Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 27

Column
Geplaatst op: 31 okt 2012 door Mevr. A. Veldhuis
Op 26 september jl. was ik op Famillement, de gratis dag tijdens het 30e internationale Congres voor Genealogische en Heraldische Wetenschappen, dat van 24 – 28 september 2012 in Maastricht werd gehouden. De titel van het congres was Grenzen in genealogie en heraldiek, een thema geďnspireerd op de moderne tijd waarin grenzen op velerlei gebied wegvallen.
Vooral op het gebied van internet is dat van toepassing.
Enkele tientallen standhouders gaven acte de presence en ik verzamelde weer enige websites voor u.
Veel hiervan noemde ik al eens. De bekendste is uiteraard de website van onze eigen NGV, waarvan ook de afdeling Familie organisaties, Kempen en Peelland en de Computer Genealogen bij dit congres present waren. Allen te bereiken via ngv.nl. Ook diverse Vlaamse en Duitse verenigingen waren aanwezig. Aan deze beide laatste ga ik in een volgende Column aandacht besteden.


Intussen zullen de meesten van u al op wiewaswie.nl hebben gezocht en hierop diverse nog niet echt werkende items zijn tegengekomen. Bij hun stand vertelde men me dat ze van alle klachten op de hoogte zijn en dat er hard aan wordt gewerkt om deze problemen op te lossen. Ze hebben er alle vertrouwen in. Intussen is bekend geworden dat GenLias tot 1 januari 2013 in de lucht blijft.

Op de folder die ik van NTR (de publieke omroep voor informatie, educatie en cultuur) kreeg staat ‘speciaal voor iedereen’. Op hun website (ntr.nl) vindt u onder Over NTR (in rode blok onderaan) Bekijk hier een korte film over de NTR (2 min. en 11 sec.). Ze zijn de makers van onder andere Verborgen verleden (bekende Nederlanders op zoek naar hun voorouders) en Steden en hun verleden.

Picturae (picturae.com) is de instantie die collecties binnen de erfgoedsector (archieven, musea, bibliotheken, enz.) op een professionele manier helpt ontsluiten. Onder de blauwe streep kunt u de taal instellen.
Het filmpje Picturae in 45 seconden laat zien wat er allemaal voor komt kijken voordat sites zoals allefriezen.nl (aktes van Friesland - 24 van de 31 gemeenten te doorzoeken, rest volgt - met bijbehorende gratis scans), het Krantenarchief van het Regionaal Archief Leiden en De atlassen van Blaeu door ons kunnen worden doorzocht. Met Vele Handen kunnen vrijwilligers worden ingezet voor projecten zoals de Militieregisters. Zie ook Column 12.De Nederlandse Familienamenbank (NFB, meertens.knaw.nl/nfb) geeft informatie over de ca. 320.000 familienamen die in Nederland voorkomen of voorkwamen. Ze is gebaseerd op de volkstelling van 1947 en het namenbestand van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) in september 2007. Op een kaart kunt u zien hoe de verspreiding in 1947 en in 2007 (met ten minste 5 naamdragers) was. Bij 115.000 namen staat aanvullende informatie: naamsverklaring, oude naamsvermeldingen, naamkundige en genealogische literatuurverwijzingen enz. De namen zijn gekoppeld aan de catalogus van het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag (CBG, cbg.nl) waar men mogelijk meer informatie kan vinden. NFB concentreert zich op naamsbetekenis, -variatie en ontstaansgeschiedenis, het CBG omvat de familiegeschiedenis. Per 1 januari 2012 is de NFB overgedragen aan het CBG.

Het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde (KNGGW, knggw.nl) bestaat sinds 1883. De belangrijkste activiteit is het uitgeven van hun tijdschrift De Nederlandsche Leeuw. De jaargangen 1883- 1983 zijn verschenen op CD-rom, een DVD bevat de jaargangen 1883-2008. U kunt zoeken in het naamregister op hun site via Collecties en Zoeken in publicaties.Ook HCC was op deze dag aanwezig met zijn Interessegroep Genealogie HCC. Deze vereniging stelt zich tot doel het leggen van contacten tussen genealogen die bij hun onderzoek en het vastleggen ervan gebruik maken van de computer. Hun site: genealogie.hcc.nl.
De stichting Ellen de Bruijn-ter Denge Memorial Fund is een stichting ter bevordering van genealogisch onderzoek met betrekking tot Nederlandsch-Indië. Op hun folder stond geen website, wel: Zie ook de homepage Het Indisch Plein. indischplatform.nl.
Family Historie Support (Kirche Jesu Christi): Discover Your Family Historie via familysearch.org/.
Het Nationaal Archief heeft een rijke collectie materiaal: ruim 10 kilometer documenten, 14 miljoen foto’s en bijna 300.000 historische kaarten. Met gahetna.nl (zie ook Column nummer 26) krijgt u toegang tot dit archief. De mooiste stukken worden uitgelicht en gepresenteerd.
De Koninklijke Bibliotheek is een informatiebron voor genealogen met haar grote collectie kranten, boeken, tijdschriften, brieven, kaarten, biografische naslagwerken, vriendenboeken en pamfletten. Een groot deel is online beschikbaar op kb.nl. De miljoenen historische krantenpagina’s zijn te doorzoeken via kranten.kb.nl.

Verder waren op het Famillement nog aanwezig Het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG, lgog.nl, sinds 1863 bezig met het bevorderen van het onderzoek naar de geschiedenis van Limburg en het uitdragen van de kennis over die geschiedenis), het Overkwartier van Gelre (Duits-Nederlandse vereniging voor onderzoek binnen de grenzen van het oude Overkwartier), Populatiegenealogie en geneagrammen, GeneaNet SA (hun missie: alle bestaande genealogische gegevens gratis voor ieder toegankelijk te maken), de Vrijwilligers GenLias / WieWasWie Limburg, Familiearchief Nčve-Sprenger en enige uitgevers.
In het gebouw La Bonbonničre[i/] stonden boekhandels en instanties die verband hadden met heraldiek en uiteraard een stand van de NGV afdeling Heraldiek (heraldiek-ngv.nl).
Mocht ik een standhouder zijn vergeten te noemen, op stamboomforum.nl/famillement.php, de site van Bob Coret, staat een deelnemerslijst. Bob had trouwens zelf ook een stand.

Tenslotte vroeg Marie Cappart me haar site histoires-de-familles.org te noemen. Ze is historicus en stamboomonderzoeker en heeft een drietalige website met informatie over België, Engeland en de USA. Bij deze. Uiteraard wensen wij u weer veel zoekplezier met deze sites.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 31 okt 2012 18.49 Laatste aanpassing door: Dhr. J.W.G. Netelbeek op: 26 feb 2013 11.52


Aantal malen gelezen: 1618


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden