Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 38

Column
Geplaatst op: 28 sep 2013 door Mevr. A. Veldhuis
Enige tijd geleden zat ik op het archief in Fryslân aan tafel bij een vogelverzamelaar. Hij verzamelt vogels. Op papier dan, beschrijvingen uit boedelinventarissen en liefst exemplaren met kooitje. En alleen uit Friesland (zoals Fryslân toen heette). We kregen het over de betekenis van zo'n beestje. De meningen waren verdeeld. Ik zocht daarom maar even op google.nl en kwam op de volgende pagina: thuisacademie.ntr.nl. Onder het kopje clips vindt u 645 antwoorden op zaken die u altijd al had willen weten. Uiteraard niet allemaal op genealogisch of historisch gebied, maar de vogeltjes stonden er wel bij. Het was een soort rookmelder. Ze werden (onder andere) in de mijnen gebruikt. Was er te weinig frisse lucht, dan legde het beestje het loodje en wist men dat het daar niet veilig was. Het bruggetje (schreef Robyn me) naar de zoekterm mijnen ligt voor de hand. Dit levert een leuk filmpje op over werken in de mijnen. Het woord genealogie in het zoekscherm tikken geeft geen treffers.

Wat ik precies bedoelde met het hoger zetten van het schermpercentage, was de vraag die ik onlangs kreeg. Ik had het eens ergens genoemd. Bijgaande illustratie maakt dit, naar ik hoop, duidelijk. Beide aktes staan op 100%. Bij het linker deel van de afbeelding staat het schermpercentage op 150%, bij de rechter op 100%. Omdat rechts minder ruimte is, ziet u ook minder akte. Ergo: met een hoger percentage heeft u meer akte. Meer beeld in beeld dus.Bij het zoeken in kranten (via kranten.kb.nl) gebruik ik dit trucje ook altijd. Er zijn onlangs weer enige kranten aan deze website toegevoegd, onder andere een selectie van zes Nederlands-Amerikaanse kranten.

Een kennis wilde iets weten over haar vader, die van oorsprong Duitser was, maar in de 60-er jaren Nederlands staatsburger was geworden. Na het intikken van de naam op google vond ik hem. Een pdf over een zitting uit 1963 betreffende verzoeken tot naturalisatie met daarin de naam, waar hij tijdens de oorlog werkte, wanneer hij naar Nederland gekomen was, zijn beroep en de naam van de partner.
Proberen of ik deze lijst ook had gekregen met zoeken op naam met toevoeging van het woord naturalisatie leverde onder andere de site naturalisaties.decalonne.nl op. Een database die gegevens bevat met betrekking tot personen die in Nederlands-Indië gelijkgesteld werden met Europeanen. Van 1870 t/m 1919 werd de term gelijkstelling gebruikt, vanaf 1920 de term toepasselijk verklaring. Even Keun/Kuen geprobeerd, een naam die in mijn stamboom voorkomt. Dit had twee treffers tot resultaat, waarvan één een voor mij bekende voornaam had: Elisabeth, ik 'kende' haar niet. De site geeft gegevens over het soort besluit, de achter- en voornaam, geboorteplaats, -datum en -land en woonplaats. Voor deze gegevens staat Details wat verder nog de datum van Kon. boodschap geeft en kamerstuknummer. Er zijn directe links met onder andere stamboomzoeker, online familieberichten en graftombe. Dit is echter geen garantie dat daarin gegevens staan. In mijn geval kreeg ik een overlijdensdatum, waardoor ik de ouders kan vinden.

Tineke Hartman-v.d. Meulen tipte start.portal4you.nl. Op deze site staan allerlei portals, met in de middelste kolom Genealogie met diverse subonderwerpen: Genealogie-Algemeen, Archieven & Databanken NL, Beeldbanken, Historisch Nederland, Joodse Genealogie en Nederland Overzee. En allemaal linken ze weer door naar tientallen websites.
Zo staan op Genealogie-Algemeen veel sites onder Software, Tijdschriften, Heraldiek, Zoeken Nederland, Discussiegroepen, Beginners Informatie, Fora en Algemene Informatie. Onder Beeldbanken staat onder Landelijk onder andere de rubriek Groeten uit met daarin alfabetisch ruim 700 ansichten van diverse plaatsen in Nederland. Onder de provincie-indeling staat mogelijk uw plaats en misschien vindt u een bidprentje van een voorouder.In de Nieuwsbrief van augustus stond een stuk over De vroedschap van Amsterdam.
Er werd gemeld dat deze publicatie van Johan Engelbert Elias erg belangrijk is voor mensen die onderzoek doen naar families in deze stad in de periode voor de 19e eeuw.
Verder stond er in dat de publicatie voor veel geld tweedehands te koop wordt aangeboden, maar in zijn geheel te lezen is op de website van historici.nl, waar het op de zoekpagina onder de letter 'V' van vroedschap te vinden is.
Ik ontdekte dat er nog een andere methode is om het boek te lezen en zelf in het bezit te krijgen. Gratis.
Op archive.org/details/devroedschapvana11elia zijn de 756 pagina's online te lezen en als als epub (voor e-readers) en als pdf te downloaden. Kunt u het echt ‘lezen’ en de bladzijden omslaan. En echt ‘hebben’, in uw digitale boekenkast.Tip: In het tekstverwerkingsprogramma Word zit een handig 'bijsnijtooltje' om stukjes van een afbeelding weg te halen zonder dat het beeld vertekent. Ik gebruik tegenwoordig, noodgedwongen (na een crash), OpenOffice. Ik zocht via google hoe ik in dat pakket een plaatje kan bijsnijden, en vond het. U 'moet' eerst de afbeelding selecteren, dan drukt u op de rechter muisknop, gaat naar Afbeelding en kiest daar Bijsnijden. Nu aangeven hoeveel er af moet. De Word toepassing vond ik handiger, maar beter iets dan niets. Hiermee heeft u waarschijnlijk wel weer sites genoeg tot mijn volgende Column.
Surf ze!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 28 sep 2013 17.22 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 28 sep 2013 17.25


Aantal malen gelezen: 2967


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden