Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 35

Column
Geplaatst op: 29 jun 2013 door Mevr. A. Veldhuis
Alweer zo'n pracht toevalstreffer. Ik zocht Otto Lenk en Fritz Laser, twee jongens die aan het begin van de vorige eeuw vanuit Oostenrijk naar Friesland kwamen. Vanwege de slechte toestand in hun vaderland waren ze, met de zogenaamde kinderkonvooien, in Nederland gekomen. Natuurlijk had ik al op gemeentearchief.nl in de bevolkingsregisters van Leeuwarden gekeken (die staan digitaal op hun site) of ik iets van beide personen kon vinden. Ik vond geen inschrijving van hun komst in ons land, wel staan ze in latere jaren in de boeken vermeld. Omdat het de bedoeling was dat het merendeel van deze jeugdtijdelijk in Nederland verbleef, werd ze waarschijnlijk niet ingeschreven.
En toen vond ik de site, Otto staat erop vermeld: spanvis.nl/Verzetsstrijders1/L.htm. Het is een website over Friese verzetsstrijders – bevrijders en andere betrokkenen uit de 2e wereldoorlog. Honderden namen (alfabetisch op achternaam) met (vaak) een foto, verhaal en genealogische gegevens. En uiteraard ook over mensen uit andere provincies, die in Friesland woonden of er tijdens de oorlogsjaren overleden.

Mevrouw Roelie Spanjaard is de maker van bovenstaande website. Omdat de historie van Friesland haar erg aanspreekt, en met name de tijd van de oorlog (en de strijd die de mensen hebben gestreden) is ze met het 'verzamelen' begonnen. In haar bestand Verzetsstrijders heeft ze ongeveer 300 personen die woonden, werkten of overleden zijn in Friesland, waaronder een vijftal vrouwen. Er zullen, aldus Roelie, bij gebrek aan gegevens, ongetwijfeld personen niet vermeld staan. Die kunt u uiteraard altijd doorgeven. Ook bij Straatnamen zijn ook Monumenten worden er personen benoemd met hun beschreven verhalen en afbeeldingen.

In en na de eerste wereldoorlog was de situatie in Oostenrijk en Hongarije slecht. Kinderen uit die landen werden in die tijd in groten getale naar Nederland gestuurd om aan te sterken. Informatie over genoemde kinderen is te vinden op vijfeeuwenmigratie.nl. Ik zocht dus (zie aanhef van deze Column) naar informatie over deze kinderen uit Oostenrijk. Op de startsite tikte ik (in het vakje Zoek door deze site:) de zoekterm Oostenrijk in, dit gaf onder andere (als derde item) het zoekresultaat Pleegkinderen uit Oostenrijk. Op de beginsite staat dat naar schatting 98% van de Nederlanders buitenlandse voorouders heeft. Sporen hiervan zijn te vinden in archieven, musea en bij particulieren. Misschien vindt u op deze site een missing link. Onder Collecties staan databases over Migrantenorganisaties in Nederland, over Duitse migranten in Utrecht (1850-1900) en Nieuwkomers in de Utrechtse volkstelling. Kijk ook even onder de andere kopjes, ook deze zijn de moeite waard. U kunt zelf verhalen, foto's en filmfragmenten toevoegen en/of reageren. Gezien de illustratie hieronder (van bovengenoemde site) werd er plaatselijk wel een administratie bijgehouden.In de nieuwsbrief van februari 2013 van edata.nl las ik dat er aan de zoekmachine oorlogsbronnen.nl weer een aantal collecties zijn toegevoegd, zoals Oorlog in Blik. Te vinden onder 18 collecties. Films uit de periode 1933-1950. Ook de oorlogsmonumenten in Nederland, interviews met veteranen over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog en de collectie van muziekwebsite musicforce.org zijn nu via de zoekdienst te vinden.
Deze zoekmachine wil zoveel mogelijk oorspronkelijk bronnenmateriaal uit en over de Tweede Wereldoorlog in Nederland en in de voormalige koloniën doorzoekbaar maken. U kunt zoeken in twee miljoen objecten (foto’s, tekeningen, video’s, dagboeken, archiefstukken, audiofragmenten, interviews) uit tientallen archief-, bibliotheek- en museumcollecties.

Vorige keer noemde ik een scheepsvaartsite. Ik vond er nog één: eo-ems.de/haefen. Vissershavens in Europa met visserijvaartuigen, verzameld door Gerold Conradi. Elk land is onderverdeeld in havens, met daaronder de uit die plaats afkomstige schepen. U zoekt bijvoorbeeld de ARM6 uit Arnemuiden (bj. 1922), de DZ1 uit Delfzijl (bj. 1937) of de LO17 uit Lauwersoog (romp bj. 1899)? Ze staan in deze database. In het bestand zijn gegevens over 1179 kotters en 16.813 afbeeldingen te vinden. Ook u kunt materiaal toe (laten) voegen. Foto's, bouwgegevens, maten, eigenaar, scheepsnaam en visserijnummer. Met deze Duitse site wil de maker de herinnering aan schepen en hun bemanningen levend houden. Diverse Duitse havens kunt u ook zien via eo-ems.de, onder Webcams.Kent u de (phishing) mails die zogenaamd van banken komen en melden dat uw gegevens bijgewerkt moeten worden? Ze vragen of u dit even via de in de mail genoemde link wilt doen. Wat u – heel verstandig – natuurlijk niet wilt. Enige tijd terug kreeg ik een soortelijke mail, maar nu voor genealogen erg 'interessant'. Ene Salome Yves mailde me dat zijn client was overleden en dat ik, omdat ik dezelfde naam had, waarschijnlijk aanspraak kon maken op een erfenis. U begrijpt het al. Of ik mijn gegevens wilde sturen. Ik meen dat ik ook geld (voor administratiekosten) moest storten, maar omdat ik uiteraard de mail snel vernietigde weet ik dat niet meer zeker. U bent gewaarschuwd. Op een internetsite las ik onlangs: 'Als het te mooi is om waar te zijn ….. '.

Zoekt u (veel) op google.nl en wilt u wel eens weten hoe zo'n site nu eigenlijk draaiend wordt gehouden, dan kan dat op google.com/about/company/facts.
Over de mensen, de cultuur, locatie en wat ze doen en wat ze geloven. Kortom alle mensen die de missie van Google, om alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken realiseren. Zodat u gemakkelijk kunt vinden wat u zoekt.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 29 jun 2013 17.15 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 29 jun 2013 17.25


Aantal malen gelezen: 2014


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden