Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 32

Column
Geplaatst op: 30 mrt 2013 door Mevr. A. Veldhuis
Soms kom je per ongeluk een mooie site tegen.
Het huis waar ik mijn jeugd doorbracht is sinds kort een rijksmonument (zie Column 25, september 2012 voor zoeken naar die items), ik was benieuwd of het pand al op de site was vermeld. Toen ik niets vond tikte ik het adres op google.nl in, tussen aanhalingstekens. En toen kwam ik op een pracht site. In de oorlog bleek er een Joods gezin in te hebben gewoond, zag ik op de website van Community Joods Monument: communityjoodsmonument.nl.
Een interactieve website van het digitaal monument met de mogelijkheid zelf foto's, informatie en verhalen over personen en families toe te voegen.

De doelstelling van de website Community Joods Monument is het levend houden van de herinnering aan alle joden in Nederland die tijdens de Sjoa (vervolging en moord op de joden tijdens de 2e wereldoorlog) zijn vermoord of omgekomen, een vollediger en veelzijdiger beeld te schetsen van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, van de joodse gemeenschap in Nederland en van de Sjoa. Bovendien wil de website een platform bieden voor het uitwisselen van informatie en het leggen van contacten. U kunt zelf artikelen en foto's toevoegen, een oproep plaatsen, familierelaties aanbrengen en discussies voeren. Uiteraard kunt u ook zoeken. Dit kan op personen (opgenomen in Digitaal Monument en nog levende), plaatsnaam en/of straatnaam.
Bovengenoemde site is onderdeel van joodscultureelkwartier.nl.
Op deze overkoepelende site staat: 'We nemen je graag mee in een universeel verhaal. Een verhaal van traditie en vernieuwing, vervolging en vrijheid, mystiek en dagelijks leven'.

Voor kinderen is er jhmkindermuseum.nl/#/home.
Boven de figuurtjes staan geeft informatie over de onderwerpen, aanklikken linkt door met (onder andere) joodse muziek, koosjer en matzes.Een oproep voor kopij voor Gens Nostra over binnenschippers en onderzoek ervoor om de benodigde kennis te verkrijgen om het artikel te kunnen schrijven, leverde enige interessante websites op, zoals lvbhb.nl/LSD/top/common/ZoekInLiggers_01.php, de site van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB). Hierop kunt u zoeken in de Liggers Scheepsmetingsdienst LSD. In deze database van binnenvaartuigen staan in totaal meer dan 120.000 metingen. U vindt er vissersschepen, parlevinkers, werkbootjes en vrachtschepen. Schepen van allerlei soort, zeilend, gesleept of met een motor. U kunt onder andere zoeken op meetdistrict, jaar meting, naam schip, naam schipper, type schip enz. Ik zocht op de naam Kuen. Dit gaf twee treffers, waarbij ik erg veel gegevens kreeg.
Op de startsite (zwarte balk bovenin) Scheepstypen: informatie en foto van onder andere klippers, aken, tjalken, steilstevens, westlanders en motorschepen.
Onder Schepengalerij alfabetisch afbeeldingen van schepen, op de naam klikken geeft details, illustratie enMeer over dit schip.
Onder Weblinks (links op site) krijgt u nog meer websites: zusterorganisaties, museum, museumhaven, homepages schepen, scheepsrestauratoren enz. Aanklikken geeft een korte beschrijving van hetgeen op die sites te zien is, met 'doorlinking'.
Verder diverse weblogs, boeken(nieuws) en geschiedenis (diverse artikelen, onder andere over scheepsmetingen en het gebruik van de database). Onder FAQ staat mogelijk het antwoord op een vraag van u, evenals onder Forum.
De databank wordt nog aangevuld.Helaas heb ik geen Brabantse voorouders. Als ik die wel had gehad, had ik ongetwijfeld informatie van de site doodgewonedingen.nl kunnen halen. Genealogie, Geschiedenis, Heemkunde en Natuur staat in de kop, eronder groene buttons met een twintigtal onderwerpen. Verder een foto, over de site lopen druppels. Of zijn het tranen? Er komen ook andere items aan beurt (nostalgie, natuur, lezingen, boeren & boerderijen), maar de hoofdmoot bestaat uit begraafplaatsen, rouwuitingen en joodse begraafplaatsen in Brabant. Het huisje brengt u steeds weer home, oftewel terug op de startsite.Velen van u zullen wel eens op google.nl zoeken naar websites. Niet iedereen zal bekend zijn met de andere zoekmogelijkheden van deze machine. Naast Zoeken staat Afbeeldingen. Ik zocht even op mijn eigen naam. Op de eerste afbeeldingen sta ik inderdaad, maar niet altijd corresponderen de plaatjes met de naam. Die staat dan ergens (elders) op die pagina. Ook staan er plaatjes van foto's die ik op het net plaatste en van illustraties die ik bij artikelen zette. Maps is handig als u een route wilt uitstippelen of berekenen hoeveel kilometer u voor een bepaalde route moet rijden en om uw ouderlijk huis te vinden met behulp van het oranje symbooltje (zie Column 25).
Verder Play (applicaties voor tablets), YouTube (films, ook oude), Nieuws, Gmail, Drive (opslag documenten), Agenda en Meer.
Op Meer kom ik nog terug. Bij alle items verschijnt na aanklikken de zin: Bekijk een korte video voor meer informatie.In de Leeuwarder Courant (11 februari 2013, op te zoeken via kranten.kb.nl en dekrantvantoen.nl) stond een artikel over slimmer zoeken op google, geschreven door Ewoud Sanders. Hij verwijst hierin ook naar zijn eigen site (ewoudsanders.nl), waarop nog meer tips staan. De heer Sanders schrijft in de nieuwsbrieven van e-data (edata.nl , zie mijn Column 29) een Column, in februari kwam een nieuwe brief uit. Ook google zelf geeft uitgebreid uitleg over de diverse zoekmogelijkheden na het intikken van de woorden Inside search of na het zetten van google.com/insidesearch in de adresbalk.
Hun advies: houd het simpel. Begin met een naam of algemene term en verklein door woorden met het minteken ervoor.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 30 mrt 2013 13.10 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 04 apr 2013 11.23


Aantal malen gelezen: 1872


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden