Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 31

Column
Geplaatst op: 01 mrt 2013 door Mevr. A. Veldhuis
In mijn vorige Column schreef ik over het - na toestemming - overnemen van gegevens. Vlak erna kreeg ik, tijdens het zoeken op internet, de volgende Kopieerwaarschuwing op mijn scherm: 'Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd'. Er stond een uitgebreide tekst, die er op neerkomt dat men gegevens mag gebruiken, maar dat het wel wenselijk is contact op te nemen met de websitemaker en toestemming te vragen. Uiteraard verwijst u naar de site.
Ik schreef ook eens dat het voordeel van internet is dat je (stroomstoringen daargelaten) op elk moment overal kunt kijken. Dit blijkt niet altijd (meer) waar te zijn. Ik kreeg op een website de mededeling dat ze zondags gesloten waren.
Een ander bijzonder geval kreeg ik na het zoeken van een bepaalde zoekterm. De site was vervallen, maar hij opende rechtstreeks via de Waybackmachine.
Een paar maal was een maker waarschijnlijk gestopt met onze hobby, daar kreeg ik de zin (in het engels): Helaas, de opgevraagde pagina bestaat niet meer op de genealogieonline website! Mogelijk werkt hier toch opvragen via bovengenoemde Waybackmachine: archive.org. U moet dan wel het exacte adres van de site weten.

Heeft u al eens gekeken bij de Links (ngv.nl, via Links, 3e item groene balk bovenin) op onze eigen NGV-site? Als u dat nog niet deed, 'moet' u dat vooral eens doen. U krijgt dan 2333 (aantal zal nu ongetwijfeld hoger liggen) links naar sites die betrekking hebben op genealogie. Ze zijn te doorzoeken op categorie en land/provincie. Categorieën geeft keuze uit een 30-tal onderwerpen, zoals archieven, cursussen, erfgoed, bronnen, familieberichten, Joodse genealogie, heraldiek enz. Provincie spreekt voor zich, bij Landen heeft u ook weer de keus uit tientallen mogelijkheden. Het is mogelijk een link te zoeken over een bepaald onderwerp, in Recent aangemeld staan de laatste toevoegingen. De links zijn verzameld door onze leden, ook u kunt een website aanmelden bij Toevoegen nieuwe Link.
Een kleine selectie: Collectie's Tropenmuseum Amsterdam (foto's, voorwerpen), Anda Suriname (ontdek Suriname), Webexpo Gahetna (bijzondere archiefstukken Nationaal Archief), Volksverhalen Almanak (uit vele landen) en NiNsee (Nationaal Institiuut Nederlands Slavernijverleden En Erfenis – maakt een kleine doorstart).
Wilt u eens afdelingsbladen van (andere) NGV-afdelingen lezen, dan kan dat op de NGV-site via Afdelingen. Een paar online bladen zijn te zien, onder andere: Hollands Noorderkwartier (2005 t/m 2011), Apeldoorn en omstreken (2003 t/m 2012 nr. 2), Wij van Zeeland (2009, 2010 nr. 3), Amersfoort en omstreken (2007 en indexen), Kempen en Peelland (2012) en indexen van Twente en de Achterhoek. Ik vond ze via zoeken op google.

familysearch.org is een zoeksite waarin ik onlangs, na tevergeefs op andere pagina's te hebben gezocht, gegevens vond. Voor- en achternaam intikken, Search geven en een pagina opent waarin u meer zoekcriteria kunt ingeven. Zoals exacte naam, herkomst en indammen datum. Met wat geluk komen er gegevens tevoorschijn, meer is te vinden onder het pijltje rechts op de bladzijde.Ik vond nog een paar tips voor u:
>> Dat printers weer kunnen gaan werken door alle stekkers er uit te halen en na een tijdje weer in te pluggen (hij moet dan resetten), noemde ik al eens. Wist u dat dit ook bij een mobiele telefoon kan werken die helemaal niets meer doet? Mijn scherm was echt helemaal zwart, geen beweging in te krijgen. Accu er even uit, beetje schoonmaken en alles werkte weer. Deze oplossing kwam snel na mijn mailtje aan de fabrikant met de vraag of en hoe ik dit mankement kon oplossen.
>> Van alle documenten die ik op mijn computer zet/bijwerk, van alle toegevoegde foto's, pdf's en belangrijke mails maak ik direct een backup op mijn externe harde schijf en op een usb-stick. Volgens archiefinspecteurs is het niet veilig om digitale informatie voor langere tijd (maximaal 10 jaar) op te slaan op een usb-stick of op een DVD. Als u toch informatie wilt opslaan buiten uw computer dan kan dat het beste op een CD. Kies dan wel voor de betere en helaas duurdere versies met een gouden of platinum “reflectie-laag”. Deze laag laat op termijn niet los door corrosie.
>> Dat u uit een Worddocument een stuk tekst horizontaal kunt blokken (linker muisknop indrukken en over tekst gaan) om dit in een ander document te plakken (ctrl c / ctrl v) weet u ongetwijfeld. Dat u (tip Digitaalgids), door het tegelijk indrukken van de alt toets hetzelfde verticaal kunt doen (linker muisknop, verticaal bewegen) is minder bekend. Handig als u een kolom uit een document wilt halen.Voor een (te maken) illustratie (kaartje) bij een artikel zocht ik de locatie van een paar plaatsen in Rusland: Nicolajeff en Otchakoff (in de buurt van Odessa). In google Maps een deel van de naam intikken gaf diverse suggesties. De Russische benamingen bleken Nikolevka en Ochakov. Plaatsen kunnen ook van naam veranderd zijn, evenals huisnummers in straten. Een pdf van 1918 (!) bladzijden met verklaring van de oude naam, verwijzing en bron is te downloaden via stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/hulp_bij_onderzoek/herkomstonderzoek/herkomstonderzoek.pdf.
Zoek ze, lees ze en stuur links!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 01 mrt 2013 11.46 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 01 mrt 2013 11.50


Aantal malen gelezen: 1832


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden