Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 42

Column
Geplaatst op: 31 jan 2014 door Mevr. A. Veldhuis
Zojuist heb ik nog even naar Elsje gekeken. Elsje die in de 17e eeuw moederziel alleen in Amsterdam arriveerde om daar een toekomst op te bouwen. Ze vermoor-de (in 1664) tijdens een ruzie om de huur haar slaapvrouw met een bijl en werd ter dood veroordeeld. Rembrandt tekende haar op het galgenveld.
De twee tekeningen gingen later naar Amerika, maar kwamen in 2013 weer even in Nederland voor een tentoonstelling. Voor het vervoer werden strenge veiligheidsmaatregelen genomen: Zo was de arme Elsje even VIP. Een reconstructie en verhaal is te lezen/zien op goudeneeuw.ntr.nl/krant onder Afleveringen, Aflevering 8: Arme Elsje. Andere (televisie)afleveringen gaan onder andere over het geloof, de oostzeehandel, de VOC, kunst, helden op zee en nieuwe uitvindingen. Totaal 13 uitzendingen (ze werden uitgezonden van 11 december 2012 tot en met 5 maart 2013) met uiteenlopende onderwerpen over het leven, wonen en werken van uw voorouders. Nieuws lezen kan onder het kopje krant. Vanaf 1585 tot en met 1688 de belangrijkste gebeurtenissen uit die jaren. Een kopje, foto, een kort stukje en de mogelijkheid om meer te lezen onder meer. Onder Informatie vindt u meer websites en titels van boeken over De Gouden Eeuw.Nu we toch in Amsterdam zijn kunnen we een woning bekijken waar Elsje ongetwijfeld niet heeft gewoond, een grachtenpand.
Op hetgrachtenhuis.nl is onder het huis te zien hoe (een deel van) onze rijkere voorouders woonden. In het pand Herengracht nummer 386 is museum Het grachtenhuis gevestigd. We zien een stijlkamer, lezen over de architect, de bewoners en de tuin.

U kunt er natuurlijk ook zelf heen, alle info staat op de site onder bezoekersinformatie. De mensen die niet in de buurt wonen, maar waarvan voorouders (of uzelf) in Amsterdam woonden, kunnen dit pand en diverse andere huizen aan de grachtengordel bezoeken via Digitaal grachtenhuis. 9686 objecten (gebouwen en complexen), 5324 afbeeldingen en 5519 objecten met afbeeldingen zijn te zien. U kunt zoeken op adres, maar via Uitgebreid zoeken? ook op namen (onder Zoekwoorden). De nadruk ligt op architectuur, ergo niet alle bewoners staan vermeld.In mijn Column nummer 32 (april 2013) noemde ik een site met informatie over Joodse gezinnen met verhalen, zoekmogelijkheid, foto's en Digitaal Monument. Ik vond nog een andere website waarop veel gegevens staan over Joden in de tweede wereldoorlog: yadvashem.org Jad Wasjem is de officiŽle staatsinstelling van IsraŽl voor het gedenken, herdenken, onderzoeken en publiceren van de geschiedenis van slachtoffers van de vernietiging. De instelling is gevestigd in Jeruzalem en geopend in 1953. De site is Engelstalig en geeft informatie over de Holocaust, Onderzoek, Digitale Collectie, Tentoonstellingen en Herinnering. Elk onderwerp is onderverdeeld. Onder Digitale Collectie kunt u zoeken in Shoah Names Database op naam e/of op plaatsnaam. Ik zocht op de plaats Leeuwarden (mijn geboorteplaats) en vond dat er meer dan 1000 personen worden vermeld. In de lijst staat achter-en voornaam, geboortejaar en -plaats en de bron: List of murdered Jews from the Netherlands of Page of Testimony. Aanklikken van de naam geeft gegevens en document. Verder vindt u onder andere Righteous Database (zoekmogelijkheid), over de archieven en foto's. Zie ook yadvashem.nl.Tip: Op mijn computer heb ik erg veel mappen, die voor het gemak weer zijn onderverdeeld. Als ik in de Verkenner op zoek ben naar een bepaald bestand, moet ik dus nogal eens op een plusje klikken om onderliggende mappen te openen. In het november/decembernummer van 2013 van de Digitaalgids (Consumentenbond) las ik een trucje om in ťťn keer een map met alle submappen te openen: De bovenliggende map selecteren en dan op het nummerieke toetsenbord op het * (sterretje) drukken. De map en de onderliggende mappen springen tegelijk open.
Om ze te sluiten klik je op het nummerieke toetsenbord op de Ė (minteken).Als u kranten.kb.nl in de adresbalk intikt wordt u automatisch doorverbonden met kranten.delpher.nl. Vanaf 23 januari is het kb adres uit de lucht en zijn kranten alleen nog via Delpher beschikbaar. Daar kunt u dan tegelijkertijd ook zoeken in een enorm aanbod tijdschriften en boeken. Ik noemde het al in mijn vorige Webdigit@@l. Het is trouwens mogelijk om deze onderdelen van de website apart te doorzoeken via delpher.nl. Het is even wennen, maar er zitten ook voordelen aan vast. Zo kunt u in de afbeeldingen van uw zoekresultaten snel het geel gemarkeerde weghalen en zo de originele advertentie krijgen (markeerstift, onder Gevonden in deze krant). Zoals u ziet heb ik (rechtsonder afbeelding) mijn schermpercentage op 150% gezet, waardoor ik meer beeld heb. Uiteraard is ook hier de mogelijkheid tot Uitgebreid zoeken en het indammen van een periode. Door te klikken op Weergave (na verkrijgen van uw treffers) kunt u schakelen tussen lijsten en info over het artikel. Onder delpher.nl/nl/pages/vraag+en+antwoord vindt u antwoord op vragen over het gebruik van wildcards, gegevens enz. Of gebruik de verkorte link link target=_blank>link.Ga ook eens digitaal zoeken in het (ons eigen) Verenigingscentrum via ngv.nl/Verenigingscentrum/homepage.php. U kunt daar zoeken in de Bibliotheek Boeken (16.114 stuks), de Bibliotheek Heraldiek (1035 titels) en in de Index Microfiches (158.296 namen), voor iedereen vrij in te zien/te doorzoeken. Voor een zoektocht door de 866.591 Bidprentjes, de 68.074 records in de Index Bibliotheek, de Periodieken (1842 records) en de (meer dan een) miljoen Knipsels moet u inloggen. Er wordt voortdurend informatie toegevoegd.

Zat ik lekker te zoeken op allegroningers.nl, riep de bijbehorende afbeelding op en: niks! Het bleek dat mijn versie van Adobe Flash Player[.i] in jaren niet bijgewerkt was. Ik vond mijn oplossing onder StartConfiguratieschermSysteem en beveiliging. Ergo: om bij te blijven moet je bij blijven. Zoek ze, vind ze en stuur links!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 31 jan 2014 12.07 Laatste aanpassing door: Dhr. J.W.G. Netelbeek op: 01 feb 2014 17.39


Aantal malen gelezen: 2333


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden