Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 25

Column
Geplaatst op: 31 aug 2012 door Mevr. A. Veldhuis
‘Internet is als een stad’ schreef enige tijd geleden de Leeuwarder Courant, die het weer overgenomen had van een ander blad (ja, ik weet het: bronvermelding). Het heeft zijn verzamelpleinen, je moet soms erg zoeken om de weg te vinden en er zijn gevaarlijke plekken die je beter kunt vermijden. Voor genoemde stad kun je een plattegrond nemen (zie hieronder). Voor genealogie op internet zal ik proberen u weer wat (verder) wegwijs te maken en (mogelijk voor u) interessante sites te noemen.

Stadswandelingen (503x)(linkerkolom, bovenaan) zijn onder andere te vinden op ckplus.nl, de cultuur en kunst zoeker van Nederland, een tip die ik vond in het IZA magazine (blad van de ziekteverzekering) nummer 2 van dit jaar. Hoewel sommige sites lang niet zijn bijgewerkt, zal dat voor de wandeling weinig verschil maken. Aanklikken geeft alfabetisch genoemd een aantal wandelingen, per provincie. De plaats geeft meer info door middel van lees meer of klik hier. Bij diverse beschrijvingen staat een plattegrond. Op de homepage, onder de provincies, staan de mogelijkheden indien u een georganiseerde stadsrondleiding wenst. Misschien voert de tocht u langs een woning die uw voorouders bewoonden. Mogelijk is het zelfs een (rijks)monument; een pand van minstens 50 jaar oud met cultuurhistorische waarde en vindt u dat pand via de link Monumenten Overzicht onder het kopje CKplus tips op de startsite. Naast beschrijving van de gebouwen hier ook de verklaring en beschrijving van boerderijtypen, vestingen, molens, een glossarium enz. En wilt u nog meer monumenten zien? Op wikipedia staan de rijksmonumenten (er zijn ook in Drenthe en Noord-Holland enige gemeentelijke en provinciale monumenten – info bij die instanties) per provincie. Vaak zijn ze voorzien van een blauw-wit schildje of een variatie hierop.Verdere informatie over monumenten en schildjes is te vinden op nl.wikipedia.org/wiki/Rijksmonumenten, bijvoorbeeld onder Plaatsen met de meeste monumenten. Op de website monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/ staan ook gebouwen/huizen die niet onder deze categorie vallen, maar wel beeldbepalend zijn. Hier kunt u zoeken op provincie (Fryslân geeft 4373 beschermde panden), straat en plaatsnaam. Het onderstreepte, vetgedrukte nummer geeft meer gegevens. Tenslotte zou u op cultureelerfgoed.nl en beeldbank.cultureelerfgoed.nl nog meer info, evenals foto’s met detailopnamen kunnen vinden.
Robyn Steensma had geluk, die vond op bovengenoemde sites afbeeldingen en gegevens over een voorouderlijk huis, zie illustratie hieronder.Heeft u geen tijd/zin om in levende lijve een voorouderlijk huis te bezoeken, dan kunt u proberen via maps.google.nl een opname te maken. Straat, huisnummer en plaats in zoekscherm tikken en met wat geluk kunt u een aardige schermafdruk maken. Wel komt dan mogelijk een tekentje in het gewenste huis, maar dat is (een trucje van Andries Stienstra) te ondervangen door het huisnummer ernaast op te geven. Denk er wel om dat mogelijk nummers door de gemeente zijn veranderd. De nummering begon (meestal) oplopend vanaf de kerk. Kijk ook even rechts boven in de afbeelding (tip van Robyn), met wat geluk staat daar Foto(‘s). Aanklikken geeft mooiere afbeeldingen van het pand, soms met aangrenzende exemplaren. En hier had een illustratie van een voorouderlijke woning moeten staan, maar ik had pech. Geen van mijn familiehuizen vond ik op bovengenoemde sites en Google Maps leverde ook niets op. Bij één pand stond een auto voor de deur, voor een ander vuilniscontainers, een derde huis was (te) drastisch verbouwd. Ergo: stel niet uit!

Als ik in een archiefinstelling foto’s maak van aktes, dan fotografeer ik altijd een papiertje mee waarop ik het toegangsnummer schrijf, het inventarisnummer, datum akte en naam van de hoofdpersoon. Reuze handig, ook al zeg ik het zelf. Daarna zet ik de afbeeldingen thuis op in de computer, selecteer ze allemaal en ga met de rechter muisknop ingedrukt naar de bovenste foto. Deze voorzie ik van een (logische) naam. Alle foto’s krijgen nu dezelfde naam met de toevoeging (1) (2) enz. en gaan in een mapje met dezelfde naam. Ton Bosch gaf de volgende tip om zo’n groep (permanent) bij elkaar te houden. Selecteer de afbeeldingen in de gewenste map, ga naar de bovenste foto en geef met de rechter muisknop het commando Printen (of Afdrukken). Bij Printer selecteert u pdf, waarna een naam wordt gevraagd. Na Enter geven staan ze netjes in één document. Wel eerst alles leesbaar zetten. Omdat ik thuis niet pdf kan wegschrijven (wil mijn printer niet), schrijf ik het daar weg als Microsoft XPS Document Writer. Dit geeft hetzelfde resultaat, netjes in één document.Pdf staat trouwens voor Portable Document Format. Een formaat dat door Adobe wordt gebruikt voor het uitwisselen van vastgestelde tekstdocumenten.
Wilt u weten waar deze extensies, de drie letters achter de punt die aangeven om wat voor soort bestand het gaat, voor staan dan kunt u dat (bijvoorbeeld) zien op nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_bestandsextensies of op megadownloads.nl/extensies.html.

Wandel ze, fotografeer ze, sla ze op en veel plezier met surfen.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 31 aug 2012 10.31 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 31 aug 2012 10.36


Aantal malen gelezen: 3385


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden