Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 40

Column
Geplaatst op: 01 dec 2013 door Mevr. A. Veldhuis
In de Nieuwsbrief van de NGV van augustus stond een site (bonmama.nl) genoemd met gegevens over personen uit Avereest. Nu zal niet iedereen daar voorouders hebben - ergo niet iedereen zal dit stukje interessant vinden - maar ik heb toevallig wel een paar verre familieleden in die plaats. Ik heb dus snel even gezocht of ik aanvullingen vond. Op deze site staan (en ik citeer de maker) 'de volledige transcripties van de Burgerlijke Stand, een aantal bevolkingsregisters, het kadaster, begraafplaatsen en andere bronnen uit Avereest, waarbij alle persoonsnamen in deze bronnen worden gekoppeld aan een centraal genealogisch bestand. Als je op de website iemand hebt gevonden dan heb je daarmee direct toegang tot alle bronnen waarin zij of hij voorkomt. Je ziet waar zij/hij woonde, vraagt de eigendomsgeschiedenis van een woning op en roept de bijbehorende kadasterkaart op. Deze wordt in Google Earth tegen de achtergrond van nu geprojecteerd. Op deze wijze wordt de hoeveelheid en de kwaliteit van de informatie die je vindt heel groot'. (Einde citaat). Met deze website wil Helmuth Rijnhart laten zien welke resultaten kunnen worden gerealiseerd met het koppelen van informatie. Het zoekt geweldig! Om met een bekende soepreclame te spreken: 'Dit zouden meer mensen moeten doen'.

Als onderdeel van de maand van de geschiedenis werd er landelijk een wedstrijd gehouden voor het meest interessante, vreemde, mooie, spannende of bijzondere archiefstuk. Veertig instellingen deden mee, winnaar werd het Stadsarchief van Rotterdam. Deze kreeg 20% van de 12.000 stemmen voor een toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970. Tweede werd het Stadsarchief Vlaardingen met een potloodtekening van een Siamese tweeling. Als derde eindigde Tresoar uit Fryslân met een door stadhouder Willem Frederik geschreven briefje (met bloedvlek) nadat hij op 24 oktober 1664 gewond raakte bij het schoonmaken van zijn pistool. Hij overleed een week later, maar omdat hij toen niet meer kon praten schreef hij in die dagen briefjes. Wilt u alle stukken die aan deze wedstrijd meededen zien, kijk dan op
onsdna.nl/stukvanhet jaar. DNA staat hier voor De Nederlandse Archieven. Op deze site staat veel informatie voor de beginnende genealoog. Zie hiervoor ook mijn Column Webdigit@@l nummer 29, januari 2013.Robyn Steensma tipte de website europeana.eu. Hierop staat een tentoonstelling over Europese immigranten in de VS. Op de website linksonder op exhibitions klikken, vervolgens op de picto Leaving Europe, taal kiezen (English of Francais) en Start Exhibition doen. Je krijgt dan informatie over dit onderwerp, met foto’s. 'Het is wel een beetje algemeen', mailt Robyn, 'maar ik noem het toch maar even.'

Remmelt Spreen schreef, al een hele tijd geleden (Sorry Remmelt), over de krant de Windmill Herald, waarin veel nieuws over in het verleden geëmigreerde Nederlanders staat. De papieren krant is intussen ter ziele, maar (oud?) nieuws is nog wel te zien op godutch.com via Features en Familypage. Verder staan op deze site verhalen van en over immigratie en nieuws over boeken over dit onderwerp.

Voor onderzoek naar militairen kon u tot 2012 op de site van Rian Dirksen terecht. Ook was daar een begin gemaakt met een verzameling beulen. De site ging uit de lucht en was slechts via de Waybackmachine (archive.org) te bereiken. Op de site keevel.fme.im/milinf/dutreg.htm is een poging gedaan, aldus de maker van de site, de bestanden te redden. Grotendeels is dat gelukt, er is wel wat verloren gegaan, maar beter iets dan niets. Mogelijk krijgt u met de combinatie van genoemde twee sites toch een aardig compleet beeld.Er zijn al diverse NGV-afdelingen die Twitteren. Er zijn er nu ook drie die een Facebookaccount hebben: Amersfoort, Betuwe en Land van Cuyk en Ravenstein. De laatst bijgekomene heeft als extra-tje (info Anny Kayser) een afdelingblad online gezet. Het adres:
link. Nieuwtjes kunt u zo lezen, om te reageren moet u eerst een account aanmaken.

Bob Coret vroeg me of ik Open Archieven (openarch.nl) ken. Hij leverde meteen de uitleg er maar even bij: 'een website waarmee u de genealogische gegevens op open archieven kunt doorzoeken. 'Open archieven' zijn archieven die hun gegevens als open data beschikbaar stellen zodat ook andere ontwikkelaars deze kunnen hergebruiken. Op dit moment bieden ze de gegevens (en scans) van Erfgoed Leiden en omstreken (voorheen Reg. Arch. Leiden), dit zijn ruim 4,4 miljoen persoonsvermeldingen'. Op zijn blog staat meer info: blog.coret.org.

'Alles wat op internet staat mag je vrij gebruiken', aldus mijn neef, een 20-er. 'Anders zetten ze het toch niet op het Net?' Toen ik vroeg of hij het leuk zou vinden als men delen van zijn afstudeerscriptie zou gebruiken zonder bronvermelding was dat uiteraard een heel ander verhaal. Ook op een lezing die ik onlangs bijwoonde vertelde de (gerenomeerde) spreker dat er op internet erg veel leuke plaatjes staan om te gebruiken. Beide personen, neef en spreker, heb ik toen toch nog maar even verteld dat je aan bronvermelding moet doen en toestemming van de maker moet hebben. Op afbeeldingen kunnen rechten zitten. Surf ze!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 01 dec 2013 15.44
Aantal malen gelezen: 4202


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Reactie van 0

Aangemaakt op 30 nov 2013 18:50

deze link werkt wel: link

Einde lijst van reacties