Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 36

Column
Geplaatst op: 29 jul 2013 door Mevr. A. Veldhuis
Op genver.nl staat een overzicht van de door FamilySearch beschikbaar gestelde scans. Keurig per provincie ingedeeld. Onder de rubriek Laatste nieuws vindt u de laatst toegevoegde bronnen. Reuze handig. Maar misschien wilt u wel over de grens zien. Dat kan ook. De website familysearch.org/search/collection/list geeft een overzicht van 1623 collecties die u kunt doorzoeken of waarvan u de afbeeldingen kunt bekijken (Browse Image). Gerangschikt op Place, Date en Collections. Bij Availability (beschikbaar) kunt u aangeven of u alleen collecties wilt zien met afbeelding. De serie loopt uiteen van Alabama tot Zimbabwe. Ik vond een paar dopen in Ulm (Duitsland), Emden was nog niet doorzoekbaar. Verder leerde zoeken naar de geboorte van Fritz Laser (zie vorige Column, Wenen 1 november 1910, er 'moet' een akte van zijn) me dat de afbeeldingen op de films niet altijd in de goede volgorde staan. Ik gaf het op voor wat betreft deze zoekaktie. Er ligt nog wel een lijstje 'op te zoeken buitenland' voor later. Het is de moeite van het proberen waard.


Enige cijfers bij bovengenoemde bron (land met tussen haakjes aantal collecties): Africa (18), Asie (31), Canada (77) United Kingdom en Ireland (104) en United States (733).
Europa is onderverdeeld in (onder andere) België, Hongarije, Italie (126), Noorwegen, Oostenrijk en Spanje. U kunt de periode beperken tot groepjes van 50 jaar, er is mogelijkheid (via Spouse) om op twee namen te zoeken. Een vinkje achter een naam zoekt op exact, plaatnaam is aan te geven. Onder Collections staan de standaardbestanden, maar ook Military en Migration is vertegenwoordigd. Een aanrader! Vergeet niet de site vast te zetten bij uw Favorieten.

Het Stadsarchief Amsterdam heeft sinds april een nieuwe index met 24.000 namen online: Boetes op trouwen en begraven buiten de stad 1686-1795. Te vinden op stadsarchief.amsterdam.nl. De gegevens zijn te bereiken via Archieven, Archiefbank en Indexen. Nadere uitleg vindt u onder Voorbeeld, de Handleiding vertelt u wat u in de indexen kunt vinden. De vermelde boeknummers komen overeen met de nummers die het archief gebruikt. Ik heb meteen maar even het laatste nieuws op deze site gelezen: stadsarchief.amsterdam.nl via In het Stadsarchief, Nieuws, Laatste Nieuws. De bijbehorende scans (van de aktes) kunt u zien op genver.nl, ze voegen regelmatig nieuwe items toe aan de voorraad akten.In Het pauperparadijs schrijft Suzanna Jansen over haar voorouders in Veenhuizen, in De Proefkolonie vertelt Wil Schackmann op levendige wijze over het ontstaan van de 'vrije kolonies' in Veenhuizen. Onlangs is Wil zijn tweede boek over dit onderwerp uitgekomen: De bedelaarskolonie. Op de bijbehorende website debedelaarskolonie.nl staan/komen onder de knop Extra informatie transcripties m.b.t. De Ommerschans en namen en gegevens van bedelaars. Momenteel staan er al 1500 personen, waarvan 600 met extra informatie. Per week komen er zo'n 100 bij.

Soms wilt u van een lijvig pdf-boek of -document slechts een deel op uw computer of tablet hebben. Zo staat bijvoorbeeld in het blad De Vrije Fries van 1988 op bladzijde 39-62 een artikel over kindermoord in Friesland in de 18e eeuw, getiteld Vrouwmensch Vrouwmensch hoe bistu hiertoe gekomen? door Greddy Huisman en Siem van der Woude. Om onnodig zoekwerk te voorkomen haalde ik dit stuk eruit en maakte er een aparte pdf van. Werkwijze: Open de pdf en zie op welke bladzijden uw nieuw te maken pdf staat. Geef dan Printen of Afdrukken. Selecteer bij printer pdf of pdf creator, geef Enter en een nieuwe naam en locatie en voila. Uw nieuwe document is gereed. De werkwijze voor het maken van een (deel) Microsoft SPS Document Writer doc is gelijk.
Ziet u de afbeeldingen in uw pdf gedraaid, dan zijn ze gemakkelijk portret (staand) te maken door bij Beeld de optie Weergave roteren te kiezen. Of door het tegelijk indrukken van de toetscombinatie Ctrl Shift +.Tenslotte nog enige tips.
Tip 1: Ik gaf hem al eens eerder, maar kijk op internetsites ook eens bij de Links. Zoals in boeken en artikelen de noten nieuwe mogelijkheden geven voor verder lezen en onderzoek doen, zo is dat bij internet de Links.
Tip 2: Als u uw favoriete sites – behalve dat u ze vastzet als Favoriet – ook in een Word document zet, dan kunt u die ten allen tijde vanuit dat document openen. Meestal moet u dan even de ctrl toets ingedrukt hebben. Dit is dan meteen een goede backup van uw (websites) Favorietenbestand. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat de site vervallen is, zoeken met (een deel van) de titel geeft hem mogelijk terug.
Voorlopig heeft u weer even genoeg te zoeken en te onderzoeken.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 29 jul 2013 14.43 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 29 jul 2013 14.48


Aantal malen gelezen: 2397


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden