Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 34

Column
Geplaatst op: 31 mei 2013 door Mevr. A. Veldhuis
Ik denk niet dat er veel mensen zijn van wie de voorouders niets met kerken te maken hadden. Denk aan doop-, trouw-, lidmaten-, begraafboeken en kerkenraadshandelingen. Misschien was uw voorvader zelfs predikant. Omdat de kerkgang tegenwoordig wat terugloopt, wordt er voor de overbodig geworden gebouwen een andere bestemming gezocht zoals ateliers, woningen (o.a. In Utrecht, Moerdijk, Haarlo, Vlaardingene en Haarlem), werkplaatsen (bijv. een glazenier in Tilburg), culturele centra (kerk Sittard, Hoorn en Alkmaar), winkels (een boekhandel in Maastricht) en archieven (Regionaal Historisch Centrum te Maastricht). Ik vond op internet zelfs een kerkenmakelaar.
Ruim 240 van de bijna 800 kerken in Fryslân zijn niet meer in beheer van de kerkelijke gemeente. Over de herbestemming van een deel (140 kerken) is een (prachtig) rapport geschreven. Het is alfabetisch ingedeeld en als (gratis) pdf te downloaden op fryslan.nl/hergebruikkerken.
U vindt telkens een afbeelding van de kerk, het orgel, het interieur, de bouwkundige gegevens en een beschrijving van wat het nu is.

Ook op cultureelerfgoed.nl/sites/default/files/u6/brochureKERKEN_site.pdf (underscore na kerken) staat een interessant rapport over kerken die een andere bestemming (moeten) krijgen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap schreef het. Er wordt uiteengezet wat er voor komt kijken voordat een kerk van bestemming is gewijzigd.

Om nog even bij de kerken te blijven: klokkenstoelen.nl geeft (een deel van) de klokkenstoelen van Nederland weer. Oftwel de 'klokkentorens der armen'. Ze werden gebouwd als er weinig geld voor een toren was, zodat toch de doden op gepaste wijze konden worden begraven. Misschien heeft de klok wel voor uw voorouders geluid. De site laat de verschillen typen zien, vertelt over klokluiden en oude gebruiken en geeft alfabetisch een lijst met deze klokkenstoelen. Onder Foto's staan afbeeldingen en klokkenstoelen buitenland geeft enige exemplaren in Denemarken, Duitsland, Finland en Zweden.

Ik heb op mijn computers (thuis en op het werk) het handige gele notitieblokje geïnstalleerd, zie Column nr. 30. Omdat ik niet wist hoe ik op dat 'geeltje' iets kon onderstrepen, vet maken of cursief zetten, heb ik even op google gesurfd. Op nl.wikipedia.org/wiki/Sneltoets kreeg ik een lijst met sneltoetsen, ook handig te gebruiken voor andere programma's. Voor het geval het u even de tijd ontbreekt om de site te bezoeken: De snelcode voor onderstrepen, vet en cursief is respectievelijk ctrl u, ctrl b en ctrl i. Denk aan de engelse benamingen underline, bold en italic. U kunt letters groter/kleiner maken door ctrl in te drukken en het muiswieltje te bewegen. sneltoetsen.com geeft in combinatie met sneltoetsen allerlei handige tips over werken met Word, Excell, internet, enz.Van de website van het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) nam ik over: Ter gelegenheid van Saskia's 400-ste geboortejaar ontwikkelde het HCL met Abel Life de Saskia-app, een smartphone-wandeling door de Leeuwarder binnenstad. Tijdens de wandeling wordt ingezoomd op de stad Leeuwarden aan het begin van de zeventiende eeuw, toen Saskia van Uylenburgh (1612-1642, de echtgenote van de schilder Rembrandt van Rijn) met haar familie aan de Ossekop in Leeuwarden woonde. Op diverse locaties in de stad krijgen gebruikers ter plekke informatie en unieke 17e eeuwse beelden van Leeuwarden te zien, de stad waar Saskia werd geboren en opgroeide. U kunt de App kopen voor € 1.79 bij het HCL. Zie historischcentrumleeuwarden.nl.

Sinds begin april zijn 80.000 boeken uit de 18e en 19e eeuw volledig te doorzoeken via boeken.kb.nl en books.google.nl. Ze zijn door de Koninklijke Bibliotheek - in samenwerking met Google Nederland - gedigitaliseerd. Of zoals ze zeggen: 'We brengen ze samen digitaal tot leven. Voor iedereen vrij beschikbaar'.
De collectie omvat historische, juridische en maatschappelijke Nederlandse publicaties uit de 18e en 19e eeuw, die van belang zijn voor wetenschappers en onderzoekers, zowel binnen het Nederlandse taalgebied als voor de rest van de wereld. Ook genealogie is vertegenwoordigd. U kunt de boeken pdf wegschrijven naar uw computer. Een video over dit project is op de site van de KB bekijken. Er volgen nog 80.000 boeken.Maar misschien wilt u wel gewoon eens onderzoek doen op een archief. Daar ligt nog (heel) veel ongedigitaliseerd materiaal op u te wachten. Sommige items zijn te vinden via archieven.nl: naam intikken en provincie selecteren. Niets gevonden? Dan kunt u gewoon in (papieren) indexen kijken of een boek doorbladeren. Veel succes met zoeken!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 31 mei 2013 17.26 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 31 mei 2013 17.28


Aantal malen gelezen: 1236


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden