Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 41

Column
Geplaatst op: 25 dec 2013 door Mevr. A. Veldhuis


is het begin van de nieuwjaarswens die de Knegtjes uit de Boekwinkel van J. van Groenenbergh iedereen wensen. Twaalf coupletten van zes regels waarin ze iedereen veel geluk voor de toekomst wensen. Dit is te zien in de Groninger courant van 2 januari 1787, digitaal te lezen op de site kranten.kb.nl.
Robyn en ik sluiten ons hierbij aan:

Toen ik begon met het schrijven van mijn reeks digitale artikelen hield ik de url's (uniform resource locators, zeg maar adressen) bij die ik beschreef. Na een tijd ben ik ermee gestopt. Soms weegt het werk wat je van iets hebt niet op tegen het profijt. Zo is het ook met zoeken op internet. De tijd die je daarop doorbrengt moet wel lonend/leuk zijn. Ik hoop dat deze rubriek u daar bij helpt.

Alle 9.866.539 (het kan er één meer of minder zijn) gebouwen in Nederland kunt u vinden op de site dev.citysdk.waag.org/buildings met verdeling naar bouwjaar. De gebouwen van voor 1800 zijn donkerrood, die van 1800-1850 een tintje lichter, die van 1850-1900 nog wat lichter. Daarna oranje, geel en van licht- naar donkerblauw (nieuwer dan 2005). Ik heb het even voor u getest, zocht mijn huis op en vind het leuk. Aanklikken van mijn woning op de kaart leert me dat ik in Dantumadeel woon. Deze gemeente heeft 19.310 inwoners en is 87.53 vierkante kilometer groot. Mijn huis is gebouwd in 1984 en 178 vierkante meter groot. Printen van hoge resolutie kunt u maken via het onderstreepte item onder info of bestellen. Het informatietekentje rechtsboven (een i in een rondje) opent het info, legend en data, met het kruisje sluit u hem. Vergroten/verkleinen staat linksboven en kunt u eventueel ook doen via het vergrootglas rechtsonder op uw scherm. Een zoekfunctie kon ik niet vinden, u moet dus zelf de gewenste plaats opzoeken. Deze tip haalde ik uit het november/decembernummer van de Digitaalgids, met dank aan Thijs. Hij stond ook, las ik later, in Computeridee nummer 21.
Het is mogelijk dat het u niet lukt een bepaalde plaats te vinden omdat u bij het aanklikken geen gegevens krijgt. Misschien krijgt u zelfs het infoscherm niet. Probeer dan een andere browser en/of computer.Het eerste deel van mijn artikel Kaarten en atlassen digit@@l verscheen in 2013 in het julinummer van Gens Nostra, het tweede deel (tevens slot) in het decembernummer. Ik schreef dat het ondoenlijk is een compleet artikel over dit onderwerp te maken, omdat er gewoon te veel is. Bovendien komen er steeds meer bij. Afgerond en ingeleverd vond ik nog een site met heel erg veel kaarten die ik u niet wil onthouden. Nota bene in een blad van 2006: Computergenealogie: davidrumsey.com/. Het is een Engelstalige site. Als u hem in het Nederlands wilt lezen 'moet' u in google de woorden David Rumsey Map collection intikken en de site openen via Vertaal deze pagina. Of probeer het via de door Tinyurl gemaakte link tinyurl.com/lqyer47.
U leest dan dat er 44.000 kaarten en afbeeldingen online staan, waaronder veel 18e en 19e eeuwse van Amerika, maar ook een paar historische kaarten van de Wereld en Europa.

De Koninklijke bibliotheek (KB, kb.nl) heeft onlangs weer een bijzonder mooie atlas verworven: Theatrum Orbis Terrrarum van Abraham Ortelius (1527-1598), verschenen in 1571. Hij is door te bladeren (flash) en te lezen (html). De landen/streken staan in alfabetische volgorde.
In de nieuwsbrief van de KB van november 2013 las ik: ' Binnenkort verschijnt één nieuwe centrale dienst die de verschillende diensten van de KB vervangt. Met deze nieuwe dienst kunt u via één centrale plek full text zoeken in ruim 1 miljoen historische boeken, kranten en tijdschriften. De naam van deze dienst wordt: Delpher'.
Het zijn opgeteld trouwens meer dan 3 miljoen items, maar dat even terzijde.
Ze is ontwikkeld door de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met de universiteits-bibliotheken van Leiden, Amsterdam (UvA), Utrecht en Groningen. Het adres: delpher.nl.Ook (deels) Engelstalig is stamouers.com, een website met stamouders van Zuid Afrika. Hieronder zijn veel Nederlanders, waaronder voormalige VOC-opvarenden die in de Kaap bleven en zich er vestigden. Delen van de site zijn in het Afrikaans en Nederlands. Wilt u de site helemaal in uw eigen taal lezen, open dan via google na het intikken: stamouers africa. Of gebruik de - via Tinyurl verkregen - link tinyurl.com/oyg76zs.
Onder Stamouers staan alfabetisch op achternaam de personen die daar vroeger bleven, vaak met genealogisch gegevens. Een paar (willekeurige) namen: Willem Boonzaaijer en Pieter de la Rey uit Utrecht, Leendert Johannes Haasbroek uit Katwijk, Dirk Louw uit Den Helder, Lambert Lambertz Myburgh uit Leydendorp, Johannes Oosthuizen uit Weert, Dirk Pretorius uit Linteloo, Harmen Sybolt Havinga uit Groningen en Carel Edward Ziervogel uit Leiden.
Vanwege de grote rol van de Verenigde Oostindische-Compagnie is op deze site een belangrijk deel hiervoor ingeruimd. U vindt onder andere artikelen over de VOC kamers, zijn personeel, verdeling over beroepen en een kaart van Europa met de herkomst van de mensen die in Zuid Afrika bleven.Robyn en ik wensen u veel succes en plezier met de in deze Webdigit@@l genoemde sites. Heeft u ook een leuke site/tip/suggestie: stuur hem aan me!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 25 dec 2013 08.49 Laatste aanpassing door: * dhr. J.W.G. Netelbeek op: 25 dec 2013 08.49


Aantal malen gelezen: 2695


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden