Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 30

Column
Geplaatst op: 25 jan 2013 door Mevr. A. Veldhuis
Voor onderzoek naar een voorvader die praamschipper was moest ik me verdiepen in schippers en schepen. Een site waarop over dit onderwerp veel te vinden is, is groningerarchieven.nl onder Onderzoek. Via Hulp bij onderzoek en Schepen en schippers komt u bij een uitgebreide beschrijving waar u informatie kunt vinden, compleet met websites voor verder onderzoek. Dat zijn bijvoorbeeld de links naar het Noordelijk Scheepvaartmuseum, naar de monsterrollen en naar het Maritiem Museum Rotterdam. Op de site vindt u ook een beschrijving over Patentbelasting, de Scheepsmetingsdienst, Kranten en er wordt verwezen naar Beeldbanken en Notariële archieven. Aan de periode voor 1811 wordt eveneens aandacht besteed.
Ook over andere onderwerpen kunt u zich inlezen, zoals Panden, Boerderijen en Militairen. Voor de startende genealoog staat onder Stappenplan hoe u het beste te werk kunt gaan. Wat wilt u weten, waar zijn de (digitale) bronnen, hoe werkt u alles uit en waar is aanvullende info. Sommige onderdelen zullen specifiek Gronings zijn, maar in principe kunt u met deze informatie overal onderzoek doen. Hier kunt u ook de uitgebreide Onderzoeksgids (voor Groningen) downloaden.

Ook op cbg.nl staat onder Onderzoek nuttige informatie, zoals De beknopte onderzoeksgids en enige handleidingen. Onder Brochures staat verder nog Hoe begin ik mijn onderzoek?, informatie over Persoonskaarten (twee jaar na overlijden in te zien/aan te vragen), informatie over aanschaf van een computerprogramma en over Heraldiek. Op onze eigen NGV-site (ngv.nl) staan, onder In de schijnwerper, nuttige tips voor onderzoekers. Bij Beginner wordt verteld hoe u kunt starten en er is een Gen(ealogisch) woordenboek voor termen die u tegenkomt. Het onderdeel Bronnen geeft een zoekscherm waarin u in databases van de NGV kunt zoeken en Familiewapens geeft een lijst van gebruikers met een wapen.

Een site om uren op rond te dwalen is er één van het CBG. Na het intikken van cbg-bronnen.blogspot.nl in de adresbalk krijgt u een (ik citeer) gemodereerd dossier over bronnen ten behoeve van genealogisch onderzoek, aangereikt en gesignaleerd door het Centraal Bureau voor Genealogie (einde citaat). Andere blogspots op deze site zijn Adel en Patriaat, Heraldiek dossier, Methodiek dossier en Migranten dossier. In de linkerkolom staan de laatst gesignaleerde websites per maand. Daaronder staat een lange rij links, verdeeld naar eeuw en naar (alfabetisch) onderwerp.
Zo maar een greep uit de vele onderwerpen die ter sprake komen: dienstweigeraars, faillissementen, gezinskaarten, gildearchieven, Napoleon, schippers, veteranen en zoekmachine.Deze Column geeft naast links van websites ook trucs en weetjes voor genealogie, zoals in de kop staat. Ik verzamelde een paar.
* Een woord zoeken op een pagina met veel tekst (dus ook op een website) kan, dat moge bekend zijn, door uw zoekterm te tikken in het zoekscherm dat opent na het indrukken van ctrl f.
* Wilt u een deel van zo’n pagina afdrukken, dan is de tip van collega Pathuis mogelijk nuttig voor u. U blokt op een site het deel waarvan u een print wenst (ctrl a) en drukt het af door na het indrukken van de rechter muisknop Afdrukken (of Doel afdrukken) en Selectie te kiezen.
* U kunt natuurlijk ook een deel van het scherm wegschrijven met het handige knipprogramma dat in Windows 7 en zijn voorganger te vinden is onder Bureau accessoires. (Zie Column nummer 19).
* Onder dit item is ook het vertrouwde gele notitieblokje te vinden, de bekende geeltjes. Maar dan digitaal. U kunt deze Plaknotities via de rechtermuisknop op de taakbalk of uw bureaublad vast zetten.
* Mijn nieuwe werkcomputer pakte bepaalde bestanden niet. Het was wat link, maar door het veranderen van de extensie werkten ze bij mij weer. Zo veranderde ik pietje.xlr in pietje.xls door Naam wijzigen te kiezen via de rechter muisknop. Maak voor de zekerheid eerst even een kopie, je weet maar nooit. Maar u had natuurlijk van al uw bestanden al een kopie op een usb-stick, op een externe harde schijf of in een Cloud?Heeft u nog tijd (over) en bent u in voor een uitdaging, dan is misschien het Cold Case Team wel iets voor u. Tresoar, het voormalig rijksarchief in Fryslân (Friesland), is gestart met het op de site plaatsen van oude onopgehelderde zaken uit het archief. Ze hopen zo, met behulp van het publiek, deze zaken te kunnen sluiten. Kijk voor meer informatie op facebook.com/ColdCaseTresoar. Als u mee wilt doen/denken, dan dient u zich wel eerst even te registeren. Gratis en vrijblijvend. Op deze site zijn, zonder registratie, ook foto's en tweets over dit onderwerp te zien.
Onderzoek ze, plak ze en lees ze!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 25 jan 2013 13.28 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 26 jan 2013 12.03


Aantal malen gelezen: 1458


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden