Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 24

Column
Geplaatst op: 31 jul 2012 door Mevr. A. Veldhuis
We sluiten het tweede jaar van de Webdigit@@ls af. Alle Columns kunt u nu nog (weer) inzien – ze waren een tijdje verdwenen - maar wilt u niet afhankelijk zijn van webproviders of beheerders: downloaden!
Dat is ook het geval bij digitale documenten die op internet beschikbaar komen en die u vaker denkt te kunnen gebruiken. Blijf uiteraard wel altijd de bron vermelden.
Op de site geneaknowhow.net zie ik bij diverse bestanden tegenwoordig staan tijdelijk niet beschikbaar of niet meer beschikbaar. Voor die bestanden is het dus te laat.

‘Drenthe is veel meer dan je nu ziet’ en ‘Waar je ook bent in Drenthe; een verhaal is met deze app altijd dichtbij’ is de beschrijving op de site waarop u de in juli verschenen gratis applicatie voor tablets en iPhones kunt downloaden.
Papieren documenten, oorkonden, historische kaarten, kranten, foto's en films, ze vormen het geheugen van Drenthe. De routes op de app vertellen het verhaal achter de (afbeeldingen van) authentieke archiefstukken. Loop mee door het roerige Assen van de jaren zestig. Of wandel over het Balloërveld; een verrassende verhalenroute uit 1854. Navigeren met de tijdbalk door historische kaarten van 1640, 1800, 1850, 1900 en 1940. Meer info en download op annodrenthe.nu.

Ook voor tablets en telefoons is de nieuwe genealogiegazet. Een gratis online magazine van Bob Coret over stamboomonderzoek, familiegeschiedenis en archieven. De genealogiegazet verzamelt uit diverse internetbronnen berichten en afbeeldingen die stamboomonderzoekers aanspreken. Zo kunt u geselecteerde artikels van blogs en nieuws van archieven lezen, krijgt u informatie over de nieuwste genealogisch relevante websites en kunt u genealogische zoekplaatjes, video's en evenementen bekijken. Info en downloaden op genealogiegazet.nl. Helaas niet beschikbaar op een ‘gewone’ computer.

Robyn bracht me op het idee om beeldbanken van gemeentes en nostalgische sites van dorpen en steden onder uw aandacht te brengen.
Een bijzonder mooie website vind ik nostalgisch.koudum.nl (Fryslân) met een goede zoekmogelijkheid binnen de site en veel verhalen, tekeningen, oude ansichten, kaarten, foto’s en nieuwtjes. In de linkerkolom staat een verdeling van de diverse categorieën. De Friese gemeente Littenseradiel heeft ook een website waarop de rijke historie (voornamelijk) in foto’s en ansichten wordt getoond. De beeldbank wordt nog aangevuld, regelmatig bezoeken is dus aan te bevelen. De site is te vinden op byldpunt.nl en via de website van de gemeente. U vindt ruim 2700 afbeeldingen uit de periode van 1880 tot nu.
Op beeldbankhs.nl komt een steeds groeiend aantal afbeeldingen van Hoogezand Sappemeer (provincie Groningen) te staan. De site heeft een uitgebreide zoekfunctie.
Zoeken op google.nl leverde nog veel meer op, onder andere (een willekeurige greep): nostalgischede.nl (Ede), nostalgischnaaldwijk.weblog.nl, toenenthans.nl (West-Friesland), nostalgiekrant.nl (Amsterdam) en vgv2003.nl/nostalgie.htm. Zoekt u op de woorden nostalgisch of beeldbank, eventueel met een plaatsnaam, dan krijgt u ongetwijfeld een stroom aan websites. Misschien zit er een foto van een voorouder bij. Zelf hoop ik nog steeds een school- of jeugdfoto van mijn oma Antonia Kuiper (1880-1944) uit Hoogezand te vinden.Begin juli kreeg ik van GenLias Monitor een mail met de volgende inhoud:
‘Na een intensieve periode van ontwikkelen, bouwen en testen is het zover: de bčtaversie van WieWasWie.nl is online! Vanaf nu kun je op één plek zoeken in collecties van archiefinstellingen uit het hele land, eenvoudig een stamboom bouwen en informatie over je onderzoek delen.
Ondertussen wordt er achter de schermen gewoon verder gewerkt aan WieWasWie.nl. Dat is nodig, want niet alles werkt nog precies hoe het zou moeten. De bekende 'bugs' of fouten hebben we op de site gepubliceerd, zodat je kunt zien of een fout al bij ons in behandeling is. Daarnaast zal de collectie in de komende tijd verder worden uitgebreid. Op dit moment kun je zoeken in 18,6 miljoen documenten en 17 miljoen scans van originele documenten!’ Einde citaat uit de (langere) mail.
De werking is heel eenvoudig. Na het adres wiewaswie.nl ingetikt te hebben opent een site met drie gekleurde blokken (zie afbeelding hieronder). Personen zoeken, Stamboom bouwen en Resultaten delen. Hieronder nieuwtjes, aanmelding voor de nieuwsbrief en Twitter. Even een zoekvoorbeeld: De naam Lijphart intikken in het Personen zoeken scherm en Zoek geven levert 148 documenten op. De naam staat niet in de Persoonpagina’s, Stambomen en In de site. Aan de linkerkant staat de periode en mogelijkheid het Collectiegebied te verfijnen. Hier ook het aantal documenten per provincie, uitsplitsing naar type akte en rol. Via Uitgebreid zoeken kunt u nog meer verfijnen en zoekperiode aangeven. Het is mogelijk met wildcards te werken. Een sterretje staat voor één letter, een vraagteken voor meerdere.
Demo’s (filmpjes) over zoeken, bouwen en delen met gegevens over abonnement en eventuele betaling, vindt u via de balk bovenin. De gesproken tekst wordt ook in de filmpjes getoond. Niet alle archieven doen mee, de meeste archieven houden naast WieWasWie hun eigen sites in de lucht. Zo heeft bijvoorbeeld Groningen alleen de Burgerlijke stand ingevoerd, de DTB gegevens staan op allegroningers.nl. Ook Fryslân (Friesland) heeft op tresoar.nl zijn dopen staan. Hoewel voor het gebruiken van de gescande akten BS via WieWasWie waarschijnlijk betaald moet worden, blijven dezelfde gedigitalisserde akten bij (bijvoorbeeld) allefriezen.nl en allegroningers.nl gewoon gratis beschikbaar. Onder Over ons (boven de drie blokken) staat in WieWasWie (Wie doet er mee?) een deelnemersoverzicht.U kunt weer even vooruit! Lees ze, wandel terug in de tijd, surf ze en sla ze op!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 31 jul 2012 17.41 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 02 aug 2012 18.41


Aantal malen gelezen: 1510


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden