Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 29

Column
Geplaatst op: 31 dec 2012 door Mevr. A. Veldhuis


We hopen dat jullie in de toekomst veel gegevens en vondsten uit het verleden vinden en dat deze rubriek daartoe mag bijdragen.
Evenals de (gratis) Nieuwsbrief van de NGV en de digitale artikelen in Gens Data en Gens Nostra dat - naar wij wensen - gaan doen. Zoals bijvoorbeeld het stuk Digitaal kaarten in Gens Nostra juni 2012 blz. 340-343. Kaarten kunnen u vertellen hoe het gebied van uw voorouders er uit zag, geven info over ligging, grondsoort, buurlanden en plaatsen in de omgeving. In december 2012 (pag. 638-650) staat Digit@@l naar Suriname, De overtocht, de DTB, plantages, slaven, kaarten en volkstellingen. Er is meer over het land, overtochten, plantagehouders, slaven, boeroes, vrijlating slaven e.d. in Suriname te vinden dan u mogelijk denkt. Op websites, kaarten, in (Surinaamse) almanakken en in kranten. Onlangs voegde de Koninklijke Bibliotheek (kranten.kb.nl, nu acht miljoen pagina’s gedigitaliseerd) weer enige Surinaamse kranten toe. Het is – behalve op woorden – ook mogelijk te zoeken op een complete naam door deze tussen “ tekens te zetten, dus bijvoorbeeld “Jan Anthony Keun” en “Philip Carel Somers”.

Onlangs kreeg ik de tip van een pracht van een nieuwsbrief over data en onderzoek in de alfa- en gammawetenschappen: edata.nl. Vier maal per jaar geven ze een acht pagina’s tellende nieuwsbrief uit met recent verschenen bronnen, artikelen en achtergrondinformatie en een Column. Te lezen via Download hier de volledige versie (pdf) of hieronder per pagina. In de laatste brief stond onder andere het artikel Terugreizen in de tijd met Fryske Akademy over het Historisch Informatie Systeem, een kaart waaraan de persoonsgegevens van grondeigenaren en
-gebruikers gekoppeld zijn. Historische informatie in een modern jasje. Uitgangspunt is de kadasterkaart 1812-1832. Het systeem is al beschikbaar voor Fryslân (vroeger Friesland geheten), Groningen, Drenthe, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland, Limburg en Amsterdam en het lijkt zich te lenen voor een verdere uitbouw op nationaal niveau. Gewenste locatie aanklikken en via Naar de kaarten > en Zoeken komt u bij de gegevens.
Verder in dit nummer een Column van Ewout Sanders over zoeken op internet en info over digitale projecten. In eerdere exemplaren kwamen onder ander de Gekaapte Brieven, Militieregisters, Hollandse graven en hun oorkonden en Google aan de orde.Met name voor startende genealogen is de website onsdna.nl (waarbij DNA staat voor De Nederlandse Archieven) interessant. De site vertelt, onder Archieven, hoe een archief werkt, hoe je moet zoeken, waar de archieven zijn (kaart met locaties en adresgegevens) en dat iedereen archief in huis heeft. Dat kunnen familiefoto’s zijn, brieven, bidprentjes, rouwkaarten, geboortekaartjes, dagboeken, paspoorten, rijbewijzen, trouwboekjes enz. De site geeft tips voor het goed en veilig bewaren van dit soort documenten. Ook elders worden uw gegevens bewaard, zoals koopaktes van een huis (notaris, kadaster), geboorteakte (gemeente), personele gegevens bij de werkgever en een vereniging (via Hoe ga ik zoeken). Onder Verhalen staan Mijn herinnering, Mijn familie, Mijn huis (over bouwtekeningen) en Mijn woonplaats (over foto’s, plattegronden en kaarten): Diverse mensen zijn aan het woord over deze onderwerpen, onder elk item staat een filmpje.
Onder DNA Plein vindt u onder andere (archief)nieuws en Archieven in de media. Dit gaat over tv-programma’s waarin stamboomonderzoek en verleden een hoofdrol spelen, zoals Andere tijden, Verborgen Verleden en Brieven boven water. Onder Home staan de laatste archiefnieuwtjes en FAQ geeft antwoord op vaak gestelde vragen.
DNA zegt: ”Jouw verhaal is jouw geschiedenis. DNA helpt jou het verhaal te ontdekken”.Stamboomgids.nl is, zoals ze zelf zeggen ‘De meest uitgebreide Internet gids op het gebied van genealogie en archief’.
Een site voor genealogen en door genealogen, een ideaal hulpmiddel voor stamboomonderzoek. 16.738 (waar halen we de tijd vandaan?) websites met beschrijving en schermafdruk. De collectie is door te bladeren of te downloaden in PDF of EPUB formaat. In de kolom bovenin staan o.a. Aanraders (met aantal bezoekers en hoe vaak erop gestemd is) en Mijn favorieten (aanmelden van uw leukste site). Aanmelden voor de gratis nieuwsbrief kan via Hou me op de hoogte. In de linkerkolom staat een verdeling per onderwerp: Archieven, Boeken, Bronnen, Familienamen, Internationaal, Internet specifiek, Organisaties, Software en Specialisaties, elk weer verdeeld in subcategorieën.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 31 dec 2012 18.02 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 31 dec 2012 18.10


Aantal malen gelezen: 1391


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden