Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 22

Column
Geplaatst op: 30 mei 2012 door Mevr. A. Veldhuis
Toen ik nog niet zo lang met stamboomonderzoek bezig was kwam ik als beroep huisman tegen. Blij met deze geëmancipeerde voorvader, vertelde ik dit mijn collega genealogen. Niet dus. Hij was boer. De betekenis van een beroep kunt u vinden in (onder andere) het boekje Van aakschipper tot zwikker, gids van historische beroepen door Carl Denig. Er zijn ook diverse websites over dit onderwerp.
Zo staat op onserfgoed.com onder de bruine button rechtsboven Oude beroepen. Op de verkregen site De beroepen geven en het zoeken kan beginnen, via de letters A tot en met Z. Die uiteraard na aanklikken beroepen tonen die met die letter beginnen. Daaronder acht beroepsgroepen met algemene, nuttige informatie. De ambachten werden ook genoemd in het tijdschrift Ons Erfgoed, uitgegeven door H.M. Lups. Als verklaring voor mijn huisman staat er: ‘In de middeleeuwen onder het leenstelsel de naam voor de gewone vrije man en in het bijzonder de vrije boer; later meer algemeen boer, landman, plattelandsbewoner in het algemeen. Vroeger zeer algemeen voor boer, akkerman, bestuurder van een boerderij.’ De andere buttons verwijzen naar Boeken, CD/DVD’s (De Wapenheraut, Nederlandse Leeuw, het tijdschrift Ons Erfgoed, Jaarboeken CBG enz.). In de Koopjeshoek staan onder meer De Navorscher en Het Algemeen Nederlandsch Familieblad. Veel van deze CD-roms zijn in mijn bezit. Ik plaatste ze in een map en kan ze zo allemaal tegelijk doorzoeken.

Plaatjes van diverse beroepsgroepen, ik noemde ze al eens, staan onder andere ook op janluyken.com. Vader Johannes (1649-1712) en zoon Caspaares Luyken (1672-1708) maakten deze tekeningen van ambachten uit de late 17e eeuw, ze werden voorzien van een moralistisch gedicht. De site is in te zien in het Engels, Frans en Nederlands (onder Het Menselyk Bedryf). Bij Kies gravure kiezen (pijltje) en Bekijk aanklikken.
Recenter (rond 1900 tot 1940) zijn de foto’s van beroepen op seniorplaza.nl/Fotoos_Oude_Beroepen.htm. (Underscore tussen Fotoos en Oude en tussen Oude en Beroepen). Sortering is op beginletter van het beroep, via de letters bovenaan te bereiken.
Via Terug naar SeniorPlaza (onderaan de pagina) komt u op de homepage. In de linkerkolom nog veel meer ‘ouds’. Voor de genealoog, als aankleding van uw stamboom, zijn mogelijk 1930-1945, De jaren, Nostalgie en Oude foto’s interessant.

Ook op de site van de Koninklijke bibliotheek, via kb.nl/galerie/ambachten/ staan ambachten. Ze komen uit de rijke kinderboekencollectie van de Koninklijke Bibliotheek. Aanklikken Oude ambachten en beroepen. Ze staan op alfabet, het vergrootglaasje (recht onderaan) geeft een groter plaatje.
Als u toch op de site zit: kb.nl/menu/webexposities.html geeft onder A tot Z (kolom links) Alle webexposities alfabetisch, waaronder Honderd hoogtepunten van de KB, Oorlogsaffiches 1940-1945 en Verluchte Middeleeuwse handschriften.Intussen zijn de NTR tv-uitzendingen van Verborgen Verleden weer afgelopen. Hoewel er mogelijk nu mensen denken dat bij archiefinstellingen voorouders voor hun worden opgezocht, heeft het wel weer even belicht hoe leuk en onverwacht het zoeken naar je Roots kan zijn. Verrassend voor velen om ook vrouwelijke familietakken in te duiken en voor anderen interessant om te zien dat het niet alleen om namen gaat, maar dat ook verhalen, huizen, plaatsen etc. mede je Roots bepalen. De uitzendingen gaven mogelijk ook ideeën voor uw eigen onderzoek.
Zo kwam de Verenigde Oost-Indische Compagnieeen paar maal voorbij, waarbij ik het spijtig vond dat men niet vermeldde dat de database van de scheepssoldijboeken van deze maatschappij volledig gevuld en te doorzoeken is op vocopvarenden.nationaalarchief.nl.
Ook bleek weer eens dat je niet altijd aktes kunt geloven, zoals Lenny Kühr in Parijs ontdekte. De Franse archiefman hield vol dat haar voorvader echt in de oorlog was overleden. Het stond in de akte, dus was het waar. (Hij woonde later in Nederland).
Ze ontdekte dat je in de krant ook waardevolle informatie kunt vinden, zoals het overlijden ten gevolge van een ongeval.
De uitzendingen leerden ons ook dat, vooral voor beginnende genealogen (en voor gevorderden: door te gaan), het nuttig is te beginnen met gesprekken te voeren met familie. Diverse keren bleek dat familieoverleveringen niet helemaal klopten, maar soms wel een kern van waarheid bevatten.
Wilt u de uitzendingen (nog eens) zien, kijk dan op programma.ntr.nl/10075 of tik in google.nl de woorden Verborgen verleden gemist.
Lenny keek in een papieren krant, wij kunnen zoeken op de site kranten.kb.nl. Zelf vond ik onlangs in die bron weer wat aardige aanvullende info, zoals enige mij onbekende beroepen, een overlijdensadvertentie in twee talen in een tweetalige krant en de info dat een Leeuwarder voorouder bij zijn schoonvader in Groningen was overleden.
Zoeken kan met behulp van aanhalingstekens, dit voorkomt veel leeswerk. Voorbeeld “Bouwina Menses”. De zoekmachine pakt dan alleen de krant waarin deze twee woorden achter elkaar staan.Ook de afleveringen van het tv-programma Brieven boven water zijn weer bijna voorbij. Derk Bolt bezorgt eeuwenoude epistels bij de nazaten, die uiteraard erg verrast en geïnteresseerd zijn. U kunt zelf zien of er tussen de 38.000 sailing letters misschien exemplaren zitten die uit uw familie komen. Ze zijn via de site van het Nationaal Archief in te zien: gahetna.nl/collectie/index/nt00424.

Denkt u eraan om regelmatig een back-up te maken van uw documenten en foto’s? Vergeet hierbij ook niet een kopie te maken van belangrijke mails. Er kan iets met uw account of harde schijf gebeuren (ik ben ervaringsdeskundige).
Lees ze, kopieer ze, surf ze en back-up ze! En stuur vooral links.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 30 mei 2012 18.53 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 24 jun 2012 17.50


Aantal malen gelezen: 2892


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden