Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 23

Column
Geplaatst op: 03 jul 2012 door Mevr. A. Veldhuis
Onlangs hadden we op mijn werk een voorlichtingsbijeenkomst over sociale media. Twitter, LinkedIn, Flickr, Forums en wat al dies meer zij. Hoe ze te gebruiken en er het meeste profijt uit te halen. Ook in de genealogische wereld zijn deze ‘gereedschappen’ doorgedrongen.
De NGV heeft, evenals veel archiefbeherende instellingen, zijn eigen Twitter. Hier wordt in korte berichten (144 tekens) nieuws doorgegeven. Dit kan de (tijdelijke) sluiting van een Archief zijn, het verschijnen van nieuwe toegangen of nieuws over gedigitaliseerde bestanden. Sinds mijn favoriete Archiefforum (van Eric Hennekam) is gestopt, kijk ik - om bij te blijven - af en toe op de websites stamboomforum.nl, stamboomvragenforum.nl en forumtresoar.nl. Op deze sites las ik dat Tresoar (het voormalig rijksarchief van Fryslân), na een oproep welke genealogische bronnen men graag gedigitaliseerd zou willen hebben, na loting de telling van 1744 (omschrijvinge van familien, ook bekend als de Volkstelling 1744) als winnaar uit de bus kwam. Verder las ik dat er bij Tresoar ruim honderd brieven van Friese emigranten (periode 1898 tot en met 1940) zijn vertaald. Ze staan op www2.tresoar.nl/digicollectie.Een andere site om nieuwtjes te lezen is onze eigen NGV-site. Het onderdeel Volg de NGV op Twitter leerde me dat de Vreemdelingenregisters van Amsterdam op hun site op naam te doorzoeken zijn. U kunt zoeken op ruim 96.000 buitenlanders die tussen 1849 en 1922 bij de Amsterdamse politie om een verblijfspas vroegen. Verder bleek dat diverse archiefinstanties scans en gegevens toevoegden en dat Overijssel nu ook de kadastrale atlas van 1832 online heeft staan op hisgis.nl. Circa 1500 kaarten en 250.000 percelen grondeigendom zijn te doorzoeken. U kunt zoeken of uw voorouders grond hadden en waar dit lag met de resultaten in tabel en/of op een kaart. Diverse andere provincies (Fryslân, Groningen, Drenthe, Utrecht en Limburg) en de stad Amsterdam zijn al in dit Historisch Geografisch Informatiesysteem ingevoerd. En natuurlijk staan in de gratis NGV Nieuwsbrief (aanmelden via ngv.nl onder NGV Actueel, Nieuwsbrieven NGV) evenementen, nieuws en prikbordberichten. (Bijna) alle nieuw toegevoegde digitale bestanden kunt u uiteraard ook vinden op geneaknowhow.net, via Digitale Bronbewerkingen Nederland en België. Gerangschikt per provincie en land. Onder NIEUW vindt u de laatst toegevoegde bestanden. Kijk op bovengenoemde site ook (weer) eens onder de andere items, zoals Het verleden in beeld, Regelgeving in de Nederlanden en Van Papier Naar DigitaalOp genealogie.hcc.nl/drupal/nieuwsarchief heeft de computervereniging HCC een maandelijkse nieuwsbrief met genealogische nieuwtjes. Hierin staat ook computernieuws. Onder genealogie (rode balk bovenin) bevinden zich een trefwoordenboek voor de genealoog, adressen van verenigingen en verklaringen over genealogie en heraldiek.

Op de site van de NGV staan, zoals ik al eens in een vorige Column schreef, veel bijdragen van eigen leden. Ik kwam daar weer eens achter (natuurlijk moeten we regelmatig(er) op de site kijken) door per ongeluk op stamboomzoeker.nl te komen. Ik vulde in het zoekscherm bij Voornaam Willem en bij Achternaam Beintema (mijn overgrootvader) in en kreeg een lijst met een tiental treffers: Naam en periode, voorafgegaan door een symbooltje. Indammen kan door bij Methode Is gelijk aan of Begint met in te vullen, bij Geboren tussen een periode aan te geven en/of Geboorteplaats in te vullen. U kunt zoeken op personen en stambomen.
Rechtsboven kunt u uw stamboom aanmelden. Op het moment van schrijven kon er worden gezocht in een bestand met 31.692.491 personen verdeeld over 9.818 stambomen.
Een van de symbooltjes is ons eigen groene NGV-boompje. Dat biedt een verwijzing naar stambomen/homepages van mensen die met behulp van Gedcom hun gegevens op de site hebben gezet. Wilt u ook uw gegevens plaatsen en komt u er niet uit? We helpen graag. Meer gegevens, uitleg en contact vindt u op Stamboom.ngv.nl, helemaal onderaan de startpagina ngv.nl.Als u regelmatig op google.nl met dezelfde zoekterm zoekt, dan krijgt u steeds meer verwijzingen. Ook dus de pagina’s die u allang kent. Als u na het intikken van de gezochte woorden Enter geeft, verschijnen links op de site diverse opties. Onderaan, onder Internet staat Meer opties. Hier kunt u de periode beperken, dus kiezen voor bijvoorbeeld Afgelopen uur, 24 uur, week, maand, jaar of voor een Aangepaste periode.
Wellicht ten overvloede: controleer altijd de van internet verkregen gegevens.

Lees ze, zoek ze, surf ze en - heel belangrijk - stuur links!
[Met dank aan Robyn Steensma].

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 03 jul 2012 07.13 Laatste aanpassing door: Dhr. J.W.G. Netelbeek op: 04 jul 2012 07.09


Aantal malen gelezen: 1475


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden