Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 37

Column
Geplaatst op: 30 aug 2013 door Mevr. A. Veldhuis
Ter aanvulling van een gezinsstaat zocht ik enige overlijdensdatums. Ik kon ze niet vinden op wiewaswie.nl. Daarna tikte ik de naam van de moeder in en voilà: gevonden. Ergo: als u een datum niet kunt vinden, probeer het dan via de naam van één van de ouders.
Omdat nog niet alle geboortes in bovengenoemde site zijn ingevoerd bleef ik met enige onbekende geboortedatums zitten. Gelukkig is militieregister.nl wel gevuld en kon ik met behulp van die site nog enige leemtes opvullen. Vrij te zien zijn daar geboorteplaats- en geboortejaar. Werkt uiteraard alleen voor jongens/mannen.
U kunt natuurlijk ook, tegen betaling, op deze site de originele scan downloaden. Daarmee krijgt u de volledige staat van dienst.

In mijn hierboven genoemde gezinsstaat stond de in Apeldoorn overleden moeder, waarvan de memorie van successie digitaal te zien was. Zo kon ik mogelijk, hoopte ik, een tot op dat moment onvindbare zoon (Simon van der Leij, geb. 1864) traceren. Op geldersarchief.nl intikken memories apeldoorn gaf de link naar de memories. Via de sterftafel had ik al snel het nummer, zoeken op de bijbehorende film leverde echter niets op. Een telefoontje naar het archief leerde me (wat ik eigenlijk ook wel wist) dat niet van alle overleden personen memories zijn opgemaakt. Als er geen bezit was, deed men dit niet altijd. Vaak staat er in de index dan een o of nihil.
Op de website van het Gelders archief kunt u ook zoeken in personen. De hier verkregen personen staan in een lijst, met in veel gevallen de scan van de genoemde akte.Een lezer vroeg waar de door mij in Column 35 (juli 2013) genoemde Otto staat op de site van mevrouw Spanvis. In zo'n geval is intikken van de naam en site op google.nl vaak een oplossing. Dus, in dit geval, in het zoekscherm: “Otto Lenk” spanvis. Van de verkregen zoekresultaten bleek het eerste item de gevraagde te zijn. Nu nog even ctrl f geven, in het zoekscherm dat u dan krijgt Otto Lenk tikken en u heeft hem. Een kort stukje, genoemd bij Jacobus Pieter Keller.

Wist u dat er ook een Duitse site is waarop u kunt zien hoeveel naamdragers er in dat land zijn? Op verwandt.de/karten/ kan dat, evenals zoeken in andere landen. Voor zoeken in Duitsland: In het zoekscherm Karte zum Namen de gewenste naam tikken, Deutschland selecteren en u krijgt een kaart met daarop de verdeling per Landkreis (met de muis erboven staan geeft de naam), de kleur toont het aantal naamdragers. Voor zover ik het kon zien is het gebasseerd op telefoonaansluitingen. Sinds 2010 is de site onderdeel van MyHeritage. Onder blog vindt u discussies en nieuwtjes. dastelefonbuch.de helpt u mogelijk verder.Pinterest is sinds oktober 2012 een sociaal medium, ik ontdekte het op de site van Tresoar, het voormalige Rijksarchief in Fryslân. De naam is afgeleid van de Engelse woorden pin (punaise) en interest (belangstelling). Het is een soort digitaal prikbord, waar je afbeeldingen en video's op kunt prikken. Mensen met dezelfde interesse kunnen elkaar zo vinden. Tresoar ziet in Pinterest de mogelijkheid om een nieuwe doelgroep te bereiken en zo op een laagdrempelige manier mensen kennis te laten maken met zijn rijke collectie beelmateriaal. De link: pinterest.com/tresoar. Een paar van de daar genoemde onderwerpen zijn: skûtsjes, hondenkarren, klederdracht (diverse plaatsen) en Tweede wereldoorlog. Die items zijn uiteraard elk weer onderverdeeld. U kunt de berichtjes lezen, maar als u wilt reageren of toevoegen moet u inloggen.
Even zoeken leverde meer pinteresten op, onder andere Myheritage, Familysearch en pinterest.com/pvgool/genealogie-nederland/ met info over zeven instanties die zich met onze mooie hobby bezig houden.

De Nederlandsche Leeuw verschijnt vanaf 1883, de jaargangen 1883 tot en met 1983 verschenen jaren geleden op (drie) CD-roms. Op de harde schijf gezet kunt u zo in één keer honderd jaargangen doorzoeken op naam. Omdat ik ook diverse CD's van andere bladen kocht (Gens Nostra, Blauwe boekje, Rode boekje, Navorscher) kan ik zelf(s) in één handeling diverse tijdschriften gemakkelijk doornemen. De Nederlandsche Leeuw gaat nog een stapje verder. De jaargangen 1883-1932 zijn gratis online te bekijken. Op knggw.nl, het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde, zijn ze te vinden onder raadplegen.
U kunt zoeken op een naam, of bladeren in de jaargangen. Hier staan ook het wapenboek Bartholomeusgasthuis, zoeken in collecties, zoeken in publicaties en zoeken naar portretten. De CD over de jaren 1883-2008 is te koop, info vindt u op de site. Ik las deze tip in de nieuwsbrief van de NGV van juli en kreeg hem ook door van diverse lezers.Bent u uitgezocht in de jaargangen van de Nederlandsche Leeuw? Dan wilt u misschien nog gewoon wat ronddwalen/zoeken op (bijvoorbeeld) stamboomvragenforum.nl. Hier staan nieuwtjes uit genealogische periodieken en websites (Nieuwsflitsen uit media), mededelingen over archieven, nieuw verschenen boeken en CD's en u kunt er vragen stellen, bekijken en/of beantwoorden op genealogisch gebied. Men heeft voor het zoekgemak het land verdeeld in diverse gebieden.
U zag het aan Klein Duimpje. Het spoor van de steentjes gaven duidelijk de weg aan, de broodkruimels verdwenen. Cruciaal dus. Op de site vragenforum.nl staat dan ook niet voor niets gemeld: 'Belangrijk is niet alleen de weg die je gaat, maar ook het spoor dat je achterlaat.' Voor genealogen zijn dat sporen in archieven (akten), kranten (advertenties, artikelen) en musea (voorwerpen van voorouders). En een goede bronvermelding.

Ik hoop dat u, mede met behulp van deze Column, veel sporen zult vinden. En dus genoemde, belangrijke websites zult vastzetten als Favoriet.
De Column is zijn vierde jaar ingegaan. En elke keer leest Robyn Steensma de rubriek voor hij 'ter perse' gaat. Hij geeft suggesties, corrigeert waar nodig en stuurt soms iets bij. En dat mag wel eens gezegd worden! Bedankt Robyn!!!

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 30 aug 2013 18.22 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 30 aug 2013 18.28


Aantal malen gelezen: 2021


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Reactie van Dhr. J.A. van Felius

Aangemaakt op 31 aug 2013 19:35

Kleine aanvulling: memories van successie werden wel gemaakt, maar bij onvermogenden zijn ze doorgaans niet bewaard. Het gaat dan om de zogenaamde negatieve memories. Er werd wat wisselend mee omgesprongen per kantoor.

Einde lijst van reacties