Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 28

Column
Geplaatst op: 30 nov 2012 door Mevr. A. Veldhuis
Mogelijk heeft u nog geen tijd om deze Column te lezen, omdat u - zolang het nog kan - wilt zoeken in GenLias.
Of misschien bent u verdiept in het zoeken in de gekaapte brieven (ook wel sailing letters genoemd) op gekaaptebrieven.nl. Ik vond een tiental over mijn familie. Hieronder een brief van de heer J.A. Keun waarin hij protesteert over het feit dat zijn promotie werd teruggedraaid, de heer Poppelman kaapt de betrekking voor zijn neus weg. Een kaperbrief in meerdere opzichten.
Duizenden epistels - door de Engelsen uit Nederlandse gekaapte schepen meegenomen - lagen eeuwenlang vergeten in een archiefkelder. Vorig jaar is men begonnen deze duizenden exemplaren uit de 17e en 18e eeuw te digitaliseren, zodat u ze kunt u doorzoeken op trefwoorden, waarbij u aan kunt geven wat voor soort schrijfsel u wilt (brief, testament, slavenlijst enz.) en waarin u de zoekperiode kunt aangeven. Er wordt nog steeds aangevuld en uiteraard zijn correcties welkom.

Van sommige brieven is het misschien maar goed dat ze niet aankwamen, want wat denkt u van de volgende inhoud van een (fragment van een) in 1795 geschreven brief (nummer 6168): ‘de meisjes komen niet naar Hollandt. Agie staat onder de Gebooden met de jonge Wilker en Jette gaat bij de suster inwoonen, en ik Godt dank raak alle beyde quijt’. De schrijver is (nog) onbekend, maar moet waarschijnlijk worden gezocht binnen of annex de familie Keun. En zou de door de heer Dolre per brief beëindigde vriendschap met de heer J.W. Spaan toch hebben voortgeduurd nu diens schrijven nooit is aangekomen? Dolre wenst niet door Spaan ‘gekougeneert’ te worden, wil het geld terug en de rekening tussen beide moet worden gesloten. De datum van het schrijven is niet genoteerd, het nummer is 7905.
Mogelijk heeft Dolre een tweede brief geschreven, misschien heeft Spaan de vijandschap gevoeld. Brief nummer 7916 zegt: ‘Uedele vrind mag ik dan niet meer zijn, udele vijandt te zijn zal niemant dwingen’ en is getekend W.J. Spaan.
Terwijl archivarissen blijven discussiëren of de brieven wel echte archiefstukken zijn, omdat ze niet zijn ontvangen, vormen de brieven een geweldige bron voor genealogen en historici.‘Om genealogische archieven op een aantrekkelijke wijze doorzoekbaar te maken, moet je collecties volledig beschrijven’, aldus Picturae, één van de firma’s die zich daarmee bezighoudt. ‘Het draait om creatief verbindingen maken, techniek, bezieling, betekenis en maatschappelijke relevantie’. Daarvoor heeft Picturae VeleHanden ontwikkeld (velehanden.nl een platform voor crowdsourcing waarvan de grondgedachte gebaseerd is op Wikipedia. Gemotiveerde vrijwilligers voeren via de site van VeleHanden meta-data in bij bestaande collecties.
Elk item wordt door twee personen beschreven en wordt vervolgens gecontroleerd op eventuele verschillen, fouten of slordigheden. Cruciaal is dat iedereen mee kan doen zonder dat er concessies aan de kwaliteit van de beschrijvingen worden gedaan.
VeleHanden werkt op dit moment samen met zestien archieven in Nederland, ze maken gebruik van meer dan 1500 vrijwilligers, die iedere dag tussen de 1000 en 3000 items beschrijven. Op het community-forum van VeleHanden is het mogelijk te discussiëren over de werking van het project en de juiste wijze van invoeren. Via statistieken is te volgen wie wat heeft gescand en hoeveel. De site werd in 2011 uitgeroepen tot de beste historische website.

De militieregisters van 1814-1941 vormen een bron die op deze manier digitaal beschikbaar wordt gemaakt. Online is een index op naam, geboortedatum en geboorteplaats van de dienstplichtige. Meer informatie, bijvoorbeeld over iemands uiterlijk, beroep, medische conditie en dienstplicht, kunt u krijgen tegen betaling. Behalve als u medewerker aan Vele Handen bent. Zie militieregisters.nl.myheritage.nl/research, is een SuperSearch machine die miljarden documenten doorzoekt. Het leuke hiervan vind ik dat er ook recentere gegevens over personen in staan, een deel ervan zelfs met foto. Aanklikken van de naam geeft meer gegevens, maar dan moet er (vaak) worden betaald. De creatieve zoeker zet - bij een gevonden foto - het percentage van het beeldscherm (rechtsonder het computerscherm) op (bijvoorbeeld) 150% en knipt de foto met behulp van het knipprogramma (dit zit onder Bureau-accessoires). Wel even noteren wie de foto leverde en dit bij uw gegevens noteren en uiteraard voor eigen gebruik houden. Bij sommige vermeldingen staat het woordje gratis in een groen vlakje. Dit zijn onder andere Federale Volkstelling van 1940 in de Verenigde Staten, idem van 1930, Overlijdensregister van de sociale zekerheid en Find a grave. Bij andere hits staat de naam van de maker/beheerder van de site. Onlangs heeft MyHeritage een nieuwe dienst (met betaalvariant) gelanceerd waarmee automatisch stamboomonderzoek gedaan wordt. Als u een familiesite heeft met een stamboom erop, dan zoekt hun nieuwe technologie, Record Matching genaamd, alle personen op in hun genealogische bronnen. Nu zijn dit nog voornamelijk Amerikaanse en Engelse gegevens. Hoe meer Nederlandse genealogische bronnen toegevoegd worden hoe relevanter voor Nederlandse gebruikers. U kunt digitale bronnen laten opnemen in de zoekmachine (myheritage.nl).U heeft nog de Duitse links tegoed die ik in mijn vorige Column beloofde.
Dat zijn voor onderzoek naar het gebied ten oosten van Winterswijk het Westdeutsche Gesellschaft für Familenkunde e.V. met de site wgff.net).
De Verien für Computergenealogie (compgen.de) noemde ik al eens: Adressbücher, Familienanzeigen, Grabsteien, Totenzettel en Verlusstlisten en nog veel meer. Alles te doorzoeken via de Metasuche.
De Werkgroep Genealogisch Onderzoek Duitsland (wgod.nl) heeft als doel onderzoek in Duitsland te vergemakkelijken door onder andere lezingen en het uitgeven van het tijdschrift Gens Germana. Een index op familienamen die in dit blad voorkomen staat op de site.
Zoek ze, knip ze en vind ze!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 30 nov 2012 18.12 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 06 dec 2012 11.24


Aantal malen gelezen: 3104


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden