voor welke u toestemming moet hebben en/of auteursrechten moet betalen.
Meer over dit onderwerp kunt u vinden op de site van google support, waarvan ik de lange link via tinyurl even verkort heb tot tinyurl.com/ngjspsy.
Wilt u echt zeker weten of u afbeeldingen vrij mag gebruiken, informeer dan even bij de websitebeheerder. Uiteraard zet u bij publicatie de bronvermelding.Onder mijn voorouders bevinden zich diverse mensen die, meestal omdat ze het niet met de regering eens waren, de doodstraf tegen zich hoorden uitspreken. Daartussen zat ook een man die iemand had gedood, maar dat was per ongeluk. De meesten wachten niet op de voltrekking van het vonnis en namen de kuierlatten. Maar dat was in de 17e en 18e eeuw, dus ver genoeg van ons verwijderd. Op 17 september 1870 werd in Nederland deze straf vervangen door levenslange gevangenisstraf.

Een uitzondering hierop was tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog, toen 154 mensen de doodstraf kregen, van hen werden 39 daadwerkelijk gefusilleerd. Vooral Koningin Juliana verleende regelmatig gratie. Nederland kende in die dagen speciale executieplaatsen. De meeste doodvonnissen werden in hoger beroep omgezet in levenslang (bron: Wikipedia). Op wikipedia.nl vindt u, na het intikken van levenslang veroordeelden, onder het eerste kopje een site die u een lijst met veroordeelden geeft, verdeeld over vier periodes. Van 1870-1886, 1886-1945, 1945-1970 en na 1970. De eersten op deze lijst zijn vader Lammert, zoon Marcus en neef Auke Dalstra, die een rijk echtpaar in Nijega (Friesland) van het leven beroofden. Zij hadden geluk, want hun misdaad speelde zich al in 1867 af. De vader stierf in de gevangenis in 1885, zoon en neef kwamen in resp 1894 en 1906 vrij. Een afbeelding van Marcus staat op de site. De korte link: tinyurl.com/ylhqrh6.
Op wikipedia.nl (intikken: doodstraf in Nederland)(verkorte link: tinyurl.com/35fvgkl) vindt u een lijst met daarop de laatste 10 veroordeelden (illustratie hieronder). Op de naam in de lijst klikken geeft uitgebreide levensloop, misdaad, rechtszaak en executie.
Op deze site staat ook geschiedenis en Tweede Wereldoorlog, met de 39 personen die daadwerkelijk de doodstraf kregen.Ger Zandstra tipte historischnieuwsblad.nl/index.html, de site van het historisch nieuwsblad. Via deze link kunt u via de zes (wisselende) blokken zoals bijvoorbeeld (op het moment dat ik keek) BraziliŽ, Middeleeuwen, Cleopatra, Antillen, Christendom en Opstand artikelen over genoemde onderwerpen lezen en filmpjes zien. In de zoekbalk kunt u personen, gebeurtenissen of periodes tikken, waarop die verschijnen. Ik tikte Suriname in en kreeg 158 treffers. VOC geeft 163 verhalen, Friesland 87. Kortom, gewoon proberen en mogelijk vindt u meer interessante onderwerpen/artikelen.

Ik 'zit' in een paar bekende(re) families, waardoor de 'pakkans' op sites voor mij redelijk groot is. Onderstaande illustratie zou enige van de door mij op de site rkd.nl (Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) gevonden afbeeldingen van mijn gegoede familie hebben getoond (zie tekst afbeelding). Toch is de kans om op deze site ook een 'gewone' voorouder te vinden wel degelijk aanwezig, zoals Harm Selling me mailde. Hij vond tot zijn grote verrassing een foto van de broer van zijn betovergrootvader Dirk Selling uit Amsterdam (1825-1899). Hij had nooit verwacht daar nog eens een afbeelding van tegen te komen.
Behalve foto's, schilderijen en tekeningen kunt u op deze site verder vinden: bibliotheekcatalogus, kunstenaars, informatie, collectie en excerpts (o.a. de Hofstede de Groot collectie en de RKD studio database).
Door de cursor boven de afbeelding te plaatsen krijgt u informatie.
De afbeelding hieronder toont slechts 1 portret van de totaal 6 gevonden exemplaren. Helaas kreeg ik - nadat ik het RKD een mail stuurde om toestemming te vragen - alleen het fiat om 'opa' Johan Huninga af te drukken, omdat de andere kunstwerken zich bevinden in openbare collecties, wat betekent dat de reproductierechten niet bij het RKD berusten en zij hier dus geen uitspraak over kunnen doen.
In welke collectie de afbeelding staat kunt u, na aanklikken ervan, vinden onder Herkomst, Collectie(s).Stel, uw voorvader heeft in diverse steden gewoond en u wilt op het web zien of hij burger van die plaats is geworden. U kunt dan uiteraard op geneaknowhow.net zien of al die plaatsen zijn gedigitaliseerd. Ik dacht dat er een eenvoudiger oplossing zou moeten zijn en mailde derhalve de sitebeheerders. Het antwoord was: "Ik denk dat je doelt op een (Google) sitesearchĒ. D.w.z. een zoekopdracht binnen een bepaalde site. Hiervoor tik je na de zoekopdracht een spatie en vervolgens het woordje site: met daarachter de url van de site waarin je wil zoeken. Je tikt dit in op de adresbalk of in het zoekvak van (om het even welke) zoekmachine.
De tekst wordt dan: burgerboek site:www.geneaknowhow.net/ voor het zoeken van burgerboeken in de site geneaknowhow en burgerboek site:www.ngv.nl voor het zoeken in de ngv site (128 resultaten).
Het werkt uiteraard ook voor andere termen, zoals kerken, begraafplaatsen enz.

Tip: Zit u lekker te typen, werken ineens de tekens niet meer goed. Het ? is een - geworden, het (staat andersom en het * geeft (. Voor dit probleem is een simpele oplossing: tegelijkertijd de Ctrl en de Shift toets ingedrukt houden en u tikt weer vrolijk verder. Veel plezier met deze Webdigit@@l!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 27 feb 2014 19.39 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 28 feb 2014 10.01


Aantal malen gelezen: 2415


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden